Gazete Vatan Logo

Brisa, otomotivin anavatanına lastik ihraç edecek

Sakıp Ağa’nın hayali gerçek oldu, Lassa ABD yollarına çıkıyor

Brisa, 214 milyon dolarlık yatırımla İzmit’teki fabrikasının kapasitesini 10 milyon adede çıkardı. Yeni ürünlerle ihracat pazarlarını 47 ülkeye çıkaran şirket, gözünü Amerika’ya dikti. Genel Müdür Bülent Savaş, “ABD pazarına 2008 sonu 2009 yılı başında ihracata başlıyoruz. İlk etapta 200 bin adet lastik satacağız. Rakamlar daha sonra artacak” dedi

Sabancı Grubu’nun ’amiral gemileri’nden Brisa, İzmit’te ürettiği Lassa markasını tüm dünyanın tanıdığı global bir marka haline getirdi. Bugüne kadar 30 milyon adetten fazla lastiği yurtdışına ihraç eden Brisa, yeni yatırımlarla hedeflerini büyüttü. 2005-2008 yılları için toplam 214 milyon dolarlık yeni yatırıma imza atan şirket, fabrikanın kapasitesini 8 milyon adetten 10 milyon adede çıkardı. Brisa’nın yeni hedefi ise otomotivin beşiği Amerika.

Lassa’nın kış lastiği Snoways’in eksi 40 derecede ve 4 gün süren Kuzey Kutbu’ndaki 1.400 kilometrelik testinde birlikte olduğumuz Brisa Genel Müdürü Bülent Savaş, Türk markası Lassa’nın küresel anlamda adım adım büyük bir oyuncu olmaya başladığı belirterek, “Sakıp Bey’in (Sabancı) en büyük hayalini gerçekleştiriyoruz. Taşları birer birer yerine koyarak Lassa markasını global yapıyoruz” dedi.

Cirosu 700 milyon YTL

2007’de 170-180 milyon dolarlık ihracat gelir elde ettiklerini söyleyen Savaş, “Ciromuz 700 milyon YTL civarında gerçekleşti. Önümüzdeki dönemde hedefimiz her yıl yüzde 15 büyümek” diye konuştu. İhracata büyük önem verdiklerini ifade eden Bülent Savaş, Sabancı Grubu şirketlerinden Temsa gibi yurdışında bağlantı ofisleri açacaklarını belirtti.

Savaş, ihracatta yeni hedeflerinin otomotivin anavatanı olan ABD olduğunu açıkladı. Savaş, ABD’ye lastik satabilmek için Avrupa’dan farklı standartların karşılanması gerektiğini belirterek, dünyanın en büyük pazarı olan ABD’yle ilgili planlarını şöyle anlattı:

Amerika çok büyük pazar

“Amerika çok önemli bir pazar. Lassa markalı lastiklerimizin ABD normlarını karşılayabilmesi için çalışıyoruz. 4x4 araçlar için ürettiğimiz Competus modelimiz için gerekli izinleri aldık. Şimdi sırada performans lastiğimiz Impetus var. ABD pazarına 2008 sonu, 2009 yılı başı gibi ihracata başlamış olacağız. Hedefimiz aynı anda, güçlü olarak tüm ürün gamımızı ABD’de satmak. İlk etapta ABD’ye 200 bin adet lastik satmayı planlıyoruz. Tabii bu büyük pazarda rakamlar daha sonra artacaktır.”

Kapasite 10 milyon adet oldu

Brisa Genel Müdürü, Lassa markalı lastiklerin başta AB ülkeleri olmak üzere Guyana’ya kadar ihraç edildiğini kaydetti ve şöyle devam etti:

“Ürettiğimiz yıllık 8 milyon adet lastiğin yaklaşık 3 milyon adedini yurtdışı pazarlara gönderdik. Son 4 yılda lastik ihraç ettiğimiz ülke sayısını 30’dan 47’ye çıkardık. Satışlarımızı yüzde 50 artırdık. Ürettiğimiz binek otomobil lastiklerinin yarısını ihraç ediyoruz. Türkiye’de üretim yapan tüm markalara ürün veriyoruz. Lassa ve Bridgestone olarak Türk otomotiv pazarının yüzde 45’ini karşılıyoruz. Yaptığımız yeni yatırımlarla kapasitemiz 10 milyon adede çıkıyor ve 4 milyon 400 bin lastiği yurtdışına ihraç edeceğiz.”

Kuzey Kutbu’nda Snoways testi

Lassa’nın kış lastiği Snoways’in özel test sürüşü organizasyonu, İsveç’in Kuzey Kutup dairesi içinde kalan bölgesinde gerçekleştirildi. Aktivite kapsamında Avrupa Kıtası’nın Kuzey Kutbu’na en yakın noktasından güneye doğru yola çıkan Lassa Snoways lastiği takılı iki araçlık konvoy, eksi 40 dereceye varan soğukta ve zorlu coğrafi şartlarda gerçekleştirdiği 1.400 kilometrelik yolculuğunu başarıyla tamamladı.

Türkiye’deki çukurlara göre lastik üretiyoruz

Brİsa Pazarlama ve Satış Genel Müdür Yardımcısı Serdar Demirdağ, lastik üretirken Türkiye’deki çukur sayısını dikkat aldıklarını söyledi. İstanbul’da yolların çok bozuk solduğunu ve inanılmaz derecede çukur olduğunu söyleyen Demirdağ, “Belki de yurtdışında başarılı olmamızın sebeplerinden biri de her türlü yol şartlarına göre Ar-Ge çalışması yapmamız” dedi. Türkiye’ye ithal edilen lastikleri incelediklerinde, yanakların balon yaptığını gördüklerini sözlerine ekleyen Demirdağ, “Hurdalıklara bakmaya gidiyoruz, çoğunlukla yanaklar gitmiş. Çünkü yurtdışına lastikler oraların koşullarına göre üretiliyor. Avrupa’daki yollar çok düzgün. Bu yüzden ithal lastikler, Türkiye’de belirli bir süre sonra balon yapıyor” diye konuştu.

İşçilik maliyeti 50 bin $’a çıktı artık yeni yatırım çekemeyiz

Bülent Savaş, Türkiye’de lastik sektöründe yıllık işçilik maliyetlerinin ortalama 50 bin dolar gibi çok yüksek bir rakama çıktığından yakındı. ABD, Almanya, Fransa gibi ülkelerde maliyetlerin aynı düzeyde olduğunu kaydeden Savaş, şöyle devam etti:

“Türkiye’nin Batı’ya göre bir avantajı yok. Bu yüzden Pirelli Mısır’a gitti. Romanya’da yeni yatırım yapacak. Goodyear Polonya’yı seçti. Artık Türkiye’ye yeni lastik yatırımı gelmez. Enerji maliyetleri de bizde çok yüksek. Yatırımcı, Türkiye yerine işçilik maliyeti 5 bin dolar olan Romanya’ya gider. Ortağımız da yüksek işçilik maliyetlerinden yakınıyor. Brisa’nın ayakta kalmasının ise iki nedeni var. Kapasitemizi ekonomik bir seviyede tutuyoruz. Son dönemde yaptığımız yatırımlar bunun için. Bir de kapasitemizi artırırken sürekli teknolojimizi de yeniliyoruz.”

İş makinesi lastiği yetiştiremez olduk

Ar-Ge çalışmalarına büyük önem veren Brisa, meyvelerini toplamaya başladı. Şirket, “yüzde 100 Türk ralli lastiği” üretmeyi başardı. Ortakları Bridgestone’dan destek almadan üretilen bu lastikler, yurtdışında da büyük ilgi gördü. Hatta ralli ülkesi Finlandiya’dan bile sipariş aldılar.

Serdar Demirdağ, ralli lastiğinin yanı sıra iş makineleri lastiğine yurtdışından yoğun ilginin olduğunu söyledi. Demirağ, “Çin’deki ekonomik büyüme nedeniyle lastik yetiştiremez oldu. Tam kapasite iş makinesi lastiği üretiyoruz” dedi.

Güler Hanım yeni tesis istiyor ama Bridgestone gönülsüz

32 yıldır Sabancı Grubu’nda çalışan Bülent Savaş, mühendis olduğu için çalıştığı her şirkette üretim faaliyetlerine ayrı bir önem vermiş. Kendisine yönelttiğimiz, ”Brisa yeni bir fabrika kuracak mı?“ sorumuzu samimi cevaplıyor:

“Gönlüm tabii ki yeni fabrikalar kurmak ister. Aynı şekilde Güler Sabancı da çok arzu ediyor. Daha ileriye gitmek istiyoruz. Ancak ortağımız Bridgestone’un onayı olmadan bu gerçekleşemez. Ortağımız da bunu istemez. Bridgestone, 52 yerde üretim yapıyor ancak sadece Sabancı Grubu ile üretim konusunda joint venture anlaşması var. Brisa’nın yeni bir tesis kurması söz konusu değil. Biz mevcut alanımızda büyümeye devam edeceğiz. Zaten yeterli yerimiz de var.”

Sanayiye gidemeyen kadın sürücüler OtoPratik’in sadık müşterisi haline geldi

Brisa, motor ve kaporta dışında tüm hizmetlerin verilebildiği OtoPratik mağazalarını tüm Türkiye’ye yaymak istiyor. Serdar Demirağ, oto servis işinin çok daha fazla genişleyeceğini belirterek, şunları söyledi:

“Birçok marka bu alana yöneldi. Hızlı ve kolay oto servisi konsepti büyüyecek. Şu ana kadar 8 OtoPratik açtık. Amacımız lastikçi kavramını değiştirmek. OtoPratik’le ilgili olarak şu ana kadar çok iyi geri dönüşüm aldık. Özelikle hanım tüketicilerin yoğun ilgisini gözlemliyoruz. Eskiden sanayiye rahat gidemedikleri için eşleri, ağabeyleri araçlarını götürürdü. Şimdi bizim dükkanlara rahat rahat geliyorlar. Bu mağazaların tuvaletine dikkat ediyoruz. Tasarımda her şeyi özel olarak seçiyoruz. Buraya gelenler beklerken çayını içiyor, internetle işlerini halledebiliyor. Brisa’da sırf OtoPratik konseptiyle ilgilenen özel bir mimar arkadaşımız bile var.”

Balkanlar’a yayılacak

Serdar Demirağ, OtoPratik’i yurtdışına taşımayı planladıklarını kaydetti. Demirağ, özellikle Balkan ülkeleriyle ilgilendiklerini belirterek, “Burada araç parkının büyük önemi var. Bulgaristan, Romanya ve Yunanistan’a bakıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı