Gazete Vatan Logo

Böylesi hiç görülmemişti

30 yıllık araştırma sonucunda öyle bir hazine buldular ki böylesi daha önce bulunmamıştı

İki İngiliz define avcısı, 30 yıldan fazla bir süredir aradıkları hazineye sonunda ulaştı. İki metal dedektör, tahmini değeri 15 milyon doları aşan bugüne dek keşfedilen en büyük Kelt hazinesini ortaya çıkardı.


İngiliz define avcıları Reg Mead ve Richard Miles, 30 yıldan fazla bir süre önce Fransa’nın kuzeybatısında kalan Jersey adasında yaşanan önemli bir gelişmeden haberdar oldu. İngiltere’ye ait Kanal Adaları’ndan biri olan Jersey’de, bir çiftçi arazisinde çalışırken antik sikkeler bulmuştu.

Kanal Adaları, özellikle Roma döneminde, imparatorluğun işgalinden kaçan kabilelerin İngiltere’ye kaçmak için kullandığı güzergahlardan biriydi.

Mead ve Miles, yılmadan tam 30 yılı aşkın bir süre boyunca define peşinde koştu ve en sonunda, 30-50 bin sikkenin yer aldığı bir hazine buldu. Bilim insanlarının ilk analizleri, definin Birinci Yüzyıla, M.S 50 yıllarına ait olduğunu gösterdi.

Gümüş ve altın sikkeler, büyük bir balçık setin altında etrafı sarılmış bir şekilde bulundu. Yaklaşık 250 kg ağırlığındaki definin içinde bulunduğu bohça benzeri kaplama, 140x80x20 ölçülerindeydi.

ROMALILARDAN KAÇIYORLARDI

Definin çıkarılmasında görev alan Jersey Tarih Müzesinde çalışan Neil Mahrer, “bugüne kadar bulunan en büyük Kelt hazinesi karşımızda duruyor. Bu çok heyecan verici” dedi.

Uzmanlar, hazinenin bugün Fransa’nın Brittany ve Normandy bölgelerini temsil eden Armorican’a ait olduğunu düşünüyor. Hazinenin, bu bölgede St. Malo ile Dinan yerleşimlerinin sınırladığı alanda yaşamış Coriosolitae kabilesine ait olduğu tahmin ediliyor.

Demir Çağı’nın sonlarına, M.S 50 yıllarına ait olduğu düşünülen hazine, büyük olasılıkla Jül Sezar’ın lejyonlarından kaçan yerel halk tarafından, işgalcilerin eline geçmemesi için gömüldü. Sezar’ın orduları, o yıllarda Fransa’nın kuzey-kuzeybatısına doğru ilerliyordu. Yerel halk, kıyılara kaçıyor, bazıları da Kanal Adaları üzerinden İngiltere’ye göç ediyordu.

Jersey adasına kaçmayı başaranlardan bir kısmı, hazineleri gömmek için de güvenli bir yer bulmuştu. Oxford Üniversitesi’nde geçmişte Kelt hazineleri üzerinde araştırma yapmş olan Dr Philip de Jersey, “hazinedeki her sikkenin değerinin 150-300 dolar arasında olduğunu” belirtti.

De Jersey, “Bu çok önemli bir keşif. Sadece bu hazine hakkında değil, ona sahip olan medeniyet hakkında da çok yeni bilgilere ulaşmamızı sağlayacak” dedi. İngiliz bilim insanı, “Birçok arkeolog, antik hazinelere yönelik araştırmasını kütüphanelerde yapar. Gerçek bir hazinenin çıkarılmasın ve incelenmesinde yer almak çok büyük bir fırsat” dedi.

HAZİNE KİME AİT?

Define avcıları Miles ve Mead, 30 yıllık araştırmalarının sonucunu Şubat 2012’de almış ve ilk olarak 60 sikkeye ulaşmıştı.

Mead, “İlk sikkeyi bulduğu anda, Richard elini başına götürdü ve ‘bir tane buldum’ dedi, hazinenin çıkarılması 40-50 saati buldu” dedi.

Jersey’de bulunan ilk Kelt hazinesi 1935 yılında çıkarılmış ve 11 bin sikke bulunmuştu. Her ne kadar büyük bir başarıya imza atsalarda, Mead ve Miles’ı kötü bir haber bekliyor olabilir. Çünkü Jersey yetkilileri henüz hazinenin kime ait olduğuna karar vermiş değil. (ntvmsnbc)

Haberin Devamı