Gazete Vatan Logo

Bu bayram evde oturduk

Ramazan Bayramı’nda 200 binin üzerinde Türk tatile giderken Kurban Bayramı’nda bu rakam 50 bine indi. Tatilci sayısının bu kadar düşmesinin en önemli nedeni, insanların geçen bayram tatilinden kalan kredi kartı borçları

Ramazan Bayramı, 29 Ekim gibi arka arkaya gelen izinleri yurtiçi veya yurtdışında tatil yaparak değerlendiren, çoğu kredi kartı ile ödenen bu tatillerin taksitlerini hala bitiremeyen Türkler, Kurban Bayramı’nın kısa olması, Isparta’daki uçak kazasının yarattığı uçuş korkusu, soğuk hava ve vize sorunu gibi faktörlerin de eklenmesiyle bu bayramda evde oturmayı tercih etti.
Bu yıl 150-200 bin kişinin Kurban Bayramı’nda yurtiçi ve yurtdışı turlarla tatile çıkması beklenirken bu sayı 50 bin civarında kaldı. Bireysel tatil yapanlarla 70 bin civarında gerçekleşen bu rakam tur operatörlerinden otelcilere turizmde planları alt üst etti. Özellikle 50 YTL’den 350 YTL’ye kadar her şey dahil gecelik fiyatlara tatil fırsatı sunulan Antalya’da Seda Sayan, Ebru Gündeş, Sibel Can, Petek Dinçöz, Serdar Ortaç ve İbrahim Tatlıses gibi sanatçıların konser vereceği oteller bu programlarını iptal etmek zorunda kaldı. Tur operatörlerinin bu konuyla ilgili görüşleri şöyle:
ETS Tur’un Operasyon Müdürü Suat Özbek: Hedefimizin yüzde 30 altında kaldı. Geçen yıl Kurban Bayramı’nda 26-27 bin kişi bizimle seyahat etti. Bu bayram 16-17 bin kişide kaldık. Fiyatlar da yüksek olmadığı halde... Çünkü Antalya’da 50 YTL’den 350 YTL’ye uzanan tatil fırsatları sunuldu. Ama oteller boş kaldı. İnsanlar evde kalmayı tercih etti. Bu da önümüzdeki 3 ayın da pek olumlu geçmeyeceğini gösteriyor.
Setur’un Genel Müdürü Üstün Özbey: Süre kısa geldi insanlara. Pazartesi günü herkes işinde olmak zorunda. Hemen akabinde yılbaşı var.
Jolly Tour’un sahibi Sinan Vardar: Birinci sebep bayram 4 gün ve yılbaşıyla arasında 6 gün var. Isparta’da yaşanan acı uçak kazası da insanları ürküttü. Uçakla seyahatten korktular. Geçen yıl Antalya’ya bayramda 10 bin kişi götürdük. Bu yıl sayı 5 bin civarında kaldı. İnsanların yaz veya önceki bayram tatilinden kalan kredi kartı borçları da tatile çıkmamalarında önemli bir etken. n Necla DALAN

Kötü hava şartları
olumsuz etkiledi


KISA bir süre önce 60-70 bini yurtiçi, 70 bin civarı da yurtdışında olmak üzere bayramda 140 bin kişinin tatil yapmasını beklediklerini açıklayan TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, özellikle soğuk hava şartları yüzünden bu sayının düştüğünü söyledi. Ulusoy şu bilgileri verdi: “Şeker Bayramı, 29 Ekim, kötü hava koşulları ve yurtdışında ek olarak özellikle Shengen vizesi alınırken yaşanan sorunlar yüzünden tablo böyle oldu. İnsanlar ’Niye soğuk havada gidip otele kapanayım’mantığıyla hareket etti. Tatilin 4 gün olması da insanların plan yapmasını engelledi.”

Kar tatili ve Güneydoğu ilgi çekti


KURBAN bayramında Antalya, Kıbrıs ve yurtdışı destinasyonlarda düşüş yaşanırken tatile gidenler Kartaltepe, Uludağ gibi bölgeler ile Güneydoğu’yu tercih etti. Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Osman Ayık, uzun süreli dini bayramların kış mevsimine rastlamasının Antalya’daki konaklama tesisleri açısından olumsuz etki yarattığını, buna karşın iç bölgelerdeki kayak ve kaplıca bölgelerine olan ilginin arttığını söyledi. Jolly Tour’un sahibi Sinan Vardar, “Bayramda talep Doğu Anadolu ve GAP turlarına yöneldi. Özellikle kayak bölgelerine yoğunluk oldu” diye konuştu. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut da birkaç bin kişilik de olsa Güneydoğu’ya ilginin artmasının sevindirici olduğunu vurguladı.

Yarıyıl tatili bekliyoruz

ERNUR İnaltan (öğrenci): Bu yıl tatile gidemedik. Çünkü sınavlarım bayramdan hamen sonra başlıyor.
Nurhan-Yalçın Şivil (Ev hanımı-teknisyen): Kısa mesafeli yerlere gitmek çok zor. Havalar da çok soğuk. Çocuk hasta olur diye uzaklaşmak istemedik.
Güler Duran (Ev hanımı): Geçen bayram torunlarımla birlikte Bursa’ya kaplıcalara tatile gitmiştik. Dönüş yolculuğumuz tam bir işkence oldu. Çünkü 2 saatlik Bursa-İstanbul yolunu ancak 10 saatte bitirebildik. Bu yıl aynı şeyi yaşamayı göze alamadık.
Şenol Kamat (Tekstilci): Geçtiğimiz ramazan bayramında şirket avans ödemesi yapmıştı ve param vardı. Bu bayram yok.
Kadir Asna (Kuyumcu): Bu bayrama girerken piyasadan alacaklarımızı çok iyi toplayamadık. Maddi sıkıntılardan dolayı bayramı evde geçiriyorum.

Haberin Devamı