Gazete Vatan Logo

Bravo müdürüm

11 Eylül’ün yıldönümünde Başkent’i kana bulayacak eylem, Ankara Emniyeti’nin başarılı istihbarat çalışması sonucu son anda önlendi

Büyük kayıplara neden olabilecek 300 kilo bomba yüklü araç bulunarak etkisiz hale getirildi.

MİT ÜÇ GÜN ÖNCE UYARDI

Büyük kentlerde 11-12 Eylül tarihlerinde kamyonet türü bir araçla büyük çaplı bombalı bir saldırı olacağı istihbaratını elde eden MİT, durumu üç gün önce polise bildirdi. Ankara Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz, bunun üzerine bomba yüklü komyonetlerin küçük sokak araları ve otopark gibi tenha yerlere konuşlandırılabileceğini düşünerek, emrindeki tüm polisleri seferber etti. Ankara genelinde sokak ve semtler polis ekipleri arasında paylaştırıldı. Hemen her köşeye polis yerleştirildi. Herkes kendi bölgesinden sorumlu tutuldu ve şüpheli araçların derhal bildirilmesi istendi. Başarıyı da işte bu getirdi.

OTOPARKÇI ŞÜPHELENDİ

Bomba yüklü 2005 model lacivert Vito, önceki gün akşam 19.30 sularında Sıhhıye’deki kat otoparkına giriş yaptı. TED Koleji’ne ait otoparkın iki girişi bulunuyor. Biri üyeler için özel kartlı giriş diğeri ise biletli giriş. 35-40 yaşlarındaki Doğu aksanıyla konuşan kirli sakallı şoför, Vito’yu ikinci kata bıraktı. Ancak Otopark görevlisi Ahmet Gündoğdu 2’nci katın aidat ödeyen müşterilere ait olduğunu belirterek aracı oradan çekmesini istedi. Ancak Gündoğdu’nun ifadesine göre şüpheli “Ben pazarcıyım abi. Birazdan geliyorum” deyip koşarak ayrıldı. Ancak adamın aracı kötü kullanması, park etmeyi doğru dürüst becerememesi otoparkçının gözünden kaçmadı.

ARAÇ DA ÇALINTI

Dün 07.30’da sabah polis ekipleri otoparka gelerek, görevliye şüpheli bir durum olup olmadığını sordu. Gündoğdu da önceki gece aracını bırakan kişinin geri gelmediğini söyledi. Durumdan şüphelenen polis aracı görmeye çıktı. Üzerindeki 06 VMP 11 plakasının bir gün önce çalındığına ilişkin Ulus’taki Solmaz Kılıçtepe Karakolu’nda ihbar olduğunu belirledi. Aracın motor ve şasi numarasına bakılınca da çalıntı olduğu anlaşıldı. Vito’nun 2006 yılı Mart’ında İstanbul Başakşehir’de çalışır haldeyken çalındığı tespit edildi. Ayrıca üzerinde Vakıfbank’ın rehini de bulunuyordu. Bir yıldır trafikte hiç görülmemişti.

FREKANS BOZUCU KONULDU

Olay yerine gelen bomba uzmanı köpekler arçta kimyasal madde olduğunu saptadı. Bunun üzerine tüm ekipler uyarıldı. Otoparkın çevresindeki apartmanlar ve kamu kurumları boşaltıldı. Doğalgaz şebekesi kesildi. Olay yerine çok sayıda bomba imha ekibi sevk edildi. Uzaktan kumanda ile patlatılması ihtimaline karşı binanın yakınına bir de frekans bozucuların (jammer) bulunduğu araç yerleştirildi. Çok sayıda itfaiye ve ambulans da hazır bekletildi. 5 saatlik çalışma sonrası, aracın içinde özel olarak imal edilmiş düzenek etkisiz hale getirildi. Araç, incelenmek üzere çekici yardımıyla Gölbaşı’ndaki polis kriminal laboratuvarına götürüldü.

3 CEP VE 24 TÜPLÜ DÜZENEK

Aracın içinde 3 cep telefonu bulundu. Bu telefonlar aracılığıyla düzeneğin harekete geçirileceği ihtimali üzerinde duruluyor. Düzenek ilk bakışta, 2003’te İstanbul’da HSBC Binası’na El Kaide militanlarınca düzenlenen saldırıdakine benzerlik gösteriyor. Özel olarak hazırlanmış. TNT ile güçlendirilmiş 300 kilogram çözülmüş halde potasyum nitrat, 24 piknik tüpü ve bu tüplerin aralarına yerleştirilmiş benzin bidonlarından oluşuyor. n Ömür ÜNVER-ANKARA


Vali: ‘Büyük bir felaketi önledik’

Ankara Valisi Kemal Önal, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Ankara polisinin başarılı ve titiz çalışması, büyük bir felaketi önlemiştir. Bunun eyleme dönüşmesi halinde neler olacağını düşünmek dahi istemiyorum. Ele geçirilen patlayıcı madde tahminlerimizin de üstünde” dedi.


El Kaide değil, PKK parmağı...

Eylemin 11 Eylül sabahı yapılacak olması, polisi önce El Kaide üzerinde yoğunlaştırdı. Ancak Ankara Valiliği’nden, akşam saatlerinde yapılan açıklamada, bomba düzeneğinin PKK operasyonlarında ele geçirilen maddelere benzediğine dikkat çekildi.

“Kriminal Polis Laboratuvarı’ndaki çalışmalar sonucu 25 poşet içinde sarı renkte kimyasal toz, 16 beyaz çuval içinde beyaz kimyasal toz, 24 adet 2,5 kiloluk piknik tüpü, 5 pilastik bidon içinde beyaz renkli kimyasal toz, 20 elektrikli infilak kapsulü, 63 metre fitil, 3 adet üzerinde mavi siyah renkli kablolar bulunan ve bombada anahtar sistemi olarak kullanılabilecek şekilde düzenlenmiş cep telefonu, 4 plastik bidon içinde yanıcı sıvı madde olduğu belirlenmiştir. Ele geçirilen maddeler, cep telefonlarının kitleri düzeneğinin hazırlanma biçimi, bunların anahtar sistemi olarak kullanılmaları, SHFER marka elektrikli kapsüller, mavi renkli karteks patlayıcı ve küçük tüplerin kullanılıyor olması, 3 Mayıs 2005 tarihinde Mersin, 5 Mayıs 2006’da Şırnak Uludere ilçesinde PKK’ya karşı yapılan operasyonlar sonucu ele geçirilen malzemelerle örtüşmektedir.”


Ercüment Yılmaz kimdir?

6 yıldır görevde

Ankara Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz, 1958 İzmir doğumlu. 6 yıldır beri bu görevi yürütüyor.

* Ankara’daki en önemli operasyonu Atabeyler’di. Yüzbaşı Murat Eren, astsubaylar Erkut Taş ve Yunus Yaman’la işadamı Yunis Akkaya’nın da bulunduğu birçok isim yakalandı. Operasyonda Erdoğan ile Cüneyt Zapsu’nun evinin krokisi bulundu.

* Geçen yıl DHKP-C’li canlı bomba Eyüp Beyaz, Adalet Bakanlığı’na saldırı hazırlığındayken, son anda farkedilerek etkisiz hale getirildi.

* Yılmaz, Avukat Alparslan Aslan’ın Danıştay’a düzenlediği saldırıda Aslan’ın kısa süre içerisinde yakalanması ve olayın çözülmesinde aktif rol aldı.


“700 metrekarelik alanda taş kalmazdı”

TED Otoparkı’nda ele geçirilen bombanın 700 metrekarelik alanda çok etkili olacağı belirtildi. Tüp ve benzinle yoğunlaştırılmış düzeneğedikkat çeken emniyet yetkilileri, hedefin aracın bulunduğu yer mi yoksa başka bir nokta mı olduğunun ancak şüphelilerin yakalanmasıyla anlaşılacağını ifade ettiler. Anafartalar Çarşısı’nda Mayıs’ta yaşanan canlı bomba saldırısında ise RDX kullanıldığı belirlenmişti. Plastik patlayıcı sınıfındaki RDX, TNT ile karışım oranına göre, A4, A3 ya da C4 gibi etki yaratabiliyor.


Aracın markası ve rengine dikkat!

Son dönemlerdeki en yüksek patlayıcı miktarının ele geçirildiği aracın Mercedes Vito marka olmasının özellikle seçilmiş olduğu izlenimi yarattığı bildirildi. Emniyet yetkilileri, lacivert renkli aracın resmi kurumlar ve bakanlıkların da bulunduğu bölüme rahatlıkla girebileceğini, birçok siyasinin, bürokratın, rektörün bu aracı kullandığını belirtti.


Asker de uyarmıştı

Bombanın ana maddesini oluşturan potasyum nitratla ilgili Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, aylar önce Eğirdir Dağ ve Komando Okulu’nda yaptığı toplantıda bir uyarıda bulunmuştu. PKK’nın saldırılarında bu maddenin sıklıkla kullanıldığını anlatan Başbuğ bu maddenin kontrolsüz bir şekilde yurda sokulduğunu ve kolaylıkla elde edilebildiğini vurgulamıştı. Uyarının ardından Tarım Bakanlığı çalışma başlatmıştı.


Polis Vito avında!

Polisin çalışmaları sırasında önceki akşam Ankara’da şüpheli bir mavi renkli Mercedes Vito tespit edildi ancak araç trafikte izini kaybettirdi. Sabah saatlerinde ise Maltepe semtinde aynı özelliklerde bir araç tespit edildi. İnceleme yapılırken aracın sahibi gelince aranan araç olmadığı anlaşıldı. Halen Türkiye genelinde çalıntı 10 Vito aranıyor.

Haberin Devamı