Gazete Vatan Logo

Böyle adaletsiz bir dünya olur mu?

85 kişinin serveti 3.5 milyara bedel

Carlos Slim, Bill Gates, Warren Buffet gibi en zengin 85 kişinin toplam serveti, en alttaki 3.5 milyar yani dünya nüfusunun yarısının varlığına eşit. 1.426 milyarderin toplam varlığı 5.4 trilyon dolar.

Oxfam’ın yaptığı bir araştırmaya göre dünyadaki en zengin 85 kişinin serveti, en fakir 3.5 milyar insanın toplam malvarlığına denk durumda.

Dünyadaki yoksulluğa çözüm bulmaya çalışan Oxfam örgütü tarafından yapılan bir araştırma dünyadaki gelir adaletsizliğini bir kez daha gözler önüne serdi. Oxfam’ın araştırmasına göre, dünyada en zengin konumda bulunan 85 insanın toplam serveti, dünyadaki en fakir 3.5 milyar insanın toplam malvarlığına eşit. Dünya nüfusunun yaklaşık 7 milyar olduğu göz önüne alındığında, 85 kişinin toplam malvarlığı dünya nüfusunun yarısına denk geliyor.

Milyarderler artıyor

Araştırma sonucu hazırlanan rapora göre, 2013 yılında dünya 2013 yeni milyarder kazandı. Dünyadaki 1426 milyarderin toplam varlığı 5.4 trilyon dolar ediyor.

110 trilyon dolar % 1’in

Rapora göre dünyanın en zengin yüzde 1’lik kesiminin elinde 110 trilyon dolar bulunuyor. Bu miktar, dünyanın yüzde 50’lik kısmını oluşturan insanların elindeki toplam varlığın 65 katına denk geliyor.

Oxfam’ın raporunda, “İnsanlar ileriye doğru birlikte hareket etmek yerine ekonomik ve siyasi güç bakımından git gide ayrışıyor. Bu da toplumsal gerilimi artırırken toplumsal çöküş riskini de yükseltiyor” denildi.

Davos’ta 22 Ocak’ta başlayacak Dünya Ekonomik Forumu zirvesinin öncesinde açıklanan raporla birlikte Oxfam, siyaset ve iş dünyası liderlerine, artan gelir adaletsizliğine karşı harekete geçmeleri için çağrıda bulundu.

Haberin Devamı