Gazete Vatan Logo

Boyumuzu aşıyor

İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Özince, bankaların büyük projeler ve konut finansmanında vade ve tutar açısından gücünün çok üzerinde işlere girdiği uyarısında bulundu, 2001’i hatırlattı.

Boyumuzu aşıyor

Türkiye’de peş peşe gerçekleşen mega projeler ve hızla büyüyen konut sektörünün finansmanı için bankacılık duayeninden güç ve vade uyarısı geldi. Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, 2.5 ay ortalama vadeli mevduatla 7 yıl ortalama vadeli konut kredisinin sürdürülemeyeceğini ifade etti.

TÜGİAD tarafından düzenlenen panelde söz alan Ersin Özince, Türk bankalarının riskli bir model uyguladığını belirterek KOBİ’lerin kendi sermaye piyasalarını oluşturmalarını önerdi. Ardından şu değerlendirmelerde bulundu: “Çok şükür ki bankaların kredilerinin önemli bir bölümü ticari kesimde. Ama malum bankalarımız artık büyük projelere soyunuyorlar. Kanımca güçlerinin çok üstünde projelere soyunuyorlar. Biz uluslararası ihalelere kalkışıyoruz. İkincisi vade açısından gücümüzün çok üzerinde işlere giriyoruz. Bunlar ülkemize gerekli şeyler ama eskiden devletimiz bizi bu tür işlere koymazdı. Eskiden büyük işlere heves ettiğimizde Hazine’miz, ‘Hayır, bunlar uluslararası işlere açık konulardır. Bunlara sizin boyunuz yetmez’ derlerdi. Şimdi ‘Boyumuz yeter’ diye demogojiye girmeye gerek yok. Bizim mevduatımızın vadesi herkesin malumu olduğu üzere 2.5 ay. Peki nereden bulsun KOBİ’ler finansmanı?”

Haberin Devamı

Kapitalizmde başarılı olabilen ülkelerin gayrimenkulu menkulleştirecek derecede sermaye piyasalarını geliştirdiklerini kaydeden Ersin Özince, “Tersini yapanlar ise menkulleri gayrimenkulleştirmişlerdir. Bizim ülkedemizde durum budur” ifadesini kullandı.

2001’deki gibi cezasını ödersiniz

BULUNULAN Organize Sanayi Bölgesi’ne en yakın alanda arazi maliyetinin metrekaresinin 500, en uzak olanda 100 dolar civarında olduğuna dikkat çeken Özince, sadece proje finansmanı değil bireysel finansmanda da en ilgiyi çeken konulardan birinin gayrimenkul finansmanı olduğunu vurguladı. Ersin Özince, şöyle konuştu: “Evet şimdi turizm sıkıntıya girdiğinde konut finansmanının sürdürebilmesi ne kadar hayati bir durum oldu. Ama ben kaç senedir bunu söylüyorum, bu bizim boynumuzun yeteceği bir konu değil. Neden değil? Ramazan topu misali. İki buçuk ay bizim mevduatımızın vadesi. 7 sene ortalama vadede konut kredisini nereye kadar verebiliriz zannediyorsunuz? ‘Aferin verin’ derseniz günün birinde cezasını siz ödeyeceksiniz, 2001’de olduğu gibi. Ya da hep beraber ödeyeceğiz vergi mükellefleri olarak.”

Haberin Devamı