Gazete Vatan Logo

Borsa değil hisse

Borsa yılbaşından bu yana % 41 prim yaptı ancak sanılmasın ki tüm Borsa yatırımcısı kazandı. 415 hissenin 249’u yatırımcısına kazandırmadı. Hisse seçiminin önemi arttı

Borsa değil hisse

Borsa İstanbul’da (BIST) işlem gören hisse senetlerinin önceki yıl kapanışına göre performansları değerlendirildiğinde büyük çoğunluğun getirisi BIST 100 endeksinin altında kaldı. Bu durum borsa yatırımında hisse seçiminin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlattı. BIST 100 endeksi yıl başından bu yana yüzde 41 yükselirken, işlem gören 415 hisse senedinin 249’u, yani işlem gören hisselerin yüzde 60’ı yatırımcısına bu kazancı sağlayamadı. Endeks altında getiri sağlayan 249 hisse senedinden 58 adedinin yatırımcısına zarar ettirmesi ise özellikle bu hisselere yatırım yapan yatırımcıların kırılan rekoru sadece seyretmelerine neden oldu. Yatırımcısına BIST 100 endeksi kadar, ya da daha fazla kazandıran hisse senedi sayısı ise 166’da kaldı. Hisse senetlerinin önceki yıl kapanışına göre performansları, yüzde 437 getiri ile yüzde 63 zarar arasında değişti.

Doğru hisse önemli

Analistler, borsa yatırımının birinci kuralının “doğru hisse seçimi” olduğu üzerinde birleşirken, buradaki “doğru” kelimesinin yatırım tercihi ve portföy çeşitliliğine göre farklılık göstermesi dikkati çekiyor. Şirketlerin halka açılması ve hisselerinin borsada işlem görmesi hakkındaki görüşleri açısından genel hatlarıyla “liberal” ve “korumacı” olarak tanımlanabilecek şekilde ikiye ayrılan uzmanlar, işlem gören hisseler arasında yapılacak yatırım tercihi konusunda ise oldukça geniş bir yelpazede, farklı görüşlere sahip olabiliyor.

Haberin Devamı

Kaybetmeye mahkum

Halen BIST’te işlem gören 415 hisse senedi bulunurken, bu şirketlerin 249 adedinin ödenmiş sermayesi 100 milyon TL’nin, 237 adedinin de halka açıklık oranı yüzde 35’in altında bulunuyor. Türkiye’de kısa vadede çok yüksek getiri peşinde koşan küçük yatırımcıların daha çok derinliği az, fiyatları hızlı hareket eden hisse senetlerini tercih ettikleri biliniyor. Analistler, yatırımcıların bu tür hisse senetlerinde dönemsel olarak kısa vadede getiriler elde edebilse de genel olarak orta ve uzun vadede kaybetmeye mahkum olduklarının altını çiziyor. Küçük yatırımcıların, borsanın rekorlar kırdığı, neredeyse tüm alternatif yatırım araçları arasında en yüksek getiriyi sağladığı dönemde dahi şikayetlerinin artarak devam etmesi, borsaya küsmesi ve gerek reel, gerek nominal olarak tasarruflarının erimesinin tamamen hisse senedi seçiminde yapılan yanlışlardan kaynaklandığı ifade ediliyor. İşlem gören hisse senetlerinin 166 adedinin yılbaşından bu yana endeksin üzerinde getiri sağladığına dikkat çeken analistler, hisseleri zamanında bulup çıkarmanın bu getiriden faydalanmanın ilk adımı olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

İki görüş var

Hangi şirketlerin borsada işlem göreceği konusunda, ağır basan görüşün daha çok korumacı tarafta olduğu görülüyor. Buna göre; belli bir büyüklüğün altında, risk unsuru yüksek, gücünü ispatlamamış şirketlerin halka açılmaması yaygın bir şekilde savunuluyor. 2008 sonrası daha kısık sesle savunulan liberal görüş, her şirketin doğru ve tam bilgilendirme şartı ile halka açılabileceği, değerlendirme ve kararın yatırımcıya bırakılması gerektiği yönünde. İkinci görüş, 2008 yılındaki “halka arz seferberliği” sırası ve sonrasında, birçok şirket hissesinin adeta manipülasyon alanı haline dönüşmesi ve yatırımcılara büyük zararlar ettirmesi nedeniyle önemli ölçüde örselendi.

Haberin Devamı