Gazete Vatan Logo

Bozcaada’da bağ kavgası

Bozcaada’da Belediye Meclisi’nde 2017’de bağ evlerinin pansiyona dönüştürülmesi kararı alındı. Belediyenin çekinceleri nedeniyle karar geçtiğimiz yıl uygulanmadı. Bu yıl ise, şimdiye kadar 10 bağ evine pansiyon ruhsatı verildi. Bozcaadalı çevreciler ve Adalı turizmciler karara tepkili.

Bozcaada’da bağ kavgası

Çanakkale’nin Kuzey Ege Denizindeki turizm cenneti Bozcaadada, can çekişmekte olan bağcılığın ölüm fermanı olarak nitelendirilen bağ evlerine pansiyon ruhsatı verilmesi kararına karşı tepkiler büyüyor. Bozcaada Belediye Meclisinin 2017 yılında aldığı karar, bağ evlerinin pansiyona dönüştürülmesinin önünü açmıştı. Şu ana kadar 10 bağ evine pansiyon ruhsatı verildi. Belediye Meclisi kararını yargıya taşımaya hazırlanan Bozcaada Forum, uygulama ile Adadaki tüm yapıların potansiyel turizm tesisine dönüştüğünü ileri sürerken, bağcılığı bitireceğinden endişe ettikleri kararın, Toprak Koruma Kanununa aykırı olduğunu da belirtiyor. CHP’li Bozcaada Belediye Başkanı Dr. Hakan Can Yılmaz ise, bağ evlerine pansiyon ruhsatı verilmesinin aksine bağcılığı canlandıracağını savundu.

İlçede çevre konularına hassasiyet gösteren bir sivil toplum kuruluşu olan Bozcaada Forum üyeleri, kararın iptaline ilişkin Bozcaada Belediyesi’ne dilekçe ile başvuruda bundu. Dilekçede, şöyle dendi:

“Bağ evleri olarak adlandırılan yapılar tarımsal amaçlı olup, vasfı değiştirilemez özelliktedir. Ayrıca bu karar Bozcaada merkezinde faal turizm işletmeleriyle yaşanan ve giderilmesi mümkün olamayan sorunların (ses, gürültü kirliliği, güvenlik, görsel kirlilik vb.) Bozcaada kırsalına da taşınmasına, bağcılık başta olmak üzere tüm tarımsal üretim faaliyetlerinin bozulmasına veya yok olmasına sebebiyet oluşturacak etkendir ve bu durum kaçınılmazdır. İş bu sebeplere istinaden, bağ evlerine işletme ruhsatı verilmesine dair alınmış meclis kararının tekrar gözden geçirilmesini ve iptalini talep ediyoruz.”

Haberin Devamı