Gazete Vatan Logo

Borusan İngilizleri ikna etti!

İngiliz Aston Martin, Türkiye’deki 150 milyon euroluk süper lüks pazara dayanamadı

Borusan Otomotiv, 2.5 yıl süren görüşmelerin sonucunda dünyanın en lüks ve en pretijli markalarından biri olan İngiliz Aston Martin’i ikna ederek, Türkiye distribütörlüğünü üstlendi. James Bond’un otomobili olarak ün yapan Aston Martin, Borusan’ın BMW, MINI, Land Rover ve Rolls Royce’tan sonra 5’inci markası oldu. Fiyatı 500 bin lira ile 5.2 milyon lira arasında değişen Aston Martin, ilk kez önümüzdeki hafta kapılarını açacak Autoshow İstanbul’da Türkiye pazarına resmen giriş yapacak. Ancak otomobil daha şimdiden hatırı sayılır sipariş aldı bile.

Boğaz’a nazır showroom

Land Rover ve Aston Martin’in Genel Müdürü Ayhan Ölçer, fiyatları 250 bin ile 330 bin euro arasında değişen Aston Martin’in daha satışa çıkmadan yoğun ilgiyle karşılaştığını belirterek, “Şimdiden 6 adet satış gerçekleştirdik. Siparişleri teslim etmeye başladık. Normalde 4 ay beklemek zorundasınız” dedi.

Aston Martin için Dolmabahçe’deki Süzer Plaza’nın alt bölümünde 450 metrekarelik showroom yaptırdıklarını anlatan Ölçer, inşaatın Ocak 2011’de biteceğini kaydetti. 2011’de 22 araç satışı planladıklarını belirten Ayhan Ölçer, markanın küçük segment lüks modeli Cygnet’in ürün gamına katılmasıyla bu sayının çok daha yukarılara çıkacağını ekledi. Grey markette satılan araçlarla da ilgili bilgi veren Ölçer, “Türkiye’de 25-30 adet Aston Martin satılmış. Bunların büyük çoğunluğu İstanbul’da. Grey markette satılan otomobillere de servis hizmeti vereceğiz” diye konuştu.

Borusan Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Eşref Biryıldız, Borusan otomotiv’in 26 yıllık tarihinde 100 bin araç sattığını belirterek, “Şimdi de en büyük hayalimiz olan markaya kavuştuk” diye konuştu.

Türkiye, 31’inci ülke

Türkiye’nin Aston Martin’in faaliyette olduğu 31‘inci ülke olduğunu ifade eden Biryıldız, şöyle devam etti:“İstanbul ile dünya çapındaki 128’inci Aston Martin showroom’u açılacak. Lüks oto pazarının gelişimine baktığınızda sürekli bir gelişim görülüyor. 2006’da satılan 100 bin adetlik binek otoya 43 süper lüks düşüyordu. Bu yıl 100 bin otoya 75 süper lüks düşecek. 2015’te binek oto pazarının 550 bin adet olmasını öngördük. Burada 100 bin otoya 100 süper lüks hesaplanıyor. Bu da 550 süper lüks ve 150 milyon euroluk pazar demek. Biz de Aston Martin’i öyle tavladık. Biz de süper lüks segmentinden yüzde 10 pazar payı almayı hedefliyoruz.”

5.2 milyon liralık Aston Martin’i parası olan bile satın alamayacak!

Ayhan Ölçer, Aston Martin’in sadece 77 adet üreteceği ve Türkiye fiyatı 5.2 milyon lira (2.2 milyon pound) olan özel modeli One 77’yle ilgili olarak ise şu ana kadar sipariş almadıklarını açıkladı. Ölçer, “Biraz evvel öğrendik ki 69 tanesi zaten satılmış. Yani birisi istese, parası olsa bile bu saatten sonra One 77’ye ulaşması imkansız” dedi.

Haberin Devamı