Gazete Vatan Logo

Bu duvarı kağıdı, depreme kafa tutuyor

Duvarların parçalanmasını engelleyen duvar kağıtlarının metrekaresi ne kadardan satılacak?

Ağustos 1999 depreminin ardından Türkiye'de binaların depreme dayanıklılığını artırmak için yapılan çalışmalarda bir arpa boy yol alıp almadığımız tartışılıyor ancak şirketler de bu sektöre ilişkin ürün geliştirmeyi sürdürüyor. Çelik kapılar, masalar derken buna bir de depreme dayanıklı duvar kağıtları eklendi. Geçtiğimiz aylarda İstanbul'da bir konferansta gündeme gelen depreme dayanıklı, güçlendirilmiş duvar kâğıdının ticari satışı üç ay sonra Türkiye'de başlayacak. Lüksemburg merkezli Lirefa şirketinin satışa sunacağı duvar kâğıdının dünyada ilk kullanıldığı ülke Türkiye olacak. Lirefa'nın Türkiye Temsilcisi Bayram Yıldızoğlu ile Yönetim Kurulu Üyesi Knut Milbredt, SABAH'ın sorularını yanıtladı. Aslında ürünün tam anlamıyla bir duvar kâğıdı olarak tanımlanamayacağını anlatan Bayram Yıldızoğlu, "Adı daha önce toplantılarda böyle anıldığı için şimdilik bizde bu tanımı kullanıyoruz ancak ticari satış başladığında duvar kâğıdı yerine başka bir isim kullanılabilir. Alternatif tanımlamalar üzerinde çalışıyoruz" diye konuştu. Duvar kâğıdının AB ülkeleri, Türkiye, Japonya, Özbekistan, Şili, Çin, Endonezya ve Pakistan'da patentlerinin şirketin diğer ortaklarından Ulrich Nürnberger'in elinde olduğunu söyleyen Yıldızoğlu'nun anlattıklarından çıkan sonuç tıpkı araba camlarındaki gibi darbe geldiğinde kırılıyor ama dağılmıyor.

MOLOZU ÖNLÜYOR

"Şu richter ölçeğindeki bir depreme göre duvarları şu kadar sağlam tutuyor" demenin doğru olmayacağını kaydeden Yıldızoğlu, şöyle konuştu: "Kâğıdın özelliği duvarları bir arada tutması. Deprem sırasında duvarın dayanıklılık gücünü artırıyor. Normal bir duvarın gelecek şoklara karşı direncini takviye ediyor. İlk başta binanın durumuna göre depremde duvarların parça parça olmasını engelliyor. Ancak binada yıkılma gerçekleşirse de duvarın un ufak olmasını engellediği için molozu önleyerek enkazın yaşam için yarattığı tehlikeyi azaltıyor."

HER EVE KAPLANAMIYOR

Nihai tüketiciye metrekaresi 45 Euro'dan satılacak ve alanın zorunlu deprem sigortasını üç yıl boyunca karşılanacağı kâğıdın Türkiye'de inşaat tekniklerine her zaman güvenilemediği için her eve satılamayacağını söyleyen Yıldızoğlu, "Türkiye'de aslında sıvanın tutmadığı binalar var. Mesela bu ürünün işe yaraması için önemli. Böyle bir evin duvarına bu kâğıdı kaplayamazsınız. Ya sıvasının baştan yapılması gerek ya da ürün kaplanmayacak" dedi. Kâğıdın üzerine boya yapılabileceğini söyleyen Yıldızoğlu, dekoratif modellerin de olacağını dile getirdi. Yıldızoğlu, "Taklidine karşıda çeşitli tedbirler alındı" dedi.

(SABAH)

Haberin Devamı