Gazete Vatan Logo

Bu borçlar af kapsamında değil!

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı 2016 vergi affındaki tereddütleri ortadan kaldırmak için yayınladığı yazıda, inceleme ve tarhiyat safhasındaki borçlara istinaden "Sadece Maliye Bakanlığı tarafından takip edilen borçlar" ibaresini ekleyerek, birtakım gümrük borçlarını af kapsamının dışına aldı.

Bu borçlar af kapsamında değil!

Maliye Bakanı Naci Ağbal tarafından kamudaki tüm borçların yeniden yapılandırılması ile ilgili düzenlenen 6736 sayılı yasanın uygulanmasındaki tereddütlerin giderilmesi için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü af kapsamının detaylarını içeren bir yazı yayımladı.

KANUN İLE SİRKÜLER ÇELİŞİYOR

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Afacan Gümrük Müşavirliği Genel Müdürü Cavit Afacan, " 6376 Sayılı yasaya göre tüm alacakların yeniden yapılandırılacağı beyan edilmesine rağmen, İlgili Yasa'nın "İnceleme ve Tarhiyat Safhasında Bulunan İşlemler" başlıklı 4'üncü maddesinin sadece Maliye Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen vergi incelemelerine konu alacakları kapsadığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nca takip edilen alacakların bu kapsama girmediği yönündeki yorum birçok tartışmayı beraberinde getirdi. Çünkü Kanun’da yer almayan bir kısıtlama ilan edilen yazı ile getirilmiş oldu. İnceleme ve tarhiyat safhasındaki işlemleriyle alakalı olarak aftan yararlanmak için dosyalarını teslim edecek firmaların başvuruları gümrükler tarafından reddedildiğinde yasal bir ihtilaf ortaya çıkacaktır" dedi.

SEKTÖR AÇIKLAMA BEKLİYOR

Haberin Devamı

Sektör temsilcilerinin bu konuyla ilgili kafa karışıklığı yaşadığının altını çizen Afacan, "Örneğin Kanun’un kapsadığı döneme ait gümrükle aranızda bir ihtilaf var; gümrük konuyu inceliyor ama cezanın tebligatı Kanun’un belirttiği süreden sonra size yapılıyor. Bu ceza için 6736 sayılı Kanun’un 4. Maddesinin 1. fıkrası dayanarak aftan yararlanabiliyordunuz. Fakat Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın yayınladığı yazının 2. maddesi 'bu hüküm sadece Maliye Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen vergi alacaklarını kapsar' diyerek yasada tanınan haktan muaf tutuyor. Yayınlanan bu yazı dış ticaret firmaları için çok önemli bir değişikliktir ve şirketin ileriye dönük operasyonlarında sorunlar yaratacaktır" dedi.