Gazete Vatan Logo

Borsalarda COCO krizi

Belki dolar yükselmediği için tam hissedilmiyor ancak borsalarda kan akıyor. Avrupa’da banka kaynaklı satışlar günlerdir sürerken, BIST de bu olumsuzluktan nasibini aldı.

Borsalarda COCO krizi

Geçen yılın başlarında Avrupa’da yatırımcılar açısından ekonomik büyüme ve enflasyonun hedeflenen seviyeye geleceği gibi beklentiler nedeniyle en güvenilir yatırım araçlarından biri olarak kabul edilen bankalar, küresel ekonomideki yavaşlamaya ilişkin endişeler nedeniyle şu an zor durumla karşı karşıya.

Hisseler düşüşte

Avrupa bankacılık sektörü, son yıllarda küresel krizin etkisiyle en kötü performansı sergilerken, hisselerde ciddi kayıplar dördüncü gününe ulaştı.

Önce Almanya’nın en büyük bankası Deutsche Bank’ın ödeme zorluğu yaşayabileceği tartışılmaya başlandı. Ardından bankacılık krizi tüm Avrupa’ya yayıldı. İtalya’nın en büyüklerinden UniCredit ve İsviçre’nin önemli bankalarından Credit Suisse gibi bankaların piyasa değerleri ciddi oranda azaldı.

Bu bankaların yanı sıra Commerzbank, Eurobank, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) ve Sberbank gibi bankalarda da çok ciddi kayıplar yaşandı. Bankacılık sektörüne gelen satışlar, borsalarda panik havasına neden olurken, bu satışlardan BIST de nasibini aldı ve 70 bin puan sınırına yeniden çekildi.

Haberin Devamı

Bir analist, “Türkiye’de krizin göstergesi dövizdir. Döviz stabil kaldığı için pek piyasa geneline yansımıyor ancak özellikle hisse senedi tarafında deyim yerindeyse kan akıyor” değerlendirmesinde bulundu.

‘Karşılığı var’ dedi, inandıramadı

2015’TE 6.8 milyar euro zarar eden Deutsche Bank, bu zor durumun en belirgin görüldüğü bankalardan biri konumunda bulunuyor. Finansal krizin ardından “şartlı dönüştürülebilir” (CoCo) şeklinde adlandırılan ve bankaların sermaye yeterlilik oranlarının kritik seviyeye düşmesi halinde otomatik olarak hisse senedine çevrilebilen tahviller piyasaya satıldı. Deutsche Bank’ın zor duruma düştüğü ve bu tahvillerin ödemesini yapamayacağı dedikodusu ile bu tahviller tekrar gündeme geldi. Deutsche Bank’tan Pazartesi günü yapılan açıklamada, ödemeler için yeterli fona sahip olunduğu vurgulandı. Ancak bu piyasa geneline yayılan paniği önlemeye yetmedi.

Türk bankalara ‘kırılgan’ ikazı

STANDARD&POOR’S (S&P), bankacılık sistemindeki riskleri inceleyen raporunda Türkiye, Belarus, Gürcistan ve Ukrayna bankalarının kurdaki değer kaybıyla azalan varlık kalitesi ve yüksek refinansman riskine karşı kırılgan olduğu aktarıldı. Türkiye’deki bankaların kredi kayıplarını karşılayabilecek yeterli sermaye ve kâr tamponuna sahip olduğu belirtildi.

Haberin Devamı