Gazete Vatan Logo

Bozkurtlar ikinci ‘kazanan’

Bozkurtlar ikinci ‘kazanan’

MHP, HDP’den sonra oylarını en çok artıran parti oldu. 2011’de yüzde 13 oy alan MHP, yüzde 16.5’e tırmandı. 53 olan vekil sayısı 83’e çıktı. Özellikle İç Anadolu’da yaptığı yükselişle AK Parti oylarına darbe vurdu...

MHP, 2011’de yüzde 13,01 oyla, 34 ilden 53 milletvekili çıkarmış, 47 ilde ise varlık gösterememişti. Bu kez 2011’deki tabloyu Türkiye genelinde tersine çevirdi. 48 ilden 83 milletvekili çıkaran MHP, yüzde 3’ün üzerinde bir artışla yüzde 16,4 oy alarak siyasi yelpazedeki konumunu daha da güçlendirdi. Ancak 2014 yerel seçimlerinde aldığı 17,6’lik oy oranı düşünüldüğünde sıçrama yaptığını söylemek de zor.
14 ilde ilk kez
MHP, 2011 seçiminde milletvekili çıkaramadığı 14 ilde birer milletvekili çıkarmayı başardı. Bu iller: Burdur, Çanakkale, Giresun, Gümüşhane, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Sivas, Uşak, Aksaray, Bayburt, Kırıkkale, Karabük ve Kilis olarak sıralandı.
MHP 12 ilde ise mevcut milletvekillerinin sayısını artırdı. Buna göre, Adana’da bir, Ankara’da iki, Balıkesir’de bir, Bursa’da bir, Gaziantep’te bir, Mersin’de bir, İstanbul’da üç, İzmir’de iki, Kayseri’de bir, Kocaeli’de bir, Kahramanmaraş’ta bir ve Samsun’da ise bir milletvekili daha kazandı.
Oy deposu olarak nitelendirilen ancak daha önce vekil çıkaramadığı Kırıkkale, Nevşehir, Kırşehir, Sivas, Aksaray, Niğde’den TBMM’ye vekil gönderdi.
Osmaniye’yi AKP’den aldı
MHP, Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin memleketi Osmaniye’de ise birinci parti ünvanını Ak Parti’den geri aldı. 2011’de yüzde 41,2, 2014’deki yerel seçimlerde ise yüde 43,6 oy alan MHP, Ak Parti”nin yüzde 3 puan gerisine düşmüştü. Bu seçimde ise yüzde 41,2 alan MHP, kıl payı ile de olsa Ak Parti’nin önüne geçmiş oldu. Ancak milletvekili dağılımı ise dişmedi. MHP ve Ak Parti, ikişer milletvekilini TBMM’ye gönderdi.
Belediye Başkanlığına sahip olduğu 5 ilden ikisinde milletvekili çıkaramayan MHP, 3 ilde ise oy kaybına rağmen milletvekili sayısını arttırmayı başardı. MHP, sahibi olduğu 5 il belediyesinden ise sadece Kars ve Bartın’tan milletvekili çıkaramadı.
Ankara şahlandı
Ankara’da bir dönem genel başkanlık için bile adı geçen Mansur Yavaş’ın büyükşehir belediye başkanlığı seçiminde CHP adayı olması üzerine kaybettiği bütün oyları yeniden topladı. Geçen yıl yerel seçimde kent genelinde sadece yüzde 7 oy alabilen MHP, dün birinci bölgeden yüzde 18,4, ikinci bölgeden yüzde 17,7 oy aldı. Bu oranlar MHP’ye 5 vekil kazandırdı. MHP 2011’de Ankara’dan 4 vekil çıkarmıştı.
Sivas ikiye katladı
Geçtiğimiz dönem Sivas’tan milletvekili çıkaramayan MHP yeniden Sivas’tan milletvekili çıkardı. MHP’nin oy oranı yüzde 18,30 olarak gerçekleşti. MHP, bu oranla 2011’e göre oylarını ikiye katlamış olduası da dikkati çekti.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı istifa etmeli

Haberin Devamı

Bahçeli sonuçlar açıklandıktan sonra yaptığı konuşmada şunları söyledi: MHP seçimlerden alnının akıyla çıkmıştır. AKP için sonun yolu görünmüştür. Gerilime dayalı siyaset anlayışı yenilgi almıştır. Erdoğan görevine devam edecekse ya anayasal sınırlarda kalmalı ya da istifa etmelidir” dedi.

Haberin Devamı