Gazete Vatan Logo

Böylesi görülmedi

Tutuklanan hakimler, dinlenme kararlarını kendileri imzalamış

İZMİR'de, tahliye karşılığı rüşvet almakla suçlanan ve tutuklanan 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı A.K. ile ikinci operasyonda tutuklanıp ardından tahliye edilen 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nin eski hakimlerinden E.Y'nin, olayı soruşturan savcının telefonlarının dinlenmesi için yazılan izin yazısını kendilerinin imzaladıkları ortaya çıktı.

Yargı camiasında şok etkisi yaratan rüşvet operasyonu İzmir’de, Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Murat Gök’ün talimatıyla başlamıştı. Özellikle organize suç örgütü oldukları iddiasıyla tutuklu yargılanan bazı sanıkların, “Cezaevinde bizimle görüşüp, tahliye edilmemizi sağlayabileceklerini söyleyen avukatlar, 100 bin YTL ile 1 milyon Euro arasında rüşvet istiyor. Bunun için yakınlarımıza ve bize baskı yapılıyor” şikayetleri üzerine çok yönlü araştırma başlatıldı. Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Murat Gök’ün talimatıyla geçen Şubat ayından itibaren İzmir Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, sıkı bir teknik takip başlattı.
Şikayete konu olan olaylarla ilgili olarak birden fazla avukat teknik takibe alındı. Avukatların kendi aralarındaki görüşmeleri ve mahkeme başkanı A.K. ile yaptıkları konuşmalar tek tek kayıt altına alındı. Kayıtlarda mahkeme başkanı A.K.’nin, kardeşi H.K. aracılığıyla, cezaevinde bulunan ve davasına baktığı çete lideri olmakla suçlanan 38 yaşındaki Orhan Vedat Çelenk'in tahliyesi için anlaşma yaptığı tespit edildi. Bu deliller üzerine İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, Adalet Bakanlığı’ndan, mahkeme başkanı ve birlikte hareket ettiği ileri sürülen avukatlar için soruşturma ve operasyon izni aldı. Çelenk'in tahliye edilmesi üzerine, Savcı Murat Gök, ‘Yengeç 1’ adı verilen operasyona başlanması talimatı verdi. Mahkeme başkanı A.K., market işleten yeğeni M.K. ve rüşvet parasını veren avukat A.E.’yi gözaltına alan polisler, uzun süre teknik takibe alınan ve başkanla rüşvet ilişkisi içinde bulunduğu iddia edilen İzmir Barosu avukatlarından N.Ç., A.D., B.Ö., S.K., M.İ., Muğla Barosu avukatlarından E.Ç., İ.C. ve hakim A.K.'nin kardeşi H.K.'yi de gözaltına aldı.

40 POLİS AVUKAT CÜPPESİ GİYİP ADLİYEDE DOLAŞMIŞ

Devam eden operasyon kapsamında mahkeme başkanı dahil bütün gözaltına alınanların telefonlarının dinlenip, gizli kameralarla izlendikleri belirtildi. Operasyon için polisin özel bir biriminin, İzmir Adalet Sarayı önünde ve içinde yakın takip yaptığı, 40 polisin avukat cüppesi giyip adliyede gezinerek, gözaltına alınan avukatlarla diyalog kurdukları, bu şekilde rüşvet çarkının içine kadar girdikleri ortaya çıktı. Operasyon kapsamında gözaltına alınıp mahkemeye sevk edilen zanlılardan hakim A.K., avukatlar A.E., A.D., S.K. ve hakimin marketçi yeğeni M.K., 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nden emekli olan hakimin kardeşi H.E.Y. ve işadamı A.M. tutuklandı.

İZİN YAZISINI KENDİLERİ İMZALAMIŞ

İkinci operasyonda yakalanıp tutuklanan 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi eski Başkanı emekli hakim E.Y. ile 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı hakim A.K.'nin hem kendilerinin hem de kardeşleri ve yeğenlerinin telefonlarının dinlenmeleri ile ilgili olayı soruşturan Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Murat Gök'ün izin yazısını kendilerinin imzaladıkları ortaya çıktı. Hakimlerin, her ay yenilenen dinlenme izni için gelen ve kendi telefon numaraları da bulunan yazıyı bir kez değil 10'ar kez imzaladıkları öğrenildi. Hakimlerin izin kararlarında çok sayıda telefon numarası arasında kendi telefon numaralarını farketmediklerinin sanıldığı belirtildi. Ayrıca ilk operasyonda tutuklanan ve açığa alınan hakim A.K'nin emekli olmak için dilekçe verdiği de belirtildi.

Yengeç operasyonlarında biri hakim, 13'ü avukat toplam 18 kişi tutuklandı.

YENGEÇ- 2 OPERASYONU

Yengeç-2 operasyonunda, 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nden emekli olan hakim E.Y., İzmir Sanayii ve Ticaret İl eski Müdürü F.G., Emniyet Amiri A.T.E., H.K., M.K., Ş.B., A.Ö.A., T.Ü., M.Ç., E.B., İ.B.E., M.B., Ö.D., M.Ü., S.A., M.İ., B.Ö., İ.C.V.'nin de aralarında bulunduğu 24 kişi gözaltına alınmıştı. Emekli hakim E.Y., avukatlar, M.Ç., M.İ., İ.C.V., B.Ö., E.B., T.Ü., Ö.D., A.Ö.A., S.A., M.B. ve M.K. ile sivil olan K.Z.B.'nin de aralarında bulunduğu 18 kişi tutuklandı. Tutuklanan 18 kişinin avukatı tutuklamaya itiraz etti. İtirazları inceleyen 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi, daha önce mahkemelerinde görev yapan emekli hakim E.Y., ilk operasyonda tutuklanan 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi A.K.'nin avukat yeğeni M.K. ve K.Z.B.'nin tutuksuz yargılanmasına karar verip tahliye etti. Diğer 15 kişinin tahliye taleplerini ise kabul etmedi.

Haberin Devamı