Gazete Vatan Logo

Brexit için erken seçim

İngiltere Başbakanı May, ülkesinin AB üyeliğinden çıkış sürecinde (Brexit) parlamentoda bütünlük sağlamak için erken seçime gitme kararı aldı

Brexit için erken seçim

İngiltere Başbakanı Theresa May, kabine toplantısı sonrası sürpriz bir kararla, 8 Haziran’da erken seçime gidilmesi çağrısı yaptı. May, Başbakanlık Konutu önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği’nden (AB) çıkış sürecinin (Brexit) başladığı bir dönemde, Parlamento’nun bütünlük içinde hareket ettiğini görmek istediğini, ancak Brexit süreci konusunda ciddi görüş ayrılıklarının bulunduğunu söyledi. May, “Önümüzdeki yıllarda istikrarın sağlanmasının tek yolu bu seçimleri yapmak” dedi.

Karar değiştirdi

May, diğer partilerin AB’den çıkış süreciyle ilgili ttumlarını eleştirerek, “Eğer bu genel seçimi şimdi yapmazsak, siyasi oyunlar devam edecek” diye konuştu. Geçen yılki Brexit referandumu sonrası eski Başbakan David Cameron’ın istifasının ardından göreve gelen May daha önce hep erken seçime gitmeyeceğini açıklamıştı. May sürekli genel seçimin planlandığı gibi 2020’de yapılacağını söylemişti.

Muhalefet memnun

İngiltere’de erken genel seçime gidilebilmesi için, seçimlerin 5 yılda bir yapılmasını öngören yasanın değiştirilmesi ve bunun için de Parlamento’nun alt kanadı olan Avam Kamarası’nın üçte ikisinin onayı gerekiyor.

Haberin Devamı

Ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin Genel Başkanı Jeremy Corbyn, “Başbakan’ın İngiliz halkına, çoğunluğun çıkarlarına öncelik verecek bir hükümet için oy kullanma şansı verme kararını memnuniyetle karşılıyorum” dedi. İşçi Partisi daha önce erken seçimin önünü açacak yasa değişikliğini destekleyeceğini açıklamıştı.

Son genel seçimde üçüncü sırada yer alan Liberal Demokrat Parti de seçim kararını memnuniyetle karşıladı. Liberal Demokrat Parti’nin lideri Tim Farron Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Bu seçimler, size ülkenin yönünü değiştirme şansını tanıyor. Felaket sonuçlar doğuracak Sert Brexit yaşanmasını istemiyorsanız... bu sizin için fırsat” dedi.