Gazete Vatan Logo

Borsa’da gübre yasağı sürprizi

Terör eylemlerinde patlayıcı yapımında kullanılan amonyum nitrat içeren gübre satışının geçici olarak durdurulması gübre şirketlerini vurdu. Borsadaki gübre şirketleri yüzde 4’ün üzerinde kayıp yaşadı.

Borsa’da gübre yasağı sürprizi

TERÖR eylemlerinde örgütlerin yoğun hasar vermek amaçlı patlayıcı yapımında kullandıkları amonyum nitrat içeren gübre satışının Tarım Bakanlığı kararıyla geçici olarak durdurulması gübre şirketlerini vurdu.

Gübre satışlarının geçici olarak durdurulması kararının ardından BİST100’de gübre hisselerinin ağırlıklı olduğu kimya sektörü şirketlerinde satışlar etkili olurken özellikle yabancıların satışı dikkat çekti. BİST kimya sektörü gün genelinde yüzde 1.95’lere varan değer kayıpları yaşarken, Bağfaş yüzde 3.28, Tekfen yüzde 4, Gübre Fabrikaları ise yüzde 4.12 değer yitirdi.

Bugün büyüme günü

2016 yılı ilk çeyrek büyüme rakamları bugün açıklanacak. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2016 yılının Ocak-Mart dönemine ilişkin Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verilerini saat 10.00’da internet sitesinden duyuracak. AA Finans’ın “Büyüme Beklenti Anketi”ne katılan 19 ekonomistin bu yılın birinci çeyreğine ilişkin büyüme beklentilerinin ortalaması yüzde 4.4 oldu.

Ankete katılan ekonomistlerin 1. çeyrek büyüme beklentileri en yüksek yüzde 5.3, en düşük ise yüzde 3.7 aralığında yer aldı. Ekonomistlerin 2016 büyüme beklentilerinin ortalaması ise yüzde 3.5 oldu. Ekonomistlerin 2016 büyüme beklentisi en yüksek yüzde 4 ve en düşük yüzde 3 seviyesinde gerçekleşti.

Haberin Devamı

OVP’de yüzde 4.5

TÜİK verilerine göre, Türkiye ekonomisi geçen yılın ilk çeyreğinde yüzde 2.5, yılın tamamında yüzde 4 büyüdü. Orta Vadeli Program’da (OVP) büyümenin 2016’da 4.5, 2017 ve 2018’de yüzde 5 olması öngörülüyor.