Gazete Vatan Logo

Brexit isyanı büyüyor

İngiltere’de gençlerin başlattığı isyan, siyasi harekete dönüştü. Tony Blair ve İskoçya Başbakanı Sturgeon öncülüğünde politikacılar Brexit kararının uygulanmaması için girişim başlattı. Bir AB yetkilisi ‘İngiltere AB’den çıkmayacak’ dedi.

Brexit isyanı büyüyor

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker referandum kararı sonrasında İngiltere’nin vakit geçirmeden AB’den ayrılması gerektiğini açıklamıştı. Ancak işler hiç de hızlı ilerleyecek gibi görünmüyor. Başbakan David Cameron’ın istifası, muhalefetteki büyük dalgalanma, Brexit taraftarlarının aceleci olmama yönündeki tutumu ve çoğu ‘geleceğimizi çaldınız’ diyen gençlerin oluşturduğu 3 milyon kişinin referandumun geçersiz sayılması için verdiği imza İngiltere’de AB’den çıkışın yeniden tartışılmasına sebep oldu.

Oyun planı hazır

Eski Başbakanlar’dan Tony Blair ile referandumda ezici çoğunlukla AB’de kalma yönünde oy kullanan İskoçya’nın başbakanı Nicola Sturgeon, ‘Yeniden düşünelim’ (Rethink) kampanyasına start verdi. AB yanlısı liderler, ülkedeki önemli sivil toplum kuruluşları ve işadamlarını da yanlarına alarak meclisin zaten bağlayıcı olmayan referandum sonucunu geçersiz sayması yönünde kampanya başlattı. Hedef, Cameron’ın yerine yine AB yanlısı bir lideri Muhafazakar Parti’nin başına getirmek, muhalefetteki İşçi Partisi’nde Corbyn hakimiyetini bitirip onu da AB yanlısı bir liderle değiştirmek. Bu durumda AB’den ayrılık için başvuru yapmaya gönüllü kimse kalmayacak.

Haberin Devamı

Sonuç görüldü

Nitekim bir AB yetkilisi isim vermeden, Brüksel’in de bu kampanyaya destek verdiğini ve başarılı olacağını düşündüklerini söyledi. Yetkili, ‘Bence İngiltere AB’den çıkmayacak. Ayrılık için başvuru hiçbir zaman yapılmayacak’ dedi. Yine ismini vermeyen bir Alman yetkili de, ‘İngilizler AB’den çıkışın ekonomik ve siyasi sonuçlarını gördüler. Bence bu kararlarını yeniden düşüneceklerdir’ diye konuştu.

Cameron: Ben başvurmam

İngiltere’nin AB’den çıkışı için AB’ye resmen başvurup birlikten ayrılık kararını bildirmesi gerekiyor. Ancak tüm siyasi kariyerini AB’de kalma kampanyasına bağlayıp istediği sonuç çıkmayınca Ekim’de istifa kararı alan Başbakan David Cameron, bugün yapılacak AB zirvesinde gerekli başvuruyu yapmayacak. AB’den ayrılık için Lizbon Anlaşması’nın ilgili 50’nci maddesini çalıştırmayı kendisinden sonra gelecek olan liderin yapmasını isteyen Cameron, ‘Neden bu pisliği ben yönetmek zorunda olayım ki’ demişti.

Haberin Devamı

Yeni başbakan Larry olsun

İngiltere’de sandıktan Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma kararının çıkmasının ardından, Başbakan David Cameron görevinden istifa ettiğini açıklamıştı. Cameron’ın Londra’daki Downing Caddesi’nde bulunan resmi konutunda ‘fare avcısı’ olarak görev yapan kedi Larry sosyal medyanın gündemine oturdu. Twitter kullanıcıları 9 yaşındaki Larry’nin yeni başbakan olması çağrısında bulundu.