Gazete Vatan Logo

Brüksel’i kana bulayanlar da kardeş çıktı!

Boston maratonu bombası, Charlie Hebdo baskını ve Paris saldırısı gibi büyük terör eylemlerinin arkasından çıkan abi-kardeş eylemcilere bir yenisi eklendi. Avrupa’yı kalbinden vuran saldırıyı yapanların İbrahim ve Halid El Bakraoui kardeşler olduğu tespit edildi...

Brüksel’i kana bulayanlar da kardeş çıktı!

Avrupa’nın kalbini vuran teröristlerden ikisinin kardeş olduğu anlaşıldı. Belçika polisi, saldırının faillerinin Belçika vatandaşı olan İbrahim ve Halid El Bakraoui olduğunu açıkladı. İkilinin havalimanına beraber geldiği ve güvenlik kamerası görüntüsünde ‘Beyazlı adam’ olarak nitelendirilen kişi ise Paris bombalarını imal eden Necim Laachraoui (24) çıktı.

Biri alanda biri metroda

Brüksel savcısının verdiği bilgiye göre havaalanı saldırısını gerçekleştiren kişi İbrahim’di. Ancak Halid metro bombacısı olarak açıklandı. Güvenlik kamerası görüntüsündeki diğer bombacının kimliği ise bilinmiyor. Necim’in de havaalanından bir otomobille ayrıldığı belirtildi. Bir başka iddia ise iki kardeşin havalimanına beraber geldiği ancak Halid’in valizle birlikte oradan metroya aktarma yaptığı şeklinde. Buna göre olaydan 79 dakika sonra Halid, havalimanından AB kurumlarının bulunduğu metro durağına geldiği zaman içinde bulunduğu vagonda valiz içindeki bombaları patlattı.

Sorgulayıp bırakmışlar

Belçika polisi, Paris saldırısı öncesi sorgulayıp serbest bıraktığı bomba imalatçısını patlamaların ardından 4 aydır arıyordu. Laachraoui’nin havaalanı saldırısında son anda fikir değiştirip patlayıcı dolu valizi atarak kaçtığı belirtilmişti. Dün sabah saatlerinde Anderlecht kentinde yakalandığı duyuruldu ancak bu bilgi daha sonra yalanlandı. ‘Ebu İdris’ lakaplı Laachraoui’nin IŞİD’e katılmak için Aralık 2012’de Brüksel’den Suriye’ye giden ilk gruptan olduğu sanılıyor. Paris bombacısı olarak bilinen ve geçtiğimiz günlerde yakalanan Salih isimli teröristle Paris saldırılarının gerçekleştiği gün aynı araçta olduğu tespit edilmişti. Bu sebeple gıyabında 15 yıl hapisle yargılanan Laachraoui hakkındaki karar mayısta açıklanacak.

Haberin Devamı

Hırsızlıktan sabıkalılar

Bombacı kardeşlerden İbrahim’in daha önce bir soygunda polise Kalaşnikof silahla ateş açmaktan 9 yıl, Halid’in ise araba hırsızlığı ve Kalaşnikof bulundurmaktan 5 yıl hapis cezası aldığı açıklandı.

Paris bombalarını Necim yapmış

Bombaları bırakıp kaçan kişinin, Paris bombalarını imal eden Necim Laachraoui olduğu ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Katilleri götüren taksici uyarmış

Bombacıların havaalanına bombaları valizler içinde getirdikleri ve eldivenlerinin içine tetikleyici mekanizma sakladıkları anlaşıldı. Belçikalı HLN sitesinin haberine göre El Bakraoui kardeşler ile Laachraoui’nin havaalanındaki fotoğraflarının paylaşılması sonrası, saldırganları havaalanında götüren taksi şoförü polisle irtibata geçti. Saldırganların anormal ağırlıkta yükleri olduğunun dikkatini çektiğini anlatan taksi şoförü, hatta bazı valizlerin bagaja sığmadığını, saldırganların çok sinirlendiğini aktardı. Bunun üzerine şoförün verdiği adrese (Schhaerbeek semti) giden polis ekipleri, geride bırakılan patlayıcı dolu valizlerin yanı sıra kimyasal maddeler ve IŞİD bayrağı buldu. Aramada 15 kilo patlayıcı, çivi ve bilyeler ele geçirildi. Bombacıların evindeki bilgisayarda yapılan incelemede de videoya kaydedilmiş ‘vasiyetlerinin’ bulunduğu açıklandı.

Türk bağlantısı

Belçika’nın DH gazetesinde yer alan iddiaya göre eylemciler havalimanına taksiyle geldi ancak onlarla birlikte bölgeye gelen ve içinde 3-4 kişinin bulunduğu bir Audi S4 model araç vardı. Bu araç eylemden hemen sonra havalimanından ayrıldı. Aracın 22 yaşındaki A. isimli bir Türk’e kayıtlı olduğu, bu kişinin 2015 Nisan’ında Suudi Arabistan’a gittikten sonra polis tarafından izlemeye alındığı belirtildi.

Haberin Devamı