Gazete Vatan Logo

Bostan: Çok güzel aksiyonlarımız olacak

Türkiye Varlık Fonu Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Mehmet Bostan, yola çıkış motivasyonlarından birisinin İslami finansı desteklemek olduğunu belirterek, “İnşallah hem İslami finansman, hem de sermaye piyasalarında güzel sürprizlerimiz ve aksiyonlarımız olacak” dedi

Bostan: Çok güzel aksiyonlarımız olacak

Türkiye Varlık Fonu (TVF) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Mehmet Bostan, TVF’yi kurarken yola çıkış motivasyonlarından birisinin de İslami finansı desteklemek olduğunu kaydetti. Bostan, “İnşallah hem İslami finansman, hem de sermaye piyasalarında güzel sürprizlerimiz ve aksiyonlarımız olacak” diye konuştu.

Birleşik Krallık Başkonsolosluğu’nda düzenlenen İstanbul TALKS İslami Finans Zirvesi’nde konuşan ve Türkiye’deki finans sisteminin en temel sorununun aşırı banka dominant yapısı olması olduğunu belirten Bostan, “Tabii bu bankaların suçu değil. Bu, sermayenin yıllar itibariyle girişimi, Türkiye’deki tasarrufun seviyesi ve birçok neden buna yol açtı. Bu da beraberinde alternatif piyasaların gelişmesine pek müsaade etmedi. En temelde hem İslami finansman, hem de sermaye piyasası bu anlamda çok geniş bir oyun alanı bulamadı diye düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Brexit büyük fırsat

Bostan, burada bir oyuncunun gelip, buldozer etkisi yapıp yolu açması gerektiğini dile getirdi. Özel sektörde zengin oyuncu çeşidi olmadığına, varlıkların da sınırlı olduğuna işaret eden Bostan, kamunun da varlıklarını optimize etme ihtiyacı olduğunu ifade etti. Bostan, kendilerine devredilen varlıkların kompozisyonuna bakıldığında, sermaye piyasaları açısından çok cazip ürünler olduğuna işaret ederek, sözlerine şöyle devam etti: “Aynı şekilde İslami finans tarafında da çok ciddi bir potansiyel var. En basiti sahip olduğumuz gayrimenkuller ve buradaki faizsiz ürün sunma imkanları... Bunların üzerinde çalışıyoruz. Biz tabii ki şu anda İslami finans uzmanı değiliz. Ama bu tür paydaşlarla iletişime geçtik ve onlarla beraber bu konunun üzerinde çalışacağız. Bizim düşüncemiz, İslami finansman alanında Türkiye’de çok büyük bir potansiyel var.”

Haberin Devamı

Mehmet Bostan, “Brexit’in aslında İstanbul için çok büyük bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Londra şu anda İslami finansmanın dünyadaki bayraktarlığını yapıyor. İstanbul dünyanın bu tarafında, bu anlamda iş birliği kapısı oluşturabilir diye düşünüyorum” dedi.

Haberin Devamı

Dünyanın en büyük start up’larından biriyiz

BAŞKAN Bostan, fona devredilen varlıkların kendi tüzel kişilikleri olduğunu anımsatarak, buna çok müdahil olmadan, stratejik noktalarda hedefler belirleyerek, performans ölçerek, belki de şu ana kadar kamuda hiçbir şekilde yapılmamış bir şekilde bir performans sistemi ile bu varlıklardaki fırsatları ortaya çıkarma konusunda ve bu fırsatlara ulaşılması için ne tür politikalar izlenmesi gerektiği üzerinde çalışacaklarının altını çizdi. “Biz şu anda dünyanın en büyük startup’larından birisiyiz” diyen Bostan, buradaki amacın sadece bu varlıkların buraya devri olmadığını, buradan yeni bir değer üretmek istediklerini kaydetti.

İlk anlaşma Rusya ile yapıldı

MEHMET Bostan, TVF’ye yurt dışından ilginin olup olmadığının sorulması üzerine, Türkiye referanduma giderken ve bir geçiş döneminde olmasına rağmen müthiş bir ilgi olduğunu, bu ilginin çok hızlı bir şekilde işe dönüşebileceğini söyledi. Bu anlamda yakın dönemde Rusya ile bir anlaşma yaptıklarını anımsatan Bostan, bununla ilgili 2-3 anlaşmanın daha gündemde olduğunu, bunu somut iş birliğine dönüştürmenin kendileri için öncelik olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı