Gazete Vatan Logo

Borsada Mart ayı yine kazanç ayı olacak mı?

Borsada Mart ayı yine kazanç ayı olacak mı?

Borsa İstanbul, son 5 yılın Mart ayında yatırımcısının yüzünü güldürdü. 5 yıldır Mart’ta ortalama yüzde 7.44 kazandıran Borsa, yerel seçimlerin yapıldığı 2004 ve 2009 Mart ayında ise ortalama yüzde 7.06 yükseldi.

Borsa, son 5 yılın Mart ayında yatırımcısına ortalama yüzde 7.44 kazandırırken, yerel seçimlerin yapıldığı 2004 ve 2009 yıllarının Mart ayında da getirisi ortalama yüzde 7.06 oldu.



Borsa İstanbul verilerine göre, genellikle seçim olan aylarda BIST 100 Endeksi’nin yükseliş eğilimi öne çıkarken, 2004 ve 2009 Mart ayında gerçekleştirilen yerel seçimlerin de Borsa’yı pozitif etkilediği görülüyor.

BIST 100 Endeksi bu 2 yılın Mart ayında önceki ay kapanışına göre ortalama yüzde 7.06 oranında yükseliş kaydederken, iki dönemde de endeks 20 binli seviyelerdeydi. BIST 100 Endeksi 2004 yılı yerel seçimlerin yapıldığı Mart ayında önceki ay kapanışına göre yüzde 6.89, 2009 yılındaki seçimlerin gerçekleştirildiği Mart ayında ise yüzde 7.23 yükseliş kaydetti.

Borsanın son 5 yıldaki Mart ayı performansları incelendiğinde de yatırımcısına ortalama yüzde 7.44 kazandırması dikkati çekiyor. Borsa, 2008 yılında ABD kaynaklı finans krizi sonrasındaki dönemde düzenli olarak Mart aylarının tamamında yatırımcısının yüzünü güldürdü.

Analistler temkinli

Bu ayın sonunda yerel seçimlerin yapılacak olması nedeniyle yurt içinde siyasi tartışma ve gerginliğin artması, yurt dışında ise ABD Merkez Bankası’nın (Fed) parasal genişlemeyi yavaşlatma süreci ve buna bağlı olarak gelişen ülkelerin varlık fiyatları üzerinde oluşan baskılar son 5 yıldır borsa yatırımcısının yüzünü güldüren Mart ayı için soru işaretlerini artırıyor.

Analistler, yurt içi ve yurt dışında son dönemde yaşanan gelişmeler ve kafa karıştıran makro ekonomik veriler nedeniyle mart ayında Borsa yatırımcısını zorlu bir dönemin beklediği görüşünü savunuyor.

BIST 100 Endeksi, Şubat ayını önceki ay kapanışına göre yüzde 1.12 yükselişle tamamlarken, yılbaşından bu yana ise yüzde 7.74 oranında düşüş kaydetti.

BIST’e yabancı ilgisi düştü artış sürdürülebilir değil

Garanti Yatırım Araştırma Müdürü Özgür Yurtdaşseven, Mart ayına ilişkin olarak makro ekonomi ve siyasi gündemin hem yurt içinde hem yurt dışında oldukça yoğun olduğuna dikkati çekti. Değerlemelerin ve relatif performans bazında gelişmekte olan piyasaların yatırımcılar için cazibesi artıyor olsa da, yüksek tansiyon ve büyüme kaygılarının Türkiye’nin de içinde bulunduğu bu ülkeleri tercihlerde henüz öne çıkarmadığını vurgulayan Yurtdaşseven, “BIST 100 açısından 60.500-60.700 bölgesi kısa vadede destek seviyesi” dedi.

Borsa İstanbul zor bir Mart ayına giriyor

FinansInvest Yatırım Danışmanlığı Yönetmeni Serhan Yenigün, Borsa İstanbul’un zor bir Mart ayına girdiğine dikkati çekerek, değerlemeler açısından Türk şirketlerinin ucuz, ancak siyasi gündemin baskısı nedeniyle yatırımcı iştahının yerel seçimlere kadar sınırlı kalacağını düşündüğünü söyledi. Seçimlere doğru anket sonuçları ve siyaset arenasındaki gelişmelerin volatilite yaratmayı sürdüreceğini aktaran Yenigün, “Teknik açıdan 60.750 önemli bir destek. Bu desteğin kırılması halinde endekste geri çekilme hızlanabilir” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı