Gazete Vatan Logo

Borsayı bile ikiye katladı

Bu bölgelere dikkat...

Borsayı bile ikiye katladı

Gayrimenkul, son 5 yıllık dönemde altından sonra en çok getiriyi sağlayan yatırım oldu. Konut, 5 yılda yüzde 150-200 getiri sağlarken, İstanbul’da en çok prim yapan bölgeler yüzde 30’dan fazla değer kazanan Başakşehir-Kayabaşı ve Basın Ekspress Yolu oldu

YASTIK altı altını yatırımda ilk sıraya yerleştiren Türk halkının, en çok sevdiği ikinci yatırım olan gayrimenkul, getirisiyle de bu özelliğini korudu. Son 5 yıllık getirisi incelendiğinde döviz ve borsayı geride bırakan gayrimenkul, altından sonra en çok getiri sağlayan yatırım aracı oldu. 2007 yılında 300 bin lira olan bir daire bugün şehiriçinde 700-750 bin liraya, gelişmekte olan Ataşehir, Ümraniye, Çekmeköy gibi ilçelerde ise 800-850 bin liraya çıktı. Böylece, gayrimenkulun 5 yıllık getirisi yüzde 150-200’e çıkarak, altına en yakın değere ulaştı. İstanbul’da son 2 yılda en çok prim yapan bölgeler arasında ise yüzde 30’dan fazla değer kazanan Başakşehir ve Basın Ekspress Yolu dikkat çekiyor.



YÜZDE 200 DEĞERLENDİ

Eva Gayrimenkul Değerleme, konut yatırımını diğer yatırım araçlarıyla kıyaslayan ve İstanbul’da bölgesel gayrimenkul fiyat artışlarını ortaya koyan “Markalı Konut Piyasası Pazar Araştırma Raporu”nu açıkladı. Eva Gayrimenkul Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı tarafından ayrıntıları açıklanan rapora göre, 2007’den bu yana altın yaklaşık yüzde 245 değerlenirken, konut da yüzde 150-200 değer kazanarak, ikinci sıraya yerleşti. 2007 yılında ortalama 300 bin lira olan bir konutun değeri 720 bin liraya çıkarken, rapora göre 300 bin liralık İMKB hissesi yüzde 95’lik artışla 595 bin liraya, 300 bin liralık altın ise yüzde 245 artışla 1 milyon liraya yükseldi. Konutta enflasyona eşdeğer bir artış olsaydı, 5 yılda 300 bin liralık konut 470 bin liraya çıkacaktı.Geriye kalan ise yatırımın getirisi oldu.

PRİM LİDERİ KAYABAŞI

İstanbul’da toplam 620 projede 317 bin 583 konutu mercek altına alan rapor, 2011 ve 2012 yıllarına ilişkin bölgelere göre prim oranlarını da belirledi. Buna göre, İstanbul’da iki yılda en çok prim yapan bölgeler Başakşehir-Kayabaşı ve Basın Ekspress yolu oldu. Düzenli yapılaşmasıyla dikkati çeken Başakşehir ve konut ve otel projeleriyle dönüşüme başlayan Basın Ekspress yolu yüzde 30’un üzerinde prim yaparak, İstanbul’un lideri oldu. Bu iki bölgeyi, yüzde 20-30 arasındaki primiyle Avrupa yakasında Esenyurt, Beylikdüzü, Halkalı ile Merter-Havaalanı aksı izledi. Anadolu yakasında da Pendik-Kurtköy, Şerifali bu bölgede en çok prim yapan yerler oldu.

Markalı konut Başakşehir ve Esenyurt’ta yoğunlaştı

İSTANBUL’da en fazla markalı konut barındıran ilk 10 ilçeyi de belirleyen rapora göre, Başakşehir’deki 101 bin 156 konutun yüzde 29’unu markalı konutlar oluşturuyor. En fazla markalı konutun bulunduğu ilçe ise Esenyurt oldu. 230 bin 520 konutun bulunduğu Esenyurt’ta 64 bin 959 adet markalı konut yer alıyor. En çok markalı daireye sahip ilçeler sırayla Başakşehir, Çekmeköy, Esenyurt, Sancaktepe, Beylikdüzü, Tuzla, Bakırköy, Ataşehir, Küçükçekmece ve Bağcılar olarak sıralanıyor.

Konut altını geçebilirdi

EVA Gayrimenkul Genel Müdürü Cansel Turgut, “Altın her dönem önemli bir yatırım aracı oldu. Yüzde 41’le birinci sırada yer alırken, konut alanların sadece yüzde 19’u yatırım amaçlı alıyor. Eğer altın bu kadar revaçta olmasaydı konut yatırımları çok daha fazla artabilirdii” diye konuştu.

15 yılda gelişim gösterecek bölgeler

İstanbul’da önümüzdeki 15 yılda gelişim gösterecek bölgeler arasında ise 3’ncü köprü güzergahı, 3’üncü havalimanı alanı, Kanal İstanbul projesi çevresi, mevcut, inşaat halinde ve etüdü devam eden raylı sistem giriş ve çıkış noktaları ve güzergahları ile gelişme gösteren konut alanları yer alıyor. 5’er yıllık planlara bakıldığında ise ilk 5 yılda, Ataşehir, Çekmeköy, Maltepe-Kartal, Kağıthane, Eyüp, Zekeriyaköy ön plana çıkıyor. İkinci beş yılda Sultanbeyli, Ömerli, Tuzla, Gaziosmanpaşa-Esenler, üçüncü beş yıllık dönemde ise Çatalca, Arnavutköy, Büyükçekmece-Silivri, Riva, Şile ve Ağva’nın altı çiziliyor.

Haberin Devamı