Gazete Vatan Logo

Borsalar yeniden düşüşe geçti

ABD’nİn bankaların batık kredilerini devralacak planı ile Cuma günü tam anlamıyla uçuşa geçen borsalar, dün yeniden düşüşe geçti. 700 milyar dolarlık önlem paketinin ABD ekonomisini kötü etkileyeceğine yönelik endişeler New York Borsası’nda Dow Jones Endeksi’nin güne yüzde 2’ye yakın düşüşle başlamasına neden oldu. Dow Jones’taki hızlı düşüş Avrupa borsalarında da kayıpları hızlandırdı. Fransa Borsası’nda düşüş yüzde 2’nin üzerine çıkarken Almanya Borsası yüzde 1.5’e dayandı.

Japonya’nın en büyük bankası Mitsubishi Financial Group’un Lehman Brothers ve AIG’den sonra sıradaki kurban olarak görülen Morgan Stanley’de yüzde 10-20 arası bir hisseyi almayı planladığını açıklaması borsalarda kısa süreli yükselişlere neden oldu.

Avrupa borsalarındaki düşüşler nedeniyle İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) da dün yüzde 0.51 gerileyerek 36.163 puana indi.

ABD ekonomisine ilişkin endişeler nedeniyle dolar hem içeride hem de dışarıda değer kaybetti. Euro/dolar paritesinin 1.47’ye çıkmasının ardından dolar içeride de 1.2365 YTL’ye indi. Dolardaki düşüşle birlikte petrol de dün 109 dolara kadar çıktı. Bu arada büyük merkez bankaları piyasalara dolar vermeye devam ediyor. Piyasalara Avrupa Merkez Bankası 40, İsviçre Merkez Bankası ise 10 milyar dolar verdi.

Haberin Devamı