Gazete Vatan Logo

Boyner'e büyük onur!

Ümit Boyner'e Capo Circeo Ödülü verildi

BOYNER Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Boyner, Avrupa Komisyonu himayesinde verilen Capo Circeo Ödülü'nü aldı. Avrupa Ödülü'ne layık görülen ilk Türk olan Boyner, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) adaylık sürecinin çok yavaş ilerlediğini belirterek, “Avrupa'daki kriz nedeniyle genişleme de gündemlerinden çıktı" dedi.

Avrupa ile geçmişten bu yana güçlü sosyo-kültürel, tarihi ve ekonomik ilişkileri olan Türkiye'yi, Avrupa'nın değişmez partneri olarak gören ve Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğini destekleyen Vincenzo Di Paolo Vakfı tarafından verilen Capo Circeo Ödülleri dün akşam sahiplerini buldu. Kültür, sanat, ekonomi ve siyasi dallarında verilen ödüle ilişkin tören, Campidoglio tepesinde bulunan Capitolini Müzeleri'nde gerçekleştirildi.

TÜSİAD eski Başkanı Ümit Boyner, Türk ekonomisinin büyümesine, Avrupa'yla olan ticari ilişkilerin gelişmesine ve Türkiye'nin AB üyeliği sürecine katkıları sebebiyle Avrupa kültürünün gelişmesi ve yaygınlaşmasının sembolü olan bu prestijli ödüle layık görülen isim oldu. Geceye, Ümit Boyner'in eşi Cem Boyner ve Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Hakkı Akil de katıldı.

TÜRKİYE'YE İLHAM VEREN 6 TEMEL DEĞER

Ümit Boyner ödülü almasının ardından yaptığı konuşmada, “Bu ödülü aynı zamanda, her demokratik, çoğulcu ve özgür toplumun temeli olması gerektiğine inandığımız Avrupa değerleri ve standartlarını büyüyen ülkemiz Türkiye'de hayat bulması için seslendiren ve çalışan tüm erkek ve kadınlar adına alıyorum" ifadelerini kullandı.

Bugün, Avrupa'daki sosyal yapı ve bireysel özgürlüklerin yüzyıllar boyunca ve çoğu zaman zorluklarla savaşarak elde edildiğini, zamanla gelişerek oluştuğunu hatırlamak gerektiğine vurgu yapan Boyner, “Bir kez daha Avrupa'yı tanımlayan ve aynı zamanda dünyanın geri kalanına ve benim ülkeme ilham veren altı temel değerin altını çizmek isterim:
Humanistik düşünce olmasaydı, bağımsız insanlar olmazdık ve tebaa olarak kalırdık. Akılcılık olmasaydı, bağımsızlık da olmazdı ve mantık, muhakemenin nihai kaynağı olmazdı. Din ve politikada kuvvetler ayrılığı olmasaydı, din ve inanç özgürlüğü olmazdı. Hukukun üstünlüğü olmasaydı, hükümdar veya otokrat güç, varlığımız ve şahsi özgürlüklerimiz üzerinde gelişigüzel kararlar verebilirdi. Demokrasi olmasaydı, hiç bir şekilde kendi geleceğimizi belirleyemezdik, kendi kaderimizin kontrolü kendi ellerimizde olmazdı. İnsan hakları olmasaydı, hiç bir ayrımcılığa karşı korunamazdık" diye sözlerini sürdürdü.
Boyner, bu değerli ödülden cesaret aldığını ve bu ödülün kendisini daha iyi şeyler yapmaya teşvik ettiğini ifade etti.

SEÇİMLER DE AB SÜRECİNDEKİ GELİŞMELERİ ETKİLEYECEK

Törenin ardından gazetecilere konuşan Boyner, AB'nin gündeme gelmesinden çok memnun olduğunu söyleyerek, “AB'yle ilişkiler, aşağı yukarı 2005'ten beri üzerinde çalıştığım bir konu. Onun için ödüllendirilmek büyük şeref. Duyduğum zaman da çok sevindim. Türkiye gündeminde bununla yer almak büyük şeref" dedi.

Türkiye'nin AB üyeliği gidişatının bekledikleri ve istedikleri hızda ilerlemediğini dile getiren Boyner, “Yeni bir başlık açılmış olması bize bir ümit verdi, ama çok yavaş gidiyor. Umuyorum ki tekrar hızlanacak. Hem Türkiye'nin hem Avrupa'nın bu sürece biraz canlılık katması gerekiyor. İş dünyası çok uzun zamandır bu konunun üzerinde çalışıyor, ama Türkiye'deki seçim dönemi de çalışmaları yavaşlatacak gibi görünüyor" diye konuştu.

GENİŞLEME AVRUPA'NIN GÜNDEMİNDEN ÇIKTI

Boyner bu yavaşlamanın, Türkiye'nin gündeminde başka konular olması ve Avrupa'da da geçtiğimiz dönemde Türkiye karşıtı politikalar izleyen ülkelerin varlığından kaynaklandığını belirterek, “Ancak ümit ediyorum ki bu konu tekrar gündeme gelecek. Fransa bu konuda eski inadından vazgeçti. O açıdan ümitle yolumuza devam etmeliyiz diye düşünüyorum" dedi.
Avrupa'daki ekonomik kriz ve bunun arkasındaki nedenlerin, Avrupa'yı da kendi içine kapadığını öne süren Boyner, “Genişleme de gündemlerinden çıktı. Bunun da Türkiye'yle olan ilişkilere negatif etkisi oldu, ama krizden çıkış da çok hızlı olacak gibi görünmüyor. Ümit ediyorum ki Avrupa, Türkiye'nin birliğe katılmasıyla Avrupa ekonomisine katkıda bulunacağını görecek noktaya gelecek. Avrupa'da bunu görenler de Türkiye'yi destekleyenler ve genellikle iş dünyası" diye sözlerini noktaladı.

CAPO CİRCEO ÖDÜLÜ

Kuruluşunda 1977 yılında İtalyan-Alman Dostluğu Derneği'nin kültürel aktiviteleri çerçevesinde verilmeye başlanan Capo Circeo Ödülü, günümüzde İtalya ve Almanya dışında diğer Avrupa ülkelerinden de politikacılar, düşünürler, yazarlar, sanat ve iş dünyasından ünlü kişilere verilmektedir. Geçmişte bu ödül ile onurlandırılmış kişiler arasında Angela Merkel, Cecchi Gori, Giscard d'Estaing, Helmut Kohl, José Manuel Barroso, Marcello Lippi ve Michael Schumacher de bulunmaktadır.

Haberin Devamı