Gazete Vatan Logo

Borsa da düğüne gitti

Afrin Harekatı’na katılan askerlerin “Düğüne gidiyoruz” sözleri dikkat çekerken, dün Borsa da benzer şekilde operasyon ortamını adeta düğüne çevirdi ve tarihi rekora uzandı

Borsa da düğüne gitti

Herkes hafta başlarken, Borsa İstanbul’un Afrin’e yönelik harekattan olumsuz etkilenebileceğini, satışların artabileceğini düşünüyordu. Borsa bırakın değer kaybetmeyi, tam tersine tarihi zirveye çıkarak herkese nazire yaptı. BIST endeksi önceki gün 118 bin 400 puan ile kırdığı rekoru dün daha da geliştirdi yüzde 1.05 primle 119 bin 648 puana çıkarak 120 bin psikolojik sınırına dayandı.

Tüm dünyada risk alma iştahının azalmaması, doların değer kaybı ve hisse bazındaki hikayeler dün Borsa’nın fitilini ateşledi. Bankacılık sektörünün fiyat kazanç oranının düşük kaldığına yönelik peş peşe gelen raporlar önce bankacılık sektöründe topyekün bir alım furyası getirdi. Garanti Bankası yüzde

4.68 primle günü kapattı. ABD’deki davanın gölgesindeki Halkbank da yüzde 1.39 değer kazandı.

Aselsan’da ikincil halka arzın mümkün olmayabileceği, yabancıların bu arza yeterli ilgiyi göstermeyebileceği notu bile risk iştahı yüksek piyasada olumlu bir gelişme olarak algılandı. Bardağın boş tarafındaki ‘İkincil halka arza talep yok’ gerçeği değil, ‘Aselsan’da piyasaya daha fazla hisse gelmeyecek. Mevcut hisselerin üzerindeki satış baskısı kalkacak’ yorumu itibar gördü ve Aselsan uzun bir aradan sonra BIST’ın yine lokomotifi oldu.

Haberin Devamı

Dolar da yardımcı

Dolar endeksindeki tarihi düşüş Türkiye’de de doların kan kaybetmesine ve 3.75 TL sınırının da altına inmesine neden oldu. Dolar Afrin Harekatı’na 3.76 TL sınırından başlamış, Uzakdoğu piyasalarında 3.85 TL’ye kadar çıksa da ilk günleri 3.77-3.79 bandında karşılamıştı. Dolar endeksindeki gerileme tüm para birimlerine değer kazandırınca dolar TL karşısında da 3.73’e kadar geri çekildi. Dolar/euro paritesi 1.24 sınırına kadar yükseldi. Böylece dövizin sadece dolar ayağında bir geri çekilme yaşanırken, euro, TL’ye karşı 4.64’lerdeki seviyesini korudu.