Gazete Vatan Logo

Bu akıllı cihazları evinizden uzak tutun!

Her akıllı cihaz, mutlaka iyi ya da kullanışlı olmak zorunda değil. İşte bizce, akıllansa da uzak durmanız gereken "akıllı" cihazlar...

Bu akıllı cihazları evinizden uzak tutun!

Piyasada büyüme ağrıları içinde olan, bu ağrısını muhtemelen size de hissettirecek olan birçok akıllı ev ürünü var. Güvenlik endişeleri, uyumluluk problemleri ve aşırı yüksek fiyatları, bu tür ürünlerin ortak sorunları arasında. Aşağıda, en azından şimdilik uzak durmanızda fayda olduğunu düşündüğümüz akıllı ev ürün kategorilerini sıraladık.

Akıllı buzdolapları: Gelecekte alacağından emin olmadığınız (örneğin Samsung Family Hub) dokunmatik ekranlı bir buzdolabına 5.000 dolar vermek yerine, buzdolabınıza bir iPad monte edip, onu yemek tarifi uygulamalarıyla donatabilirsiniz. Kablosuz Bluetooth hoparlörler yardımıyla Apple Music veya Spotify üzerinden misafirlerinize müzik de dinletebilirsiniz.

Akıllı su sensörleri: Bu tür sensörler, su baskını gibi durumlarda faydalı olabilseler de, çoğu elektrikle ve Wi-Fi üzerinden çalışıyor. Peki su baskını olduğunda bu ikisi çalışmıyorsa ne olacak? Bu tür sensörler çok pahalı değiller ve özellikle siz evdeyken içinizin rahat etmesini sağlayabilirler. Ancak yola çıktığınızda, yoğun yağışların ardından bir arkadaşınızdan evinizi kontrol etmesini rica etmenizde fayda var.

Haberin Devamı

Akıllı klimalar: İnternet üzerinden kontrol edilebilen bu tür klimaların sayısı oldukça az. Daha iyi bir yaklaşım ise normal klimaları akıllı klimaya dönüştürmenizi sağlayacak yaklaşımlardan faydalanmanız olabilir. Örneğin Sensibo, herhangi bir uzaktan kumandalı klimayı akıllı cihaza dönüştürerek, güç tüketimini kontrol etmenizi sağlıyor.

Akıllı web kameraları: Akıllı güvenlik kameralarının çoğu artık kablosuz çalışıyor ve çoğu, HD video yakalayabiliyor. Buradaki en büyük endişe ise güvenlik konusunda. Nest ve Samsung'un son aylarda yaşadığı güvenlik sorunları, bu tür bir ürün alamdan önce düşünmeniz gerektiğini gösteriyor.
Mutlaka ev güvenliği kamerası satın alacaksanız, cihazınızın firmware'ini düzenli olarak güncellemeyi ihmal etmeyin. Bu sayede güvenlik açıklarından korunmanız mümkün olabilir.
Bebek ve hayvan kameraları: Bebek veya hayvan kameralarına ekstradan para harcamak yerine, Withings Home gibi hepsi-bir-arada türünde bir ürünle hayvan ve bebek kamerası özelliklerini bir arada elde edebilir, kamerayı çocuğunuz büyüdükten sonra da kullanmaya devam edebilirsiniz.

Haberin Devamı