Gazete Vatan Logo

Brüksel’de dev buluşma

Yeni döneme hızlı başlayan Başkan Erdoğan, Azerbaycan ve KKTC’nin ardından NATO Zirvesi için Brüksel’e geçti. Büyük ilgi gösterilen Erdoğan, samimi şekilde tokalaştığı Trump’la ayak üstü sohbet etti

Brüksel’de dev buluşma

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan ve KKTC ziyaretinin ardından NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’ne katılmak için Belçika’nın başkenti Brüksel’e gitti. Erdoğan’ı, Brüksel Havalimanı Askeri Terminal’de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Belçika Dışişleri Bakanlığı Protokol Müdürü Büyükelçi Françoise Goustin, Türkiye’nin NATO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Fatih Ceylan, NATO Genel Sekreter Yardımcısı Tacan İldem, Türkiye’nin Avrupa Birliği Daimi Temsilcisi Büyükelçi Faruk Kaymakcı, Türkiye’nin Brüksel Büyükelçisi Zeki Levent Gümrükçü, Türk Askeri Temsil Heyeti Başkanı Hava Korgeneral Nihat Kökmen ile misyon yetkilileri karşıladı.

MHP’li vekil de eşlik etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan’a Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Berat Çonkar, MHP İstanbul Milletvekilleri Cemal Çetin ve İsmail Faruk Aksu eşlik etti. Erdoğan, karşılama törenin ardından 29 ülke liderinin katılımıyla başlayan NATO Zirvesi için NATO’nun yeni karargahına gitti. Başkan Erdoğan ve Çavuşoğlu’na, NATO’ya üye ülkelerin devlet başkanlarının karargaha giriş yaptığı bölümde Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da katıldı. Cumhurbaşkanı, NATO’nun yeni karargahında, Türkiye’nin NATO Nezdindeki Daimi Temsilciliği’nin resmi açılışını yaptı. Erdoğan, açılış kurdelesini Çavuşoğlu ve Akar ile birlikte kesti, ardından delegasyon görevli personelle hatıra fotoğrafı çektirdi.

Haberin Devamı

Baş başa 40 dakika

Erdoğan, Almanya Başbakanı Merkel’le görüştü. 40 dakika süren zirvede Merkel, “Congratulations” (Tebrikler) diyerek, Erdoğan’ı 24 Haziran’daki başarısı dolayısıyla tebrik etti. Hulusi Akar da İngilizce olarak kendisini “Milli Savunma Bakanı” diye Merkel’e tanıttı. Görüşmeye, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da katıldı.

Önce yemek sonra toplantı
Erdoğan ve beraberindeki heyet, daha sonra Diplomat Restaurant’ta, devlet ve hükümet başkanları onuruna verilen resepsiyona katıldı. Resepsiyonun ardından Erdoğan, NATO Zirvesi’ndeki “Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı”na katıldı. Konferans Merkezi Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya katılan liderlerin yerlerini aldığı esnada, ABD Başkanı Donald Trump, Başkan Erdoğan’la samimi şekilde tokalaştı. Trump, ayrıca Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’la da bir süre sohbet etti. Toplantının basına açık gerçekleşen bölümünde, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Belçika Başbakanı Charles Michel açılış konuşmaları yaptı.
NATO Zirvesi’ne ATAK’lı açılış
29 ülke liderinin katıldığı NATO Zirvesi, aralarında yerli üretim ATAK’ların da bulunduğu 25 helikopterin gösteri uçuşuyla açıldı
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ev sahipliğinde gerçekleşen NATO Zirvesi resmi karşılama törenine katıldı. NATO Zirvesi, 29 ülkenin liderlerinin katılımıyla Belçika’nın başkenti Brüksel’de başladı. NATO Karargahı’nın girişinde bulunan Agora alanında, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ev sahipliğinde liderler için resmi karşılama töreni yapıldı. Stoltenberg, Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın da aralarında bulunduğu NATO’ya üye ülkelerin liderleriyle tek tek tokalaştı. Daha sonra Stoltenberg eşliğinde 29 ülkenin lideri, NATO’nun tarihi ve faaliyetlerinin anlatıldığı sergiyi gezdi. Bu sırada Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile bir süre sohbet etti.
Aile fotoğrafı çektirildi
Liderler, üye ülkelere ait helikopter gösteri uçuşunun yapılacağı alana geçerken Erdoğan’ın, ABD Başkanı Donald Trump ile uzun süren sıcak sohbeti dikkat çekti. Gösteri uçuşu öncesinde 29 üye ülkenin liderleri aile fotoğrafı çektirdi. Burada NATO Genel Sekreteri Stoltenberg da kısa bir konuşma yaptı. Ardından 29 üye ülkenin lideri kendileri için ayrılan bölüme geçerek, Açık Hava Töreni’ne katıldı.NATO’ya üye her ülkenin bayrağının ve askerinin bulunduğu alanda, 13 müttefikten 25 askeri helikopter gösteri uçuşu yaptı. Türkiye’den iki “T129” Atak helikopteri ilk kez uluslararası bir zirvede uçtu. Helikopter gösteri uçuşu sonrasında Erdoğan ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, samimi bir şekilde sohbet ederek NATO Karargah binasına girdi.
Lider eşleri Emine Erdoğan’ı tebrik etti
TÜRKİYE Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, NATO Zirvesi kapsamında lider eşleri için düzenlenen özel programa iştirak etti. Erdoğan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın NATO Zirvesi kapsamında Brüksel’e yaptığı ziyarette, lider eşleri için düzenlenen özel programa katıldı. Samimi bir dostluk ortamında geçen program, Kraliçe Elizabeth Müzik Şapel’inde gerçekleştirildi. Emine Erdoğan, burada lider eşleriyle farklı ülkelerden sanatçıların yer aldığı konseri izledi. Lider eşleri, Emine Erdoğan’a, Başkan Erdoğan’ın 24 Haziran’daki seçim zaferi dolayısıyla tebriklerini iletti.
Moda gösterisi de izlediler
Belçikalı ünlü şeflerin Belçika’ya özel ikramlarının yapıldığı programda ayrıca, Belçikalı tasarımcıların eserlerinden oluşan moda gösterisi de sunuldu. Belçika Başbakanı Charles Michel’in eşi Amelie Derbaudrenghien ev sahipliğinde yapılan programa, ABD Başkanı Donald Trump’ın eşi Melania Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un eşi Brigitte Macron da katıldı. Ayrıca Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk’ın eşi Malgorzata Tusk, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev’in eşi Desislava Radeva, Slovenya Devlet Başkanı Borut Pahor’un eşi Mojca Stropnik, İsveç Başbakanı Stefan Löfven’in eşi Ulla Röfven, Estonya Başbakanı Jüri Ratas’ın eşi Karin Ratas, Lüksemburg Başbakanı Xavier Bettel’in eşi Gauthier Destenay ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in eşi Ingrid Schulerud da hazır bulundu.

Haberin Devamı