Gazete Vatan Logo

Borsalarda müthiş yükseliş

Yurtdışı borsalar yükselmek için bayram tatilini bekliyormuş

ABD’nin yeni başkanı Barack Obama’nın son 50 yılın en büyük kamu altyapı programını hayata geçireceğini açıklaması, Asya’da artan yeni paket beklentileri ve ABD’li otomotiv devlerinin kurtarılacağına yönelik görüşlerin etkisiyle yurtdışı borsalarda yüzde 9’a varan yükselişler yaşandı

Kurban Bayramı nedeniyle kapalı olan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) yurtdışındaki “yükseliş partisine” tatilde yakalandı. ABD’nin yeni başkanı Barack Obama’nın haftasonu son 50 yılın en büyük kamu altyapı programını başlatacağını açıklaması dün tüm dünya borsalarında bayram havası estirdi. Avrupa borsalarında yüzde 9’a varan yükselişler oldu. Avrupa borsalarının yüzde 4 düşüşle tamamladığı Cuma günü Wall Street’in gün içi kayıplarını geri alıp yüzde 3.11 artması da Avrupa borsalarının “aradaki farkı” kapatmasını sağladı.

Asya’da paket beklentisi

Uçurumun kenarına gelen ABD’li otomotiv devleri Ford, Chrysler ve General Motors’un batışına izin verilmeyeceğinin açıklamasının yanısıra vadeli işlemlerde Wall Street’in tırmanışını dün de sürdürmesi borsalardaki ralliyi destekledi.

Haftasonu Çin ve Hindistan’ın da ekonomiyi canlandırmaya yönelik yeni paketler açıklaması Asya borsalarının hızla değer kazanmasına neden oldu. Asya’nın en büyük ekonomisi Japonya’nın da bir ekonomik paket açıklayabileceğine yönelik beklentilerle Tokyo Borsası yüzde 5 değer kazanırken, Hong Kong Borsası’nda Hang Seng Endeksi yüzde 8.66 fırladı.

Çin ekonomiyi canlandırmak için 22 milyar dolarlık demiryolu yatırımı yapacağını açıklarken Hindistan 4.1 milyar dolarlık bir önlem paketini devreye sokacağını bildirdi.

Dolar 1.56 YTL’ye indi

Türkiye’de para piyasaları Kurban Bayramı nedeniyle kapalıyken YTL Londra’da dolar karşısında değer kazandı. Cuma günü 1.61 YTL’ye kadar çıkan dolar dün 1.56 YTL’ye indi. Dolar günü ise 1.57 YTL’den tamamladı.

Doların uluslararası piyasalarda euro karşısında gerilemesi de YTL’nin değer artışında etkili oldu. Cuma günü 1.2734 seviyesinden haftayı kapatan euro/dolar paritesi dün 1.2950’ye kadar çıktı.

Önümüzdeki hafta faiz kararı için toplanacak olan ABD Merkez Bankası’nın (FED) agresif faiz indirimi yapacağı beklentisi dolardaki düşüşü hızlandırdığı söyleniyor.

Dogma değil pragmatizm...

İngİltere Başbakanı Gordon Brown, Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy ve AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso dün finansal krize karşı Avrupa’nın önlem paketini masaya yatırdı. Sarkozy, “Brown ile pek çok konuda aynı fikirdeyiz” derken, Barroso, “Global çağın ilk krizi bu. Şimdi dogma değil, pragmatizm zamanı” dedi.

Önlem paketleri açıklandı petrol yüzde 7 yükseldi

BARACK Obama’nın Eisenhower’dan bu yana en büyük kamu altyapı programını devreye sokacağını açıklaması ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Birliği (OPEC) Başkanı Şekib Halil’in üretim kısıntısına gideceği açıklaması petrol fiyatlarının yüzde 7 artarak 43.69 dolara çıkmasına neden oldu. Geçen hafta 40.5 dolara kadar gerileyen petrol fiyatları, Temmuz ayındaki zirvesinden bu yana yüzde 71 değer kaybetti. Bank of America’ya satılan Merrill Lynch geçen hafta yayınladığı raporda, global ekonomik durgunluğun Çin’e sıçraması halinde petrolün varil fiyatının 2009 yılında 25 doların da altına inebileceği tahmininde bulunmuştu.


Haberin Devamı