Gazete Vatan Logo

Borcuna karşılık aldığı ayakkabıyı marka yaptı

Halil Sağın’ın bir arkadaşına verdiği borç karşılığında aldığı ayakkabılarla temelini attığı Pames, bugün bünyesinde 17 markalı, 63 mağazalı bir gruba dönüştü. Hedef Avrupa’da mağazalaşmak.

Pames Group, temeli 1984 yılında atılan bir ayakkabı devi. Şu anda 63 mağazasında tüketiciyle buluşan ve bünyesinde Arow, MP, Hatuny gibi 17 markayı barındıran Pames Group, önümüzdeki dönemde 200 mağazaya çıkmayı ve Avrupa’da marka olmayı hedefliyor. Gup, yurtdışına mağazalaşma hazırlığı da yapıyor. Mağazalaşma Avrupa’dan başlayacak. Arkadaşından borç karşılığı aldığı ayakkabılarla sektöre adım atan Halil Sağın’ın kurduğu grup, Avrupa’ya uygun ürünleri olduğu için bu pazara girmek istiyor.

Yıllık 2 milyon çift

1987 yılında Gedikpaşa’da 50 metrekarelik bir yerde ayakkabı üretimine başlayan Pames Group şirketlerinin bugün yıllık üretimi 2 milyon çifte ulaşmış durumda. Ağrılı olan Halil Sağın, sektöre adım atışını şöyle anlattı: “Bizim aile işimiz beyaz eşyaydı. Üniversite için İstanbul’a geldim. Bir arkadaşa yardım etme amacıyla başlayan bir ayakkabıcılık serüvenimiz var. Ayakkabı işine başlarken borcun karşılığı bir kısım ayakkabılar vardı ve onları satalım bitirelim bu işten vazgeçelim diye başladık. Ancak bir şekilde ayakkabının içerisinde kalmak gerektiğine inandım. Zeytinburnu’nda küçük bir atölyeyle imalata başladık. Şimdi 50 bin metrekarelik alanda üretim yapıyoruz.”

Haberin Devamı

Hedefler büyük

Piyasada MP markasıyla tanınmaya başladıklarını, 2000 yılında kurdukları Arow ile tasarım odaklı ürünlere ağırlık verdiklerini kaydeden Sağın, “63 mağazamız, 600 bayimiz var. Bu yılı 300 milyon lira ciroyla kapatmayı öngörüyoruz. Çevre ülkelerde de çok iyi bilinen bir markayız ve bunu Avrupa’ya da taşımak istiyoruz. Avrupa’yı istiyoruz çünkü ürünlerimiz oraya daha uygun. Krizler olsa da Avrupa oturmuş bir pazar. Yüksek alım gücü, belirli bir tüketim alışkanlığı olan bir pazar ve moda ürünlere ilgi gösteriliyor.”

Tayvanlı’nın takunyası ilham oldu

HALİL Sağın, Ar-Ge’ye büyük önem verdiklerini anlattı. Genelde yeni, dünyada denenmemiş ürünler peşinde olduklarını kaydeden Sağın, şöyle devam etti: “Örneğin Tayvanlılar’ın boylarını uzatmak için giydikleri yüksek topuklu takunyadan ilham alarak bugün kadın ayakkabı modasının en fazla tercih edilen dolgu topuk tasarımını fashion ayakkabılara ilk biz uyarladık. 1994 yılında M.P. markası ile ilk kez monteli tabanla üretim yaptık. Arowun ilk çıktığı dönemde bugün farklı sektörler de kullanılan lazer teknolojisini ayakkabıda kullandık. Deri üzerine çeşitli desenler yaparak, çeşitli kesimlerle çok farklı ayakkabı modelleri yarattık.”

Haberin Devamı

Yabancılar fason istiyor, kabul etmiyoruz

HALİL Sağın, dünyaca ünlü yabancı ayakkabı markalarının kendilerinden üretim yapmalarını istediğini ancak buna sıcak bakmadıklarını söyledi. Sağın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ben bu işe başladığımda hedefim 1 numara olmak, sektöre yön vermekti. Bunu başardığıma inanıyorum. Artık piyasada çok iyi tanınıyoruz. Birçok ilke imza attık. Marka bilinirliğinde ilk 10’dayız. Fason üretim için yabancılar geliyor ama biz kabul etmiyoruz. Çünkü ciddi bir marka yoğunluğumuz var ve onlar bize yetiyor. Ayrıca biz markalaşmaktan yana olduğumuz için fason üretime sıcak bakmıyoruz.”

Haberin Devamı

Halil Sağın, “Dolaylı olarak 5 binden fazla kişiye istihdam sağlıyoruz. Sektörde en çok taklit edilen markalar bizde. 10-12 bin atölye bizi taklit ederek ayakta kalıyor” değerlendirmesini yaptı.