Gazete Vatan Logo

Borsa İstanbul’u Kaşıkçı Elması gibi parlatacak

Borsa İstanbul’u Kaşıkçı Elması gibi parlatacak

BIST Başkanı İbrahim Turhan, elmas piyasalarını canlandırmak için vergi üzerinde çalıştıklarını söyledi. Turhan, “İstanbul’u elmas lisansında merkez yapacağız” dedi.

Borsa İstanbul (BIST) 2011’de kurulan ancak henüz işlem yapmayan Elmas Borsası’nı canlandıracak. BIST’in hedefi İstanbul’u Belçika ve İsrail gibi dünyanın en büyük elmas borsaları arasına sokmak. Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan, elmas piyasalarını canlandırmaya yönelik çalışmaları olduğunu belirterek, “Merkezi Belçika’da olan uluslararası elmas lisanslama kuruluşuyla bir anlaşma imzalayıp İstanbul’u elmas sertifikasyonu konusunda önemli bir merkez haline getirmek istiyoruz” dedi. New York’ta Nasdaq Borsası’nın kapanış törenine katılan Turhan, elmasla ilgili vergisel bir takım sorunların olduğunu ve bu sıkıntıları çözmek için çalıştıklarını kaydetti.



ÖTV yerine KDV

İbrahim Turhan, şunları söyledi: “Ham elmasta özel tüketim vergisi alınıyor. Bizim buradaki düşüncemiz, özel tüketim vergisi yerine katma değer vergisi alınması daha doğru olur. Çünkü bu bir nihai tüketim malı değil. Ham elmas işleniyor, pırlanta haline dönüşüyor. Dolayısıyla burada katma değer vergisi alınmalı ancak doğru ve uygun bir şekilde. Nasıl diğer borsada alınıp satılan işlemler için herhangi bir vergilendirme söz konusu olmuyorsa Borsa dışında nihai tüketiciye, perakende tüketiciye satılırken vergilendirme oluyorsa bunun için de böyle olması gerekiyor. Hindistan’ın 2012’de 1 milyar dolarlık ham elması ihraç edip bunu kesip pırlanta, ziynet eşyası haline getirip sattığı zaman buradan elde ettiği ihracat geliri 17 milyar dolar. Yani bu müthiş bir katma değer sağlıyor, hem de iş sahası oluşturuyor. Aynı zamanda bu bir istihdam projesi, dolayısıyla bunu çok önemsiyoruz.”

Lisans vermek önemli

Elmas üreticilerinin ve elmas ticareti yapanların, elmas yoluyla kaçakçılık yapılmaması için başlatılmış bir girişimde bulunduğuna değinen Turhan, “Biz Borsa İstanbul olarak bu girişimin bir parçasıyız. Şayet bu problemi halledebilirsek İstanbul‘da kuracağımız araştırma ensitüsü, elmaslara lisans veren dünyada az sayıdaki merkezden birisi olacak. Dolayısıyla bu piyasanın gelişimi için son derece önemli” şeklinde konuştu.

ÖTV kalkacak KDV gelecek

Türkiye’de elmas, pırlanta, yakut, zümrüt, topaz, safir, zebercet, inci, kübik virconia gibi kıymetli taşlar KDV alınmıyor. Ancak hammadde ithalatında yüzde 20’lik ÖTV alınıyor. Hükümet ÖTV’yi kaldırıp, yüzde 18’lik KDV oranını getirmeyi planlıyor. Bu sayede kıymetli taşların ihracatının artırılması hedefleniyor. ÖTV’nin kaldırılmasıyla 2.5 milyar dolarlık ihracatın 20 milyar dolara çıkması bekleniyor.

İlk 10 zorlu bir süreç

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan, İstanbul’un finans merkezleri içinde ilk 10’da yer almasının zorlu bir süreç olduğunu belirterek, “Ülkedeki genel yatırım ortamının iyileştirilmesi, istikrar ortamının sağlanması, iyi yönetişim kurallarının hayatın her alanında etkin bir şekilde kullanılması çok önemli” dedi.

Haberin Devamı