Gazete Vatan Logo

Borç kapatılır A.Ş.!

Bu şirketlere dikkat, borcunuzdan faydalanıp tuzak kuruyorlar...

Kredi kartı borçlularının içerisinde bulunduğu zorluktan faydalanan, finansal hizmet vermek için hiçbir yasal zemini olmayan şirketler, kart sahiplerine olmadık vaatlerde bulunuyor. Kredi kartı sahiplerinin çaresizliklerinden faydalanan bu şirketler, borca 36 aya kadar taksit yapıyor, talep edilirse kapıya kadar özel kurye bile gönderiyor ama
kendi adreslerini sır gibi saklıyor.

Sayıları hızla artan bu şirketlerin büyük bir kısmı kredi kartı sahiplerine internet üzerinde ulaşıyor. Kredi kartı
sahiplerinin borçlarını kapattıktan sonra üzerine kendi komisyonlarını da ekleyerek, aynı kredi kartına bir ürün satılmış gibi borcu yeniden 12-36 ay arası bir vadeyle taksitlendiriyor. Kredi kartının limitinin borca eklenen komisyon giderini de karşılaması durumunda, limitin üzerindeki farkı elden ödeme yoluyla tahsil edip, geri kalan borcu yine aynı kredi kartına taksitlendiriyor. Kartın limitinin yeterli gelmemesi durumunda da elden ödeme yöntemi devreye giriyor.


Kredi kartı taksitlendirmesi yapan ve ”DH Danışmanlık” adı altında çalışan şirket, internet sitesi üzerinden, 36 aya kadar kart taksitlendirme yapabildiklerini, müşterilerine gerekirse nakit avans da çektirebilecekleri vaadinde bulunuyor. Şirket, 10 bin liranın üstünde meblağlar için özel hizmet sunduklarını belirterek, özel telefon hatlarından kendilerine ulaşılabileceği bilgisini paylaşıyor. Yine bu şirket internet sitesinde, ”Eğer isterseniz çalışanlarımızdan birini adresinize gönderebiliriz” ifadesi yer alıyor.

GT Danışmanlık adı altında faaliyet gösteren başka bir şirket de yine internet sitesi üzerinden, ”Vade farkı tutarı kadar limitiniz olduğu takdirde bir veya daha fazla kredi kartınıza ait borcunuzu taksitlendirebiliriz” vaadiyle kart borçlularına umut dağıtıyor.

Danışmanlık hizmeti verdiği iddiasında da bulunan şirketler, kredi kartı vade farkı için kullanılabilir limiti olmayan kredi kartı sahiplerine de, şu tavsiye bulunuyor:

”Borcu ödenen kredi kartınızın haricinde,yeterli limiti olan başka bir kredi kartınızı veya kartlarınızı da kullanabilirsiniz.”

Kredi kartı sahibinin bu şirketlere yasal durumlarını sormaları ihtimaline karşı borcunu taksitlendirmek için gelen müşteriden herhangi bir resmi belge talepleri de bulunmuyor.

”Kağıt üstünde satış yapılıyor”

GT Danışmanlık’tan ismini vermek istemeyen müşteri temsilcisi, 10 bin liralık bir borcu nasıl taksitledirdiklerini şöyle anlattı:

”10 bin liralık borcunuzu üzerine bin 600 ekleyerek biz ödüyoruz. Daha sonra bunu bir satış yapmışız, bir elektronik mağazasından dizüstü almışsınız gibi, kartınızla anlaşmalı olduğumuz kurumdan taksitle yeniden çekim yapıyoruz. Aslında satılan mal ya da ürün yok.”

Müşteri temsilcilisi, adeta bir banka çalışanı gibi hareket
ederek,”Borçlarınızı şubat ayına erteleyebiliriz” diyor.

İnternette yüzlerce benzeri olan şirketlerden bir diğeri de ”Ankara Finans” adıyla faaliyet gösteriyor. Bütün işlemlerinin yasal olduğunu iddia eden bu şirket de, nedense şirketin adresine internet sitesinde yer vermiyor.

Şirket, ”Tüm işlemler için sizden kredi kartınız, kartlarınız haricinde hiçbir belge istemiyoruz. Senet, gelir belgesi, imza, kefil, yok” tanıtımı ile zor durumda olan kredi kartı sahiplerine çağrıda bulunuyor.

Bu şirketin Ankara yetkilisi de tam ismini vermekten kaçınırken, 10 bin liralık borç için yaptıkları taksitlendirme tekliflerinin şehirden şehire değişiklik gösterdiğini kaydetti. Yetkili, ”Eğer Ankara’da olsaydınız yüzde 12’ye hallederdik ama İstanbul’da oranlar biraz daha fazla, yüzde 15 gibi” dedi.

”Ben sizi İstanbul’da Mecidiyeköy’deki şubemize yönlendireyim” diyen yetkili, adres bilgisi istendiğinde ise sadece İstanbul şubesinin telefon numarasını vermekle yetindi.

İsmini açıklamayan yetkilinin verdiği bilgilere göre, bu şirket kredi kartı borçlarını şu şekilde kapatıyor:

10 bin liranın üzerine bin 300 lira faiz eklenerek, limiti uygun olan karta borç muadili şirketler gibi yatırılıyor. Bu borç yeniden aynı karta ya da farklı kartlara çekiliyor. Yine sanki bir ürün satılmış gibi yapılırken, bir finans kurumu ile işlem yapılmadığı için kart sahibini koruyabilecek hiçbir yasal çerçeve bulunmuyor. Aslında bir ürün satışı da yapılmadığı için tüketici olarak gözükmeyen kart sahibi, tüketiciyi koruyucu hiçbir düzenlemeden faydalanamıyor.




Haberin Devamı