Gazete Vatan Logo

Boyun ağrısına elle müdahale

Boyun ağrısında elle yapılan manuel terapinin etkili bir yöntem olduğunu belirten Fizyoterapist Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa, “İngiltere’de yapılan bir araştırma manuel terapinin klasik tedavilere göre daha etkili ve ucuz olduğunu gösterdi” dedi.

Boyun ağrısı ve tutukluk özellikle orta yaşta oldukça yaygın görülen bir sorun. Nüfusun %10 ile 15’ini etkiliyor. Hayatı tehdit eden bir durum olmamasına rağmen ağrı, fonksiyon ve iş gücü kaybına yol açıyor.

Sorunun tedavisinde çeşitli yöntemler kullanıldığını ancak bu tedavilerin etkinliği ve maliyeti konusunda çok az araştırma bulunduğunu dile getiren Fizyoterapist Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa, The British Medical Journal‘da yayımlanan bir çalışmaya atıfta bulunarak şunları söyledi: “Araştırmacılar manuel tedavi, klasik fizik tedavi ve diğer tedavi yöntemlerinin maliyetlerini karşılaştırdı. Boyun ağrısı olan 183 kişinin katıldığı çalışmada ilaç, muayene gibi direkt masraflar ve iş gücü kaybından doğan indirekt masraflar hesaplandı. Hastalara fizyoterapistler tarafından omurga mobilizasyonu, manipülasyon ve egzersiz tedavisini içeren manuel terapi uygulandı. Rutin tedavide standart protokole göre kişiye, ağrıyı artırabilecek durumlardan kaçınma ve ergonomi hakkında bilgilendirme yapıldı. Sıcaklık uygulamaları ve evde yapılması için egzersizler verildi. 2 hafta sonra tekrar kontrole çağırıldı.

“MANUEL TEDAVİ AĞRIYI YÜZDE 68 AZALTTI”

Haberin Devamı

26 hafta sonra manuel tedavi grubunda diğer gruplara göre önemli oranda iyileşme sağlandı. Örneğin, 7. haftada manuel tedavi grubunda ağrının azalması %68, klasik fizik tedavide %51, ilaç tedavisinde ise %36 olarak gerçekleşti. Çalışmanın sonunda manuel tedavi grubunda maliyetin diğer gruplara göre 3’te 1 oranında daha uygun olduğu gözlendi." Çalışma sonucunda manuel tedavinin daha düşük maliyetli çıkmasının şaşırtıcı olduğunu söyleyen Şenbursa, “Çünkü manuel terapi diğer tedavilere göre daha pahalı gibi görünmesine rağmen bu gruptaki tedavinin daha hızlı ve hastaların daha memnun olması seans sayısını, dolayısıyla maliyeti düşüren en önemli sebeptir” dedi.

Manuel tedavinin etkinliğinin sadece bir çalışma ile kanıtlanamayacağının altını çizen Şenbursa, “Ancak kişinin tedaviden beklentisi ağrının en kısa zamanda kaybolmasıdır. Manuel tedavi de kişinin kendini daha kısa sürede iyi hissetmesini sağlar” diye konuştu.

UZMAN OLMAYAN ELLERİN DOKUNMASI TEHLİKELİ

Haberin Devamı

Manuel terapinin uzmanlar tarafından uygulanması gerektiğine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Şenbursa, “Tekniğin farklı manipülasyon (eklem hareketini artırmak için yapılan tekli, ani itmeler) ve mobilizasyon (eklem ve yumuşak dokunun hareketini artırmak için yapılan ritmik, tekrarlı uygulamalar) yöntemleri içermesi nedeniyle bu konuda uzman olmayan kişiler tarafından uygulandığında yüksek risk yaratabilir ve farklı yaralanmalara sebep olabilir” uyarısında bulundu.