Gazete Vatan Logo

Brexit anlaşması bir kez daha reddedildi!

İngiliz parlamentosu revize edilmiş Brexit anlaşmasını da reddetti.

Brexit anlaşması bir kez daha reddedildi!

Parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası'nda yapılan oylamada Brexit Anlaşması 242'ye karşı 391 oyla kabul edilmedi.

Anlaşma 15 Ocak'taki ilk oylamada da ezici çoğunlukla reddedilmişti.

Başbakan Theresa May, içerdiği Kuzey İrlanda sınırına ilişkin “tedbir maddesi” nedeniyle tepki çeken anlaşmanın metnini değiştirmeyi başaramamış ancak maddenin kullanım koşullarına “açıklık getiren” bir ortak belge üzerinde AB ile uzlaşmıştı.

May, belgeyle İngiltere'nin “tedbir maddesi”ne “yasal bağlayıcılığı olan” tahditler getirdiğini iddia ediyordu.

MİLLETVEKİLLERİ İKNA OLMADI

Maddeye karşı çıkanlar, bu yeni belgenin herhangi bir yenilik getirmediğini, sadece anlaşma metninin bir yorumu olduğunu belirtiyordu.

Maddeye yönelik en önemli itiraz, bunun İngiltere'yi AB ile belirsiz bir süre için ve tek taraflı ayrılamayacağı bir gümrük birliği içinde tutacağı yönündeydi.

İngiltere Başsavcısı Geofrey Cox da bugün bu riskin sürdüğünü doğrulamış ancak alınan tavizlerin “riski azalttığını” söyleyerek Brexit anlaşmasını savunmuştu.

Haberin Devamı

Tedbir maddesi İngiltere'nin parçası Kuzey İrlanda ile AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti arasında Brexit sonrasında fiziki sınır girmesini önlemek

için İngiltere ile AB'nin, soruna çözüm getiren yeni bir düzenleme üzerinde anlaşılana kadar gümrük birliği içinde kalmasını öngörüyordu.

Sert Brexit yanlıları bu maddeyle İngiltere'nin AB'nin uydu devletine dönüşeceğini ve Kuzey İrlanda'nın da ülkeden kademeli kopacağını savunuyordu.

İLAVE OYLAMALAR

Parlamento yarın “anlaşmasız ayrılık”, perşembe günü de “Brexit tarihinin ertelenmesi” seçeneklerini oylayacak. İngiltere'de parlamentoda çoğunluk daha önce yapılan bir oylamada “anlaşmasız ayrılık” seçeneğinin ortadan kaldırılması yönündeki bir önergeyi desteklemişti ancak önergelerin hükümetleri bağlayıcılığı bulunmadığından, hükümet bu seçeneği masada tutmayı sürdürmüştü. Başbakan May, parlamentonun “anlaşmasız ayrılık” seçeneğiyle ilgili bu defa vereceği kararı uygulama sözü verdi. Hükümet, Brexit tarihi konusunda da “kısa süreli” bir ertelemeden yana tavır alıyor. Başbakan May, muhtemel bir erteleme için haziran ayı sonunu işaret etmişti. Parlamento, Brexit anlaşmasının ilk halini “tarihi” diye nitelendirilen 230 oy farkla reddetmişti.

Haberin Devamı

İngiltere 23 Haziran 2016'da yapılan referandumda yüzde 48'e karşı yüzde 52 ile AB'den ayrılma kararı almıştı.

AB KONSEYİ'NDEN AÇIKLAMA

AB Konseyi kararın ardından "Brexit'te anlaşma sağlanması için AB tarafı gereken herşeyi yaptı. Brexit kördüğümü sadece Londra'da çözülebilir. Bugünkü oylamayla anlaşmasız ayrılık ihtimali ciddi bir şekilde arttı" açıklamasında bıulundu.