Gazete Vatan Logo

Bu da müstehcen!

Livaneli'nin romanından uyarlanan çizgi romanın tanıtımı İstanbul metrosunda sansüre takıldı...

Bu da müstehcen!

Zülfü Livaneli'nin "Engereğin Gözündeki Kamaşma" adlı romanı, Çağrı Coşkun'un çizimleriyle Destek Yayınları'nca "Harem" adıyla çizgi roman olarak yayınlandı. Harem'in tanıtımı için İstanbul metrosuna verilen reklam İstanbul Büyükşehir Belediyesi 'ne bağlı Ulaşım AŞ. Yetkililerince müstehcen olduğu gerekçesiyle geri çevrildi. Ulaşım AŞ. Genel Müdürlüğü yetkililerinin ilanı müstehcen bulması üzerine, yayınevi kitabın kapağını kırmızı bir bant ile örterek ilanı revize etti. İlan 3 Mayıs itibariyle metroda ancak yayınevi tarafından sansürlenmiş haliyle yayınlanabildi.




Ulaşım AŞ'nin ilan çalışmalarını yapan Medya Pano Genel Müdürü Mehmet Demirci, sözleşmeleri gereği ilanlarda yayınlanan materyallerin "cinsellik" içeremeyeceğini ifade etti. Harem ilanı geldiğinde de Ulaşım AŞ'den bu kapak için olur alamadıklarını belirten Demirci, "Bize çizimi değiştirmemiz ya da kapatmamız gerektiği söylendi. Yayınevine durumu bildirdik. Onlar da kırmızı bir bantla ilanı kapattılar. Bu şekliyle yayınlandı" dedi.

Demirci, metro ilanlarının açık hava ilanlarından farklı olduğunu ve metro yolcularının çok "hassas" olduğunu vurgulayarak, "Bu ilan açık havada yayınlansa belki de kimseyi rahatsız etmezdi ama metro yolcuları çok hassas olduğu için anında Belediye'yi ve Beyaz Masa'yı şikayet yağmuruna tutuyorlar" diye konuştu.





Harem ne anlatıyor?

Osmanlı sarayını ve yaşantısını hadım bir haremağasının gözünden anlatan “Harem", 17. yüzyıl Osmanlı sarayında geçiyor. Kitapta Osmanlı sarayında yaşamış Etiyopyalı bir hadımın ve annesi tarafından tahtından edilmiş bir Osmanlı Sultanı’nın trajik hikâyesi anlatılıyor. Kitabın kapağında, çizgi romanın kahramanı olan harem ağası ile çıplak bir kadın figürü yer alıyor. Harem’in uyarlandığı Zülfü Livaneli’nin “Engereğin Gözündeki Kamaşma” adlı romanı, 1997 yılında yazara "Balkan Edebiyat Ödülü"’nü getirdi ve pek çok dile çevrildi.(Cnntürk)

Haberin Devamı