Gazete Vatan Logo

Brunch işini abarttık mı?

Özellikle hafta sonları yoğun iş temposunu ardında bırakmanın keyfiyle kendimizi şımartacak planlar yaparız. Güne güzel bir brunchla başlamak idealdir. Peki saatler boyunca yemek yemenin sonuçlarını nasıl bertaraf edeceğiz?

Brunch işini abarttık mı?

Yoğun bir haftanın ardından sıra geldi pazar günü arkadaşlarla veya ailenizle brunch keyfi yapmaya. Oh ne güzel doya doya yiyeceğim diyerek içten içe bir sevinç dalgası yayılıyor değil mi yüzünüze... Ancak unutmayın; brunch demek uzun saatler boyunca oturup durmadan yemek yemek değil. Oysa bu unutuluyor! Önce bir güzel ballı, kaymaklı, yumurtalı kahvaltı yapıyoruz. Aslında doyuyoruz da! Ancak saat 15.00'e dek süren brunch bizi baştan çıkarıyor. Bir çay daha içip, derin bir nefes alarak bu sefer açık büfede servis edilen öğlen yemeklerine geçiyoruz. Gelsin dolmalar, ıstakozlar, zeytinyağlılar... Saat 10.00'dan saat 15.00'e dek neredeyse aralıksız yiyoruz da yiyoruz. Peki bu sağlıklı mı? Diyetisyenler hep bir ağızdan "hayır" diye bağırıyor. Çünkü bu yenilenler kaçınılmaz olarak bize kilo olarak geri dönüyor.

Dilara Koçak

Uzun süre oturmak riskli

Brunch sofrasında uzun oturuyor olmak gereksiz kalori alımını tetikliyor. Örneğin 1 yumurta, 1 dilim peynir, 5-6 zeytin, domates, salatalık ve 1 dilim ekmekten oluşan bir sabah kahvaltısı yaklaşık 250 kalori, 1 porsiyon etli sebze yemeği, yoğurt ve salatadan oluşan öğle yemeği ise gene yaklaşık 250 kalori almanıza sebep olurken brunchlarda tercih edilen yiyeceklere bağlı değişse de 700-800 kaloriye kadar çıkabiliyor.

Haberin Devamı

800 kalorilik örnek brunch menüsü

- Bol sebzeli omlet

- 1-2 dilim peynir

- 5-6 adet zeytin

- 1-2 tatlı kaşığı bal/reçel/fıstık ezmesi

- 1-2 adet krep ya da simit

- 3-4 kaşık zeytinyağlı sebze

- 1 küçük porsiyon sütlü tatlı/ 1 adet taze meyve

Canan Aksoy

Yoğurt ve ayran tüketin

Geç kahvaltıların enerjisini düşürmek için öncelikle söğüş salatalık malzemeler mutlaka tüketilmeli. Kaloriyi düşürmek için ise masada mutlaka sürahi ve önünüzde dolu bir bardak su olmalı. Kızartmalar yerine haşlamalar tercih edilmeli ya da az yağda pişen malzemeleri sofraya koymalı. Eğer geç kahvaltı faslı fazla uzadıysa öğlen yemeği pas geçilmeli, ya da yerine meyve, yoğurt, bol sütlü kahve, kuru meyve gibi atıştırmalıklarla geçiştirilmeli. Uzun süren geç kahvaltı faslının etkileri ne yazık ki akşamın ilerleyen saatlerine kadar sürüyor. Dolayısı ile akşam yemeğinde de dikkat etmek gerekiyor. Çünkü ortalama yetişkin bir kadının günlük 2000 kalori, yetişkin bir erkeğin 2400 kalori aldığını düşünürsek bu neredeyse bir gün içinde almamız gereken kalorinin yarısı demek ve sadece kahvaltıda bu kadar kalori almak oldukça tehlikeli.

Haberin Devamı

Akşam yemeğinde menüde sebze ya da kuru baklagiller öncelikli olmalı.

Emre Uzun

Börek yerine esmer ekmek

Hafta sonu keyfi brunch sonrası akşam alkol ile devam edince tehlike çanları çalmaya başlıyor demektir. Alkolün 1 gramında 7 kkal bulunuyor. Yağın ise 1 gramında 9 kkal var. Yani alkol neredeyse 1 gram yağa eş değer. Kısaca zaten bol kalorili olan brunch olayına ek olarak akşamı alkol ile zenginleştirmemeliyiz. Brunch için sağlıksız demek doğru olmaz. Kararında ölçülü olarak tüketildiğinde aksine daha az kalori ile kurtulmamızı sağlayabilir. Kişiye göre değişmekle beraber ortalama açık büfeden alınan kalori 1500 ila 2000 kkal arasında değişiyor. Kısacası kişi günlük alması gereken kalorinin tamamını bir öğüne yükleyerek tüketmiş oluyor.

Haberin Devamı

* Bu sebeple eğer bruncha gidildiyse yağlı börekler ve poğaçalar yerine esmer ince dilim ekmekler tercih edilmeli.

*Peynirlerden sadece 2-3 çeşit seçilmeli.

* Zeytin 5 adeti geçmemeli.

* Bal, reçel ve çikolatadan bir çeşit seçilerek 1 tatlı kaşığı tüketilmeli.

* Şarküteri çeşitlerinden 2 ince dilimi aşmayan tercihler yapılmalı.

* Tatlılar yerine meyveler tercih edimelidir.

Taylan Kümeli

Alkol gereksiz kalori olur

Brunch; aslında breakfast ve lunch kelimelerinin kısaltılması. Yani kahvaltı ve öğlen yemeğinin tek bir öğüne sığdırılması demek; ama bu iki öğünü tek bir öğün gibi yemek değil... Kahvaltı kısmının ağırlıklı olması ve öğlen yemeğinin bu öğüne adeta tamamlayıcı (ama aşırı doyurucu olmayan) bir biçimde destek vermesi doğru olandır. Alkol günün erken saatlerinde beslenmemizin içine kalori olarak sokulursa hem gereksiz kalori almış oluruz hem de yağlanma riskimizi artırırız.

Haberin Devamı

Örnek brunch mönüsü

- Bir dilim kepek ekmeği + çeyrek simit veya yarım poğaça veya 1 küçük dilim börek

- 3 çeşit peynirden yarım kibrit kutusu büyüklüğünde olacak şekilde

- 1 adet yumurta (haşlanmış veya domatesli maydanozlu yağsız omlet veya bol domates veya biberli yağsız menemen olarak tercih edebilirsiniz)

- Domates, Salatalık, Sivri biber, Maydanoz

- 3-5 adet zeytin

- 1 porsiyon meyve (meyve suyu tercih etmeyin, çok istiyorsanız en fazla 1 çay bardağı kadar tüketin)

Açık büfeden

- En fazla 3 porsiyon peynir (1.5 kibrit kutusu kadar = 45 gr) (Beyaz peynir, dil peyniri ve taze kaşar peyniri)

- 2 çay kaşığı reçel

- 3-5 adet zeytin (yağda beklememiş olmalı)

- Domates, Salatalık

- 1-2 dilim esmer ekmek

- Poğaça, kuruvasana dikkat!

Selahattin Dönmez

Kontrolü kaybediyoruz

Brunch porsiyon miktarının kontrol edilemediği, yüksek kalorili ve yağlı yiyeceklerin yendiği, sağlıklı beslenme düzeninden tamamen uzak, yiyecek israfının da inanılmaz boyutlarda olduğu diyetisyen olarak uygun bulmadığım hafta sonu yeme şeklidir. Brunchlarda fazla yemenin ardından iştah kontro lü kaybolduğu için gün içinde diğer öğünlerde de aşırı yemeyi tetikleyerek daha da hızla kilo alımı ile sonuçlandığını gözlemliyorum. O nedenle hafta sonu brunchları vücudun yağlanması için büyük bir risk. Sınırsız yemek sunan brunchlarda fazla yemeyeceğim deseniz de hem yüksek yağlı lezzetli yiyeceklerin bolluğu hem de para veriyorum dürtüsü kesinlikle kişinin iştah kontrolünün kaybolmasını sağlamaktadır. Normal bir kahvaltı 300-400 kaloriyi geçmemeli. Öğle yemeğinde ise sağlıklı kişiler kilolarını da kontrol altına tutabilmeleri icin 500 kalori kadar yemek tüketmelidir. Brunchlarda kişi ortalama 1000-1200 kalori arasında kalori alabilmektedir.

Her kaloriye bir mililitre su

Her yenilen besinden sonra su tüketimine dikkat edilmesi gerekiyor. Özellikle karbonhidratlı ve şekerli yiyecekleri tükettikten sonra kalori hesabı yapıp, alınan her kalori için 1 mililitre su tüketilmesi gerekiyor.

Açık büfedeki cezbedici yiyeceklerden hiç mi tüketmeyeceğiz?

Kahvaltıda yediğimiz besinleri tercih ettiğimiz zaman, aklımızın bir köşesi bizi cezbeden bol kalorili yiyeceklerde kalabilir. Bu sebeple bu yiyeceklerden bir kaç tanesini seçerek, tadımlık olmak tüketip kendinizi şımartabilirsiniz.