Gazete Vatan Logo

BP'yi batırma parası!

BP’yi Meksika’da batıran CEO’ya ‘altın paraşüt’le 17 milyon dolar aktarıldı

MEKSİKA Körfezi’ndeki krizi yönetmedeki başarısızlığı nedeniyle görevden alınan BP CEO’su Hayward’ın başarısızlığı ödüllendirildi. Şirketin piyasa değerini 2 ayda 70 milyar dolar eriten, ikinci çeyrekte 17 milyar dolar zarara uğratmakla suçlanan 53 yaşındaki CEO, “altın paraşüt”le 17 milyon dolarlık tazminata konacak.

Meksika Körfezi’ndeki çevre felaketini yönetmede ağır şekilde eleştirilen İngiliz petro-kimya devi British Petrolium’un (BP) CEO’su Tony Hayward, görevini idari müdür Robert Dudley’e devrediyor. 1 Ekim itibarıyla Londra’ya yerleşerek ABD’deki görevlerini BP Amerika’nın Başkanı Lamar McKay’a devredecek olan Amerika ve Asya’dan Sorumlu Müdürü Dudley ilk iş olarak patlayan petrol kutusunu sonsuza dek kapatacağını söylüyor.

BP, sızıntıyla ilgili olarak 32.2 milyar dolar karşılık ayırarak gelecek 18 ayda 30 milyar doların üzerinde varlık satmayı planlıyorsa da yaşanan krizin sorumlusu olan ve üst üste yaptığı gaflarla eleştirilen Hayward’ın keyfi yerinde. Zira özellikle ABD’de yöneticilerin kovulsalar dahi tazminat almasını sağlayan “altın paraşüt” sistemi gibi Hayward’ın da BP’deki koltuğundan kalkarken 17 milyon dolarlık tazminat paketi alacağı konuşuluyor.
Hali hazırda Hayward’ın bir yıllık maaşı olan 1,25 milyon euro ihbar tazminatı alacağı ve mevcut maaşını da almaya devam edeceği biliniyor. Sahip olduğu 576 bin BP hissesinin toplam değerinin ise 2.9 milyon euro olduğu tahmin ediliyor. 30 yıldır çalıştığı BP’den Aralık ayında emekli olarak toplam 13 milyon euro ikramiyeye hak kazanan Hayward, 65 yaşından itibaren de her yıl yaklaşık 700 bin euro para alacak.

Ancak 53 yaşındaki Hayward’ın BP’yle işi hâlâ bitmiş görünmüyor. Çünkü 30 Kasım’a kadar yönetim kurulunda kalacak olan Hayward, yine BP’nin Rusya’daki ortak teşebbüsü TNK-BP’de görev alacak. Ancak burada ne kadar maaş alacağı konusunda herhangi bir açıklama yapılmadı.

ABD halkının 40 milyar doları uçtu

“Altın Paraşüt” adı verilen sistemde, şirketler risk alan üst düzey yöneticilerin kovulmaları durumunda yüksek tazminat ödemeyi taahhüt ediyor. Ancak Amerikan halkı, kendilerini krize sürükleyen kişilerin, kendi ödedikleri vergilerle emekliye ayrılmasına haklı olarak öfke duyuyor. Altın Paraşüt sistemi nedeniyle finans kurumlarının üst düzey yöneticilere ödediği tazminat ve ikramiyelerden oluşan borçlar, 2007 yılının sonunda 40 milyar dolara ulaşmıştı. Sistem ilk kez, devletin 700 milyar dolarlık yardım paketi görüşmeleri sırasında tartışılmaya başlandı. ABD Kongresi Başkanı Nancy Pelosi, şirket yöneticilerinin artık halkın vergileriyle rahatça yaşamalarının mümkün olmadığını söylese de halihazırda batık şirketlerin yöneticilerine yapılan ödemeler devam ediyor.

British Petrolium 17 milyar dolar zararda

MEKSİKA platformundaki patlama sonrasında başlayan sızıntı, şirketin hisselerini vurdu. 20 Nisan tarihinde 190 milyar dolar olan BP’nin piyasa değeri 120 milyar dolara geriledi. İngiliz petrol devi, ikinci çeyrekte 17 milyar dolar zarar açıkladı. Şirket 18 yıldır ilk kez borçlu duruma düştü.

Altın paraşütle krizi fırsata çevirenler

Robert Nardelli / Home Depot

2000’de Home Depot’da CEO’luk görevine getirilen Nardelli, başlarda başarılı bir dönem geçirse de 2005’ten itibaren sürdürdüğü tasarruf politikasıyla şimşekleri üzerine çekti. 2007’de kovulduğunda yaklaşık 210 milyon dolarlık bir tazminat aldı.

Michael Ovitz / Disney

1995 yılında Michael Eisner’in yönetiminde Disney CEO’su olan Ovitz alışkın olmadığı bir çalışma tarzı ve görevlerinin yeterince açık belirtilmemesi sebebiyle başarısız oldu. Eisner tarafından kovulduğunda 130 milyon dolar tazminat aldığı medyaya yansıdı.

Arun Sarin / Vodafone

1999’da şirkete katılan Hintli Arun Sarin 2003’te Vodafone’un Asya-Pasifik CEO’su olarak göreve başladı. 2008’de işi bırakan Sarin şirketteki 28.5 milyon dolarlık hissesine ek olarak şirketten ayrıldığı yılın ücreti olan 2.13 milyon doları da nakit olarak aldı.

Robert Willumstad / AIG

Küresel krizde iflasın eşiğinden ABD devletinin 180 milyar dolarlık yardımı sayesinde kurtulan sigorta devinin kötü kaderinde rol oynayan CEO’su Robert Willumstad 22 milyon dolarlık primle emekliliğe ayrıldı.

Kennedy Thompson / Wachovia

Kennedy Thompson 2000 ile 2008 yılları arasında Wachovia finans hizmetleri şirketinde CEO olarak görevini sürdürdü. 2008’de görevinden alınan Kennedy Thompson’a toplamda 15.6 milyon dolarlık bir tazminat ödendi.

Stanley O’Neal / Merrill Lynch

Merrill Lynch, 2007’de işine son verdiği CEO Stanley O’Neal için 161.5 milyon dolarlık bir ödeme yapmayı kabul etti. Altın Paraşüt’ten yararlanan O’Neal, CNBC’nin “tüm zamanların en kötü CEO’ları” listesine girdi.

Stephen Hilbert / Conseco

Conseco’nun kurucularından olan Stephen Hilbert 1982 yılından başyalarak 2000’e kadar bu şirket için çalıştı. 18 yıllık görev süresinin ardından Hilbert 2000
yılında görevinden ayrıldığında 72 milyon doları da yanında götürdü.

Richard Fuld / Lehman Brothers

Küresel krizi tetikleyen Lehman Brothers’ın çöküşünde, CEO Richard Fuld astronomik paralar almakla suçlandı. Fuld, 2002-2007 arasında 350 milyon dolarl prim aldığını itiraf etti. Şirket iflastan 4 gün önce işten ayrılan 3 üst düzey yöneticisine 23 milyon dolar tazminat ödedi.

Carly Fiorina / HP

1999’da yönetime getirilen Fiorina görevini 5.5 yıl sürdürdü. Bu dönemde şirketin borsadaki değeri yarı yarıya düştü. Ocak 2005’te şirketin sahipleriyle bir dizi tartışma yaşayan Fiorina, Şubat ayında istifaya zorlandı. Ardından
21 milyon dolar tazminatla şirketten ayrıldı.

Rick Wagoner / General Motors

Harvard’dan mezun olunca GM’de analist olarak çalışmaya başladı. 2000’de CEO oldu. Ancak 2009’da iflasın eşiğine gelen şirkete, ABD Başkanı Obama ‘ya yeni bir plan ya da iflas açıklaması’ için 60 gün süre verdiğinde kovuldu ve 8.2 milyon dolar tazminat aldı.

Haberin Devamı