Gazete Vatan Logo

Borsa rekora doymuyor! Piyasalar alev alev

Borsa İstanbul 100 endeksi, 13 ay aradan sonra 90.000 puana dayandı. Sebebi küresel piyasalardaki yükseliş ve kurumsal yabancı yatırımcıların gerçekleştirdiği alımlar...

Borsa rekora doymuyor! Piyasalar alev alev

Borsa İstanbul (BİST), yaklaşık 2 yıl aradan sonra tarihi zirve seviyelerine yaklaştı. BİST 100 endeksi, dün tarihi rekorlarla kapanan ABD borsalarının etkisiyle bu sabah 90.000 puan eşiğine kadar geldi.

Dünya'dan Selçuk Altun'un haberine göre; küresel piyasalardaki ralliyle birlikte hafif yukarı yönlü seyrini sürdüren BİST 100 endeksi, bu sabah 89.943 puana kadar çıkarak yılbaşından beri en yüksek seviyeyi gördü. En son 3 Şubat 2015 tarihinde 90 bin üzerinde hareket eden endeks, 13 ay aradan sonra yine aynı seviyelere gelmiş oldu.

Endeks tarihi zirveyi 22 Mayıs 2013 tarihinde 93.398 puana çıkarak görmüştü. Borsa İstanbul 100 endeksi, aynı gün 93.178 puandan kapanarak en yüksek kapanışı gerçekleştirmişti.



Yabancı girişi borsayı taşıyor

ABD Merkez Bankası Fed’in bu ay faiz artırma ihtimalinin yükselmesiyle birlikte TL ve yurtiçi tahvillerdeki zayıflamaya rağmen endeks öncüsü hisselere yabancı kurumsal yatırımcılar tarafından kaynaklanan para girişlerinin BİST 100'ün yükselişine neden olduğunu vurguluyan analistler, "Her ne kadar dolarda global anlamda yaşanan yükseliş dolar/TL kurunun da bir miktar yükselmesine neden olmuş olsa da, olumlu küresel risk algısı, TL cinsi yerel piyasaları da olumlu etkileme potansiyeli taşıyor. Dün yurt içinde açıklanan imalat sanayi beklenti endeksinde gözlenen belirgin yükseliş de, bu eğilime destek verir nitelikte." diyor.

Bunun yanı sıra, ABD Başkanı Trump’ın ılımlı kongre konuşması ile ekonomik aktivitedeki olumlu görünüm, bir yandan ABD borsalarının rekor tazelemesine ve küresel riskli aktiflere destek verirken, diğer yandan doların ve dolar cinsi faizlerin de yükselme eğiliminin sürmesinde etkili oluyor.

Yellen bekleniyor

Haberin Devamı

Uzmanlara göre, Fed politika çerçevesinin orta vadeli görünümünün netleşmesi için Trump dönemi ekonomi politikalarının detaylarına ihtiyaç duyulsa da, Cuma günü Yellen’ın yapacağı açıklamalar da, dolar ve dolar cinsi faizlerdeki yükseliş eğilimine destek verebilir.

Piyasaların gündemi

Analistler, doların iç ve dış piyasalardaki seyri, ABD Başkanı Trump'ın konuşması ve Fed kaynaklı gelişmeler, varlık fonu, Anayasa değişikliği konusundaki referandum, Merkez Bankası kararları, Suriye, dış piyasalar ve siyasi gelişmeleri piyasalara yön verecek genel gündem konuları olarak sayıyor.

Haberin Devamı