Gazete Vatan Logo

Börülce de gelince nasıl tutsun denge

Dış ticaret verilerine göre ihracat Kasım’da yüzde 11.02 artarken, ithalattaki artış yüzde 21.10 ile ihracatın iki katı oldu. Bu arada kuru fasulye, barbunya, nohut ve börülce ithalatındaki gümrük vergisi oranları da sıfıra indirildi

Börülce de gelince nasıl tutsun denge

Türkiye ihracatta orta vadeli program hedefini tutturmaya odaklanıyor ancak diğer taraftan ithalat aldı başını gidiyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın resmi olmayan geçici dış ticaret verilerine göre Kasım’da ihracat 14 milyar 232 milyon dolar, ithalat 20 milyar 519 milyon dolar oldu.

Bakanlığın, Kasım ayına ilişkin dış ticaret, ticaret, esnaf ve kooperatiflere ilişkin geçici idari verilerine ilişkin bülteni yayımlandı. Buna göre, Kasım’da geçen yılın aynı ayına göre ihracat yüzde 11.02 artarak 14 milyar 232 milyon dolara yükseldi. İthalat yüzde 21.10 artışla 20 milyar 519 milyon dolara ulaştı. Dış ticaret hacmi bu dönemde yüzde 16.76 artış gösterdi ve 34 milyar 751 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. İthalatın artış hızı ihracatın artış hızını ikiye katlayınca dış ticaret dengesi de her geçen ay bozulmaya devam etti. Söz konusu dönemde dış ticaret açığı yüzde 52.43 artarak 6 milyar 287 milyon dolar oldu. İhracatın ithalatı karşılama oranı da Kasım’da yüzde 69.4 olarak gerçekleşti. Bu oran, geçen yılın aynı ayında yüzde 75.7 düzeyindeydi.

Haberin Devamı

Otomobil de olmasa

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın Kasım ayı dış ticaret, şirket ve esnaf geçici idari verilerine göre, Kasım’da en çok ihracat yapılan fasıllar, 2 milyar 259 milyon dolarla “motorlu kara taşıtları, traktörler, bisikletler, motosikletler ve diğer kara taşıtları”, 1 milyar 316 milyon dolarla “kazanlar, makineler, mekanik cihazlar ve aletler, nükleer reaktörler” ve 843 milyon dolarla “demir ve çelik” olarak belirlendi.

Kasım’da en çok ithalat yapılan fasıl 3 milyar 519 milyon dolarla “mineral yakıtlar, mineral yağlar ve bunların damıtılmasından elde edilen ürünler” oldu.

Almanya ihracatta da ithalatta da önde

Geçen ay en fazla ihracat 1 milyar 378 milyon dolarla Almanya’ya yapıldı. Bu ülkeyi sırasıyla
909 milyon dolarla İngiltere ve 839 milyon dolarla İtalya izledi. En fazla ithalat 1 milyar 982 milyon dolarla Almanya’dan gerçekleştirildi. Bu ülkeyi sırasıyla 1 milyar 981 milyon dolarla Çin ve 1 milyar 918 milyon dolarla Rusya takip etti. Gümrük idareleri tarafından Kasım’da tahsil edilen vergiler
11 milyar 656 milyon lira oldu. Ocak-Ekim döneminde vergi gelirleri toplamı 430 milyar 909 milyon lira olarak kayıtlara geçti. Aynı dönemde gümrük idarelerince tahsil edilen vergilerin toplam vergi gelirleri içindeki payı yüzde 21.50 olarak belirlendi.
Nohut bile sıfır gümrükle gelecek
Bir zamanların tarımda kendi kendine yetebilmesi ile övünen ülkesi Türkiye artık pek çok tarım ürününü ithal ediyor. İç piyasadaki fiyat artışlarını dengelemek için de ithalat önemli bir silah olarak kullanılırken, bu tarz politikalar, ekili alanların daha da azalmasını beraberinde getiriyor.
Kuru fasulye, barbunya, nohut ve börülce ithalatında gümrük vergisi oranları sıfıra indirildi. Bakanlar Kurulu’nun ‘İthalat Rejimi Kararına Ek Karar’ı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre, kuru baklagillerden tohumluk olmayan fasulye türleri, barbunya, nohut ve börülce ithalatında AB, EFTA, Bosna-Hersek, Güney Kore, Malezya, D-8 ülkeleri ve diğer ülkelerden yapılacak ithalatta gümrük vergisi oranı sıfır olarak uygulanacak. Bu ürünler için söz konusu gümrük vergisi oranı 1 Haziran 2018 tarihinden itibaren AB, EFTA, Malezya, D8 ülkeleri ve diğer ülkeler için yüzde 19.3, Güney Kore için yüzde 8.7’e çıkacak.

Haberin Devamı