Gazete Vatan Logo

Bu da Darwin'in eğlencesi

Cambridge Üniversitesi'nde Darwin'in akşam yemeği aktivitelerinden biri incelendi

İngiltere'nin dünyaca ünlü Cambridge Üniversitesi, evrim teorisinin öncüsü Charles Darwin'in "akşam yemeği aktivitelerinden" birini inceledi .

Ünlü bilimadamının hayran olduğu kişilerden birisi olan Fransız nörolog Duchenne de Boulogne’un insanların sinir sistemleri ve işleyişleri hakkında ilginç deneyleri vardı. Duchenne 19. Yy.’ın önde gelen nörologlarından biriydi ve yaptığı deneyler çoğu kişi tarafından kabul görüyordu. Her ne kadar fazla tepki çekmese de küçük çocuklar bile Duchenne’nin denekleri olabiliyordu. Darwin ise zaten zamanının ortodox fikirleri olan bir adamdı ve Fransız bilimadamına hayranlık duyuyordu. Öyle ki kendi kişisel fotoğraf koleksyonlarından Duchenne de Boulogne’un pek çok deneyinin kareleri çıkmıştır. Bu fotoğraflar Darwin’in yemek davetlerinde ve toplantılarında “tatlıdan önceki eğlence” olarak da ortaya dökülüyordu.



Darwin’in bu merakının sebebi konuklarının deneklerin surat ifadelerine nasıl anlamlar yükledikleriydi. Duchenne ise insan yüzündeki belirli kaslara elektroşok tedavileri uygulayarak insan mimiklerini anlayabileceğini düşünüyordu.
Cambridge üniversitesi’nin bu konuda yaptığı çalışma tabi ki hem Darwin’in konuklarından hem de Duchenne’nin imkanlarıyla yapabileceklerinden çok dahha fazla. 18000 kişi üzerinde yapılan araştırmada insan davranışlarının ve mimiklerinin kültürler arası ve tarihsel süreçlere özel olarak değiştiği ortaya çıktı. Gazetevatan.com

Haberin Devamı