Gazete Vatan Logo

Borsaya Moody's darbesi

Sıfırcı hoca hazırladığı Türkiye raporunu açıklayınca borsayı alt üst etti.

Sıfırcı hoca' notu artırmadı, formül verdi
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin cari açığı yapısal olarak azaltması ve döviz rezervlerini artırması durumunda kredi notu artışının değerlendirilebileceğini belirtti. Moody's'in açıklaması sonrası borsada sert düşüş yaşanıyor.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin dış kırılganlık yaratan cari açığı yapısal olarak düşürmesi ve döviz rezervlerini artırması halinde kredi notunu artırmayı değerlendirebileceğini açıkladı.

Moody's tarafından yayımlanan ve kredi notu değişikliği olmadığına dikkat çekilen açıklamada Türkiye ekonomisi hakkındaki güncel değerlendirme yer aldı.

Türkiye'nin not görünümünün Haziran ayında "pozitif"e çevrildiği hatırlatılarak "Türkiye'nin kredi notu görünümünün pozitif olması kamu finansmanı ve dış şoklara dayanıklılığın ülkenin mali ve makro ekonomik istikrarının artmaya devam edeceği beklentisini yansıtıyor" denildi.

Raporda ayrıca dış sermaye akışlarında ani durması ve bu durumun devam etmesi halinde kredi notu üzerinde aşağı yönlü baskı oluşabileceği ancak bu durumun olası görülmediği ifade edildi.

Türkiye, geçen yıl Kasım ayında Fitch'in not artırımı ile yatırım yapılabilir kredi notuna ulaşmıştı.

Moody's, 17 Ocak'ta yaptığı açıklamada, piyasadaki kredi notu artırımı hakkındaki söylentiler hakkında yorum yapmayacağını ve kuruluşun Türkiye'nin kredi notu hakkındaki duruşunun 20 Kasım tarihli raporundakiyle aynı olduğunu belirtmişti.

BORSADA SERT DÜŞÜŞ
İMKB-100 endeksi Moody's açıklamaları ve İş Bankası Vakfı'nın, bankada hisse satacağı açıklaması ile kayıplarını artırırken, düşüş yüzde 4'ü geçti.

Endeks, İş Bankası'nın aşağı çektiği bankacılık endeksi öncülüğünde saat 1633'te yüzde 2.59 düşüşle

'SATIŞ BASKISINI ARTIRIYOR'
Ata Portföy Yönetim Direktörü Cem Tözge, Moody's açıklamalarının kafa karışıklığı yarattığını belirterek, "Şu anki açıklamalar herhangi artırım gelmeyecek gibi algılanmakta, bu da satış baskısını artırıyor" dedi.

'İŞ BANKASI FAKTÖRÜ'
Tözge, İş Bankası Mensupları Munzam Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Sandığı Vakfı'nın yüzde 1 civarı hisse satış kararının da İş Bankası hisselerinde spesifik olarak satış baskısı yaratarak endeksi aşağı çektiğini ifade etti.

İş Bankası Mensupları Munzam Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Sandığı Vakfı, bankadaki C grubu hisselerinin yüzde 1'ine denk gelen 45 milyon lira nominal değerindeki kısmını, uygun piyasa koşullarında İMKB'de partiler halinde satacak.

Haberin Devamı