Gazete Vatan Logo

Brezilya’da darbe isyanı

Brezilya’da yolsuzluk iddiasıyla geçici olarak görevden alınan Devlet Başkanı Rousseff Senato’daki azil davasında kendisine ‘darbe yapıldığını’ savundu. Rousseff’e destek veren 20 bin kişi sokaklara indi

Brezilya’da darbe isyanı

Brezilya’da Senato’daki sağcı vekillerin oyuyla mali kuralları ihlal etmekten yargılanmasına karar verilen Dilma Rousseff’in bu hafta içinde görevden nihai olarak alınması beklenirken, Brezilya sokaklarında dün gece hareketli saatler yaşandı. Ülkenin birçok kentinde Rousseff destekçileri davayı protesto etti, Sao Paulo’da ise polis göstericileri göz yaşartıcı gazla dağıtmaya çalıştı. ‘Korkusuz Halk’ hareketinden göstericilerle polis arasındaki çatışmalar sabaha kadar devam etti. göstericiler göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullanan polise molotof kokteyli attı. Kentteki gösterilere en az 20 bin kişinin katıldığı belirtilirken, polis göstericileri tazyikli su kullanarak dağılmaya zorladı. Başkent Brasilia’da ise binlerce kişi Rousseff’in konuşması sırasında Ulusal Meclis önünde toplanarak geçici Devlet Başkanı Michel Temer aleyhine sloganlar attı.

‘Bir adım uzaktayız’

Senato’daki konuşmasında hakkındaki suçlamaları reddeden Rousseff, “Ciddi kurumsal parçalanmalara bir adım uzaktayız. Darbeye bir adım uzaktayız” diyerek Brezilya’yı bir darbe tehlikesinin beklediğine dikkat çekmişti. Ünlü yazar Pepe Escobar da, azil davasının yasal bir hükümeti devirme amacı taşıdığını belirterek Brezilya’da darbe olabileceğine dikkat çekti. Rousseff’e yönelik suçlamaların hukuki dayanağı olmadığının resmi makamlar tarafından da kabul edildiğini kaydeden Escobar, davanın tümüyle siyasi olduğunu ve Rousseff’in görevden alınması halinde ülkeyi ciddi bir kutuplaşma tehlikesi beklediğini vurguladı.

Haberin Devamı