Gazete Vatan Logo

Bostanlarda yıkım başladı

Topkapı ile Yedikule arasındaki Tarihi İstanbul Surlarının yanı başında bulunan Yedikule Bostanları’nda yer alan barakalar zabıta ekipleri tarafından yıkılıyor.

Bostanlarda yıkım başladı

UNESCO’nun dünya mirası listesinde yer alan ve Yedikule’den Ayvansaray’a kadar uzanan kara surları koruma bandında yer alan bostanlara ait kulübelerin yıkımına başlandı. İBB’ye bağlı zabıta ekipleri 3 bostancının kulübesini balyozlarla yıktı. Barakaların içindeki eşyalar dışarı çıkartılırken, bostancılar yıkımı uzaktan izledi. Yıkımın tebligat yapılmadan başlatıldığını savunan Coşkun Karaca, “25 yıldır buradayım ama şu anda mağdur duruma düştüm” dedi. Bostanların korunması amacıyla kurulan Tarihi Yedikule Bostanları Koruma Girişimi de açıklama yaptı.

1500 yıllık değer

Bostanların Bizans’tan Osmanlı’ya Osmanlı’dan günümüze kadar ulaşan bir tarihi değer olduğunu belirten sözcü Ali Taptık, “Burada park değil, üretimin sürdüğü bir düzenleme yapılmalı. Hep beraber 1500 yıllık bu değere sahip çıkmalıyız” diye konuştu. Bostancıların tarımsal faaliyetlerine devam edebilmesi için barakalarına ihtiyaçları olduğunun altını çizen Aslıhan Demirtaş ise, “Bostanın varolması için bostancıların varolması, bostancıların varolması için ise aletlerini koyabilecekleri, yağmur yağdığında sığınabilecekleri barakalarının olması gerekiyor. Barakalar olmazsa burada tarım faaliyeti yapılamaz” dedi.

Haberin Devamı

Yıkım ekibine direndi

Zabıtanın yıkımı sırasında bir kadın ekiplerin elindeki balyozu alarak, yıkımı durdurmaya çalıştı. Bostancıların da kadına destek vermesiyle zabıta ekipleri ile bostancılar arasında tartışma yaşandı. Tartışmanın ardından zabıta ekipleri olay yerinden ayrıldı. Yıkımı durdurmaya çalışan Kuzey Ormanları Savunması üyesi Kıymet Aram, bostancıların geçimlerini buradan sağladığını hatırlatarak “Buranın tarihi dokusunun, tarımsal hayatın yok edilmesine izin veremeyiz” dedi.