Gazete Vatan Logo

Brexit paniği

23 Haziran’da İngiltere’de yapılacak AB referandumu piyasaları geriyor. Anketlerde ‘AB’den çıkalım’ diyenlerin oranı kalma yanlılarının üzerine çıktı. Pound kan kaybetti.

Brexit paniği

Küresel piyasalar ABD Merkez Bankası’nı (Fed) bıraktı, İngiltere’nin Avrupa Birliği (AB) kararına odaklandı. İngiltere’de 23 Haziran’da yapılacak referandum öncesi ülkenin AB’den ayrılması olarak bilinen ‘Brexit’ (AB’den çıkış) yanlıları anketlerde öne geçti.

İngiltere’de YouGov ve TNS tarafından yapılan anketlerde AB’den ayrılma yanlılarının oranı, kalma yanlılarının oranının üzerinde çıktı. TNS tarafından Mayıs ayının üçüncü haftasında 1.213 İngiliz vatandaşıyla gerçekleştirilen ankette AB’den ayrılma yanlıları yüzde 43 çıkarken, kalma yanlılarının oranı yüzde 41 oldu. Tarafsızların oranı yüzde 16’da kaldı.

YouGov anketine göre de 3 bin 405 katılımcıdan yüzde 45’i ayrılmayı, yüzde 41’i AB’de kalmayı destekliyor. Anketlerde ayrılık yanlılarının önde görünmesinin ardından pound dolar karşısında son 3 haftanın en düşük seviyesini gördü. Pound dolar karşısında yüzde 1 gerileyerek 1.4353’e indi.

Gayrimenkulü vurdu

İngiltere’de konut sektöründe yatırımcılar yeni kontratlara Brexit’in gerçekleşmesi durumunda sözleşmeyi tek taraflı olarak fesih etme maddesi eklemeye başladı. Irwin Mitchell LLP emlak şirketini yöneten Paul Firth, 10 ile 80 milyon pound arasındaki yatırımlarının büyük çoğunluğunda kontratların Brexit’e dair bir madde içerdiğini söyledi. Firth, “Yatırımcılar konut yatırımlarından getirinin değerinin düşmesinden ve İngiltere’nin AB’den çıkması durumunda çok iyi bir yatırım olmayacağından korkuyorlar” dedi. İngiltere’de konut sektörü işlemleri ilk çeyrekte yüzde 40 düştü.

Haberin Devamı

Ekonomi küçülecek

İngiltere Hazinesi, AB referandumunda ülkenin birlikten ayrılması durumunda ekonominin en az 1 yıllık resesyon sürecine girebileceği, büyümenin yaklaşık yüzde 3.6 daha düşük olabileceğini bildirdi.

İkna turlarına devam

İngiltere Başbakanı David Cameron, ülkenin AB’de kalması için ikna kampanyalarına devam ediyor. Eğer AB üyesi olmasaydı İngiltere’yi yine birliğe sokmaya çalışacağını söyleyen Cameron, “Hiçbir zaman euroya katılmamızı istemem ama şu anki özel durumumuz teklif edildiğinde AB’ye yine katılırdım” dedi. Cameron, şunları kaydetti: “AB ile ilgili sizi sıkan bazı şeyler var mı? Evet, fakat ben 27 ülkenin lideriyle masaya oturuyorum ve bu kurum beni de bazen çıldırtıyor. İngiltere’nin ayrılması durumunda daha iyi olacağını düşünüyor muyum? Kesinlikle hayır.”

Haberin Devamı