Gazete Vatan Logo

Borç değil ortak alın

Başbakan Yardımcısı Şimşek, önümüzdeki yıl küresel büyümenin sınırlanabileceğini belirterek şirketlere daha fazla borçlanmak yerine ortaklık yapılarını artırmalarını önerdi. Şimşek, 2018’de halka arzların daha da artması gerektiğini söyledi

Borç değil ortak alın

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek küresel borçların son 10 yıldaki artışına dikkati çekerek büyümede sınırlama yaratabileceğine vurgu yaptı. Mehmet Şimşek bu durumun Türk firmalarını da etkileyebileceğini belirterek sosyal medya hesabı üzerinden Türk şirketlere bir takım öneri ve uyarılarda bulundu.

Şirketlerin borç yerine ortak bulması gerektiğini belirten Şimşek, kârın sermayeye eklenmesi ve halka arzların öneminin altını çizdi. Bu alternatiflerin oluşmaması durumunda da borçlanmanın Türk Lirası üzerinden yapılmasını ifade etti. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in sosyal medyadan paylaştığı mesaj şöyle: “2007 sonrası küresel borç nerdeyse 100 trilyon dolar arttı. Bu artış uzun vadede küresel büyümeyi sınırlayabilir. Şirketlerimiz mümkün olduğu ölçüde borç yerine ortak bulmalı, halka açılmalı, kârını sermayeye ekleyerek büyümeli. Bu alternatifler yoksa borcu lira cinsinden almalı.”

2018’de birleşmelerin enerjisi yüksek olacak

Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY’nin Küresel Sermaye Güven Endeksi’ne göre birleşme ve satın alma konusunda küresel iştah önümüzdeki yıl giderek artacak. EY analistlerine göre dünya ekonomisine yön veren şirketler önümüzdeki dönemde en büyük satın alma ve birleşmelerin enerji sektöründe olacağını öngörüyor. Öyle ki endekse göre petrol ve gaz yöneticileri arasındaki iştah dalgalanması, yüzde 56 ile 2013’ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Jeopolitik belirsizliğe rağmen petrol ve gaz şirketlerinin yüzde 96’sı 2018’de yeni ortaklık yapısı kurmayı ya da yeni bir satın alma düşünüyor. Petrol ve gaz şirketlerinin hızlı bir yenilenme içerisine girmesinin ve yeni ortaklık yapıları kurmaya çalışmasının en büyük nedeni olarak yenilenebilir enerjinin ve elektrikli araçların yaygınlaşması gösteriliyor.

Haberin Devamı