Gazete Vatan Logo

Bu besinler Alzheimer'a birebir

Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, alzheimer hastalığının önlenmesi konusunda açıklamalarda bulundu.

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, alzheimer hastalığının önlenmesi ya da ilerlemesini yavaşlatmak için fındık, badem, ceviz, kabak çekirdeği, sivri biber, nane, yumurta sarısı, karaciğer, süt, ıspanak, havuç, yeşil sebzeler, kayısı, domates, yeşillikler, sığır eti, balık, beyaz peynir gibi B, E, C ve A vitaminlerinden zengin besinlerin tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.

Tanrıdağ, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, bir bunama hastalığı olan Alzheimer'ın tedavi sürecinde, hasta yakınlarına büyük görevler düştüğünü bildirdi.

Hastalığın, erken tanı ve tedavi şansı mevcutken, ortaya çıkan unutkanlıkların "Bu yaşta bu kadar olur" denilerek geçiştirilmesinin çok sakıncalı olduğunu aktaran Tanrıdağ, hastalığın, kadınlarda erkeklere oranla daha sık görüldüğünü belirtti.

60 YAŞINDAN İTİBAREN BAŞLIYOR

Kadınların, erkeklere oranla ortalama 10 yıl daha uzun yaşadığını anlatan Tanrıdağ, "Bu uzun yaşama genç yaşlarda değil, 60'tan sonra ortaya çıkan bir farktır. Alzheimer hastalığı ise 60 yaşından itibaren görülmeye başlar ve yaşlanmayla birlikte sıklığı giderek artar. Bu görüşe göre hastalığın kadınlarda daha sık rastlanmasının nedeni bu olabilir" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Menopoz döneminde ortaya çıkan östrojen eksikliğinin yol açtığı zihinsel problemler içinde bellek zayıflaması, dikkat eksikliği, konuşurken kelime bulma güçlüğü, duygusal hareketlenme ve sinirlilik gibi belirtilerin olduğunu kaydeden Tanrıdağ, bunların genel anlamda depresyonun ve belirli bir yaştan sonra da hastalığın başlangıç belirtileri olabileceğine dikkati çekti.

Östrojen eksikliğinin hastalık sıklığına etki eden ana neden olabileceğini vurgulayan Tanrıdağ, Alzheimer'ın gelişmesine zemin hazırlayan pek çok risk faktörlerinin içerisinde en önemlisinin genetik yatkınlık olduğunu kaydetti.

Tanrıdağ, hastalığı önlemek ya da ilerlemesini yavaşlatmak için fındık, badem, ceviz, kabak çekirdeği, sivri biber, nane, yumurta sarısı, karaciğer, süt, ıspanak, havuç, yeşil sebzeler, kayısı, domates, yeşillikler, sığır eti, balık, beyaz peynir gibi B, E, C ve A vitaminlerinden zengin besinlerin tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.

Haberin Devamı

HASTALIĞIN 10 UYARICI BELİRTİSİ

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, "Alzheimer Hastalığında Merak Edilenler" kitabında hastalık hakkında bilgi verdi.

Tanrıdağ kitabında, hastalığın uyarıcı belirtilerini, gündelik hayatı etkileyen unutkanlıklar, planlama ve hesaplama zorlukları, daha önce sorunsuz yapılan ev ve iş görevlerinde aksama, zamanla ve yerlerle ilgili yaşanan kafa karışıklığı, görüntüleri algılama zorluğu, konuşma ve anlamada zayıflama, eşyaları olağan yerlerinden farklı yerlere koymak ve unutarak yakınlarını kaybetmekle ve hırsızlıkla suçlama, yargılama ve karar vermede güçlük, sosyal aktivitelerden çekilme, kişilik ve davranış değişiklikleri olarak sıraladı.