Gazete Vatan Logo

Brezilya lideri Bolsonaro: Amazon ormanlarını DiCaprio yaktırdı

Amazon Ormanları'nı yaktırmakla suçlanan Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, yangını ünlü oyuncu Leonardo DiCaprio'nun çıkarttığını iddia etti.

Brezilya lideri Bolsonaro: Amazon ormanlarını DiCaprio yaktırdı

Çiftçilere yeni toprak arazisi verme vaadiyle iktidara gelen ve "dünyanının akciğerleri" olarak bilinen Amazon Ormanları'nda haftalarca süren yangına müdahale etmemekle suçlanan Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro, olay yaratan bir iddia ortaya attı. Bolsonaro, Amazon yangınlarını Oscar ödüllü oyuncu Leonardo DiCaprio'nun çıkarttırdığını ileri sürdü.

HİÇBİR KANIT SUNMADI

İngiliz gazetesi The Guardian’ın haberine göre, Bolsonaro cuma günü ülkesi Brezilya'da yayınlanan bir gazeteye açıklamalarda bulundu. Bolsonaro açıklamasında "Bu Leonardo DiCaprio havalı adam, değil mi? Amazonlar’ın yakılması için para veriyor” dedi. Bolsonaro açıklamasını destekleyen hiçbir kanıt sunmadı. Brezilya lideri bu açıklamayı, bir gün önce Facebook üzerinden yaptığı canlı yayında dile getirmişti.

GÖNÜLLÜ İTFAİYECİLER GÖZALTINA ALINMIŞTI

Brezilya lideri canlı yayında, “Lanet olsun Leonardo DiCaprio, Amazon’un yakılması için iş birliği yapıyorsun” dedi. Bolsonaro, ünlü aktörü “uluslararası Brezilya karşıtı” kampanyanın parçası olmakla suçladı. Bolsonaro’nun açıklamaları, dört gönüllü itfaiyecinin kanıt sunulmadan, “Uluslararası bir sivil toplum kuruluşuna daha fazla bağış yaptırmak için bilinçli olarak orman yangını çıkarma” suçlamasıyla gözaltına alınmasının ardından geldi.

Haberin Devamı

BAĞIŞTA BULUNDUĞU İDDİA EDİLMİŞTİ

Perşembe günü Bolsonaro’nun politikacı oğlu Eduardo, Twitter’da DiCaprio’nun ‘Amazon’u ateşe veren STK’ya 300 bin dolarlık bir bağışta bulunduğunu’ iddia etmişti. Çevre örgütleri, Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun seçimlerden önce Amazon bölgesini tarım ve madencilik alanında geliştirme sözü verdiği ve yangınları söndürmede etkin mücadele etmediği gerekçesiyle suçluyor. Çevre örgütleri, Bolsonaro hükümetinin iktidara gelmesinden bu yana yangınların yüzde 82 arttığını savunuyor.

DÜNYA OKSİJENİNİN YÜZDE 20'SİNİ SAĞLIYOR

Leonardo DiCaprio, "dünyanının akciğerleri" olarak bilinen Amazon ormanlarındaki yangınlarla mücadele için 5 milyon dolar bağış yapmıştı. DiCaprio'nun kurduğu çevre örgütü Earth Alliance'tan yapılan açıklamada, dünyanın en geniş tropikal bölgesi Amazonlar'da devam eden orman yangınının söndürülmesi için 5 milyon dolar bağış yapılacağı bildirilmişti. Açıklamada 5 milyon dolarlık fonun doğrudan yerel ortaklara ve Amazon'u koruyan yerlilere verileceği belirtildi. Güney Amerika'nın kuzey bölgesinde Amazon havzasını kaplayan yağmur ormanları 5 buçuk milyon kilometrelik alanıyla çeşitli egzotik bitki örtüsü ve hayvan türüne ev sahipliği yapıyor. Dünya oksijeninin yüzde 20'sini karşılayan Amazonlar, yeryüzü yağmur ormanlarının yarısından fazlasını oluşturuyor.(Milliyet)

Haberin Devamı