Gazete Vatan Logo

Bu araçta ölmek yok!

Volvo firması, trafik kazalarında ölümleri ve ciddi yaralanmaları ortadan kaldıracak sağlamlıkta araçlar üretmeyi planlıyor.

İsveç'in güvenli otomobilleriyle övünen Volvo firması, 2020 yılından itibaren trafik kazalarında ölümleri ve ciddi yaralanmaları ortadan kaldıracak sağlamlıkta araçlar üretmeyi planlıyor. Bu amaçla İsveç'in Turslanda bölgesinde, 2000 yılında kurulan yüksek teknoloji ürünü merkezde bugüne kadar 3 bin güvenlik testi gerçekleştirdi. Daha sağlam ve emniyetli otomobiller üretmek için yapılan testlerde binlerce otomobil parçalandı.

10 yıl önce Kral Carl XVI Gustaf tarafından hizmete açılan Volvo Cars Güvenlik Merkezi, trafik kazalarını azaltmak için dünya çapında araştırmalara sahne oluyor. Her yıl 400'den fazla testin gerçekleştirildiği laboratuarda, yollar 90 derece hareket ettirilebiliyor. Uzmanlar, saniyede 200 bin kare fotoğraf çekebilen kameralar sayesinde, test kazalarında en ufak detayları bile gözden kaçırmamış oluyor.

Volvo Güvenlik Danışmanı Thomas Broberg, gerçek yol ve trafik koşullarındaki kazaların, birebir aynılarını kendi laboratuarlarında oluşturabildiklerini, bu sayede daha etkili güvenlik önlemleri alabildiklerini söyledi. Broberg, 2020'den itibaren trafik kazalarında kimsenin ölmemesi için çabaladıklarını, bu vizyon çerçevesinde emin adımlar attıklarını kaydetti.

Laboratuarda 150 metre uzunluğunda sabit, 108 metre uzunluğunda da "hareket ettirilebilir" pist bulunuyor. Test için birbirlerine ya da duran nesnelere çarptırılan otomobiller, saatte 120 kilometre hıza ulaşabiliyor. Güvenlik testi sırasında, farklı açılardaki 50 farklı kamera kayda giriyor. Çarpmalar esnasında, değişik yaş ve büyüklüklerdeki kadın, erkek, çocuk ve bebek mankenlerin tepkimeleri değerlendiriliyor. Hava yastıklarından en iyi verimi alabilmek için çarpma testleri sırasında 850 tonluk bir blok kullanılıyor.

Haberin Devamı