Gazete Vatan Logo

Bu da bizim savaşımız

Milyonlarca ailenin hayal bile edemeyeceği 1 milyar 317 milyon lira, yoksulluk sınırı oldu. AK Parti Hükümet'inin işbaşında olduğu dört ayda açlık sınırı 64 milyon lira, yoksulluk sınırı ise 196 milyon lira artış gösterdi

Mart ayında açlık sınırı yüzde 2.9'luk artışla 433 milyon lira oldu. Dört kisilik bir ailenin sağlıklı dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık zorunlu gıda harcaması tutan 433 milyon 468 bin liraya yükseldi. Türk-İş tarafından yapılan araştırmada 2003 yılının ilk 3 ayı itibariyle gida harcaması tutarındaki artısın yüzde 14.1 oranında gerçekleştiği belirtilerek, bu artışın son 7 yıl içinde yılın ilk çeyreğinde görülen en yüksek artış oldugu kaydedildi.

100 milyon gitti bile
Araştırmaya göre açlık sınırı olarak da nitelendirilen dört kişilik ailenin aylık zorunlu gıda harcaması tutarı Mart 2003'te bir önceki aya göre yüzde 2.9 oranında artışla 421 milyon 430 bin liradan 433 milyon 468 bin liraya çıktı. Son bir yılda dört kisilik bir ailenin gıda harcaması tutarındaki artış yüzde 36.2 olurken, 58. Hükümet'in işbaşında oldugu dört ayda açlık sınırı 64 milyon lira, yoksulluk sınırı ise 196 milyon lira artış gosterdi. Araştırrmaya gore, yoksulluk sınırı olarak nitelendirilen dört kişilik bir ailenin zorunlu gıda harcaması ile kira, ulaşım, yakacak, giyim, eğitim, kültür gibi temel gereksinimler için Mart ayında yapmasi gereken tutar ise 1 milyar 317 milyon 533 bin liraya yükseldi. 4 aylık artış AK Parti Hükümeti'nin emekliye verdiği 100 milyonluk ek maaşı siliverdi.

Sadece 200 bin memurun maaşı yoksulluk sınırının üzerinde
Yılbaşından geçerli olan son maaş zammından sonra en yüksek devlet memuru sayılan birinci derecenin dördüncü kademesindeki yüksek memurlar, hakim ve savcılar ile il valilerinin maaşları 2 milyar liranın üzerine çıktı. Yürürlükteki maaşlara göre birinci derecenin dördüncü kademesindeki en yüksek profesör maaşı da 1 milyar 949 milyon lira ile yoksulluk sınırının biraz üzerinde kalıyor. Buna karşılık, grevlerinin özelliği dolayısıyla ek ödemeler yapılan doktor, polis memuru, öğretmen gibi görevliler de dahil çok sayıda memurun maaşı ise yoksulluk sınırının yanına bile yaklaşamıyor. Birinci derecenin tüm kademelerindeki memurların maaşlarının yoksulluk sınırının üzerinde bulunduğu varsayılsa bile TSK hariç toplam 2 milyon 148 bin memurun sadece 200 bini yoksulluk sınırının üzerinde maaş alabiliyor.

Sözleşmeliler: Kamuda 657 sayılı Devlet Memurları Yasası çerçevesinde sözleşmeli çalışan memurlar ise yılbaşından itibaren 1 milyar 485 milyon lira tavan üzerinden maaş alıyor. Yani sözleşmelilerin neredeyse tamamı yoksulluk sınırının altında kalıyor.

Asgari ücretli: Asgari ücret Tesbit komisyonu, yetişkin işçi için asgari ücreti 2003 yılı için brüt 306 milyon lira olarak belirledi. Bu rakam üzerinden ele geçen net asgari ücret, işçinin evli ve çocuklu olup olmamasına göre değişiyor. Net asgari ücret 275 milyon lira civarında. Yorum yapmaya bile gerek yok.

Haberin Devamı