Gazete Vatan Logo

Böyle primli şehir dünyada yok!

İstanbul en çok yükselen şehir...

Remax Türkiye Pazarlama Direktörü Gökhan Karahan, İstanbul’un yüzde 16 ile konut fiyatları en çok yükselen şehir olduğunu söyledi. Ancak Karahan’a göre, İstanbul konut fiyatlarında Avrupa başkentlerine göre hâlâ çok ucuz.

Uluslararası gayrimenkul danışmanlık şirketi Remax’ın Türkiye Pazarlama ve Operasyon Direktörü Gökhan Karahan, konut fiyatları artışında Türkiye’nin dünyada başı çektiğini ve bu konuda lider ülke olduğunu söyledi. Karahan, Nisan 2009’da yaşanan mortgage krizi nedeniyle Türkiye’deki konut fiyatlarının düştüğünü ancak kısa süre sonra tekrar artmaya başladığını belirtti.

Karahan, ”Türkiye’de, dolayısıyla İstanbul’da fiyatlar çok az düştü ve kısa sürede tekrar yükselişe geçti. Çünkü, Türkiye ve İstanbul’un farkı ekonominin burada çok canlı olması. Mesela bu sene ortalama konut fiyatları yüzde 16 arttı. Kimse farkında değil ama ben bütün dünya şehirlerini inceledim. Böyle bir artış hiçbir yerde yok. Artışlar sıcak olduğu için insanlar farkında olamayabiliyor. Ekonomi canlı olduğu için konut fiyatları krizden etkilenmedi” dedi.

Metrekaresi 7 bin dolar

Avrupa’da durumun iyi olmadığını belirten Karahan, Paris’te fiyatların geçen yıla oranla yüzde 1-2 puan düştüğünü ileri sürdü. Son 1 yıllık dönemde, farklı ülkelerdeki konut fiyatlarını inceleyen Karahan, ülkelerin resmi istatistikleri, özel indeksler ve güvenilir kuruluşların Ağustos 2011-Ağustos 2012 verilerine bakıldığında birçok ülkenin Türkiye’nin çok çok gerisinde kaldığını dile getirdi.

”Konut fiyatı açısından bakıldığında Avrupa başkentlerine kıyasla hala çok çok ucuz durumdayız” diyen Gökhan Karahan, uluslararası bir yatırımcının nereden ev alırım diye düşünmesi halinde İstanbul’un resmen sırıttığını söyledi. Karahan, şöyle devam etti: ”Yeni yapılan modern görünüşlü binalarda fiyatlar yüksek. Maslak’ta veya Beşiktaş’ın sahil kısımlarında böyle pahalı yerler var. İstanbul’da metrekareye vurunca evlerin en pahalısı 5-7 bin dolar civarı. Pahalıyla pahalıyı karşılaştırdığınızda Manhattan, Londra, Paris gibi yerler çok daha yüksek. Buradan baktığımızda yeni evlerin çok pahalı olduğunu düşünüyoruz. İstanbul’da en pahalı 5-6 milyon dolara olan evler pek çok Avrupa başkentinde ortalama fiyat olarak görülüyor.”

En pahalı ev Londra’da

LONDRA ($)
Ortalama fiyat: 636.400

En pahalı semtler
Kensington: 3.469.132
Knightsbridge: 2.837.072
Chelsea: 2.665.555

NEW YORK ($)
Ortalama fiyat: 595.000

En pahalı semtler
Tribeca: 2.900.000
Carnegie Hill: 2.350.000

Haberin Devamı