Gazete Vatan Logo

Borsa’da arıza alışkanlık oldu

Borsa’da arıza alışkanlık oldu

Önceki günkü teknik arızadan sonra dün de Pay Piyasası’nda birinci seans işlemleri 15 dakika gecikti. SPK ilgili inceleme başlattığını açıkladı.

BIST’te önceki günkü teknik nedenli kesintinin ardından seans dün de gecikmeli başladı. SPK konuyla ilgili inceleme başlattı. Borsa İstanbul’da (BIST) önceki gün yaşanan teknik kaynaklı kesintinin ardından, dün Pay Piyasası’nda birinci seans sürekli müzayede işlemleri teknik nedenden dolayı saat 09.50’de başlarken, SPK yaşanan kesintilerle ilgili inceleme başlattığını açıkladı.

BIST’te Pay Piyasası’nda önceki gün sabah bir yatırım kuruluşunun gönderdiği emir düzeltme mesajında, kurumun kullandığı yazılım sisteminden kaynaklı bir sorun yaşanmış ve bu sorun, BIST İşlem Sistemi tarafından ilgili senedin işlendiği bellek bölümünde emir akışının durmasına neden olmuştu. BIST’ten dün yapılan açıklamasda, şunları kaydedildi:

“Önceki gün yaşanan teknik arıza sonrası, pay piyasalarımız tarafından akşam boyunca gerçekleştirilen testlerde piyasaların başlangıç simülasyonları yapılmış, buna bağlı sabah seans başlangıç ve bitişlerini ayarlayan saat tablosunda, sürekli müzayede başlangıç saatinde sistem saatinin ayarlanması ile gözlenenuyumsuzluk nedeniyle, sürekli müzayede 09.35 yerine saat 09.50’de başlatılmıştır” denildi. BIST’ten KAP’a gönderilen açıklamaya göre sabah saatlerindeki mevcut emirler ve gerçekleşen işlemler geçerliliğini koruyacak. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) da yaşanan teknik sorunlarla ilgili BIST ve SPK tarafından gerekli incelemelerin başlatıldığını açıkladı. Açıklamada, şunlar yer aldı: “Borsalarda esas olan seans saatleri içerisinde kesintisiz işlem yapmaktır. Arızaların sıklaşması, seans ortasında beklenmedik anlarda ortaya çıkması, sağlıklı fiyat oluşumuna engel olabileceği gibi, yatırımcı güveni açısından da arzu edilen bir durum değildir.”

Haberin Devamı

BIST Başkanı: Hedefimiz % 99.9995 süreklilik

Borsa İstanbul’da 2 gündür yaşanan arızanın ardından Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan gelişmeleri değerlendirdi. Turhan, “Göreve başladığımdan beri 6’ncı arıza oldu. Değişim yapıyoruz. Hiçbirşeyi değiştirmeseydik, arıza olmazdı. Değişim ve iyileştirmelerin etkisiyle zaman zaman böyle şeyler oluyor. Borsa arızalanmadı, IT sorunu ama bizden kaynaklanmıyor, bizden kaynaklanmayan yazılım sorunu oldu” diye konuştu. Benzer hatalar tekrar olmasın diye önlem aldıklarına da dikkat çeken Turhan, “Kendi sistemlerimizde de iyileştirmeleri yaptık. Arkadaşlarımız dünkü sorunun yaşanmaması için bütün gece çalıştı, bugünkü yaşanan bir arıza değil, operasyonel bir hata” dedi. Turhan, arızalarla kaybedilen seans süresi itibariyle uluslararası standartlar dışına çıkmadıklarını söyledi. Turhan “Yeni seans salonumuzda yeni sistemle, yazılımla başladığımızda hedefimiz yüzde 99.9995 sürekliliği sağlamak” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı