Gazete Vatan Logo

Bor'SA’nın en büyük enerjisi

Sabancı CEO’su Göçmen, 1-2 Şubat’ta halka arz edilecek Enerjisa Enerji’nin ardından, Enerjisa Üretim’de de halka arza hazırlanıyor. Enerjisa, Sabancı’nın en büyük halka arzı olurken, Türkiye’nin en yüksek piyasa değerli enerji şirketi unvanına kavuşacak

Bor'SA’nın en büyük enerjisi

Sabancı Holding ve Alman enerji devi E.ON’un yüzde 50’şer hisse sahibi olduğu Enerjisa bünyesindeki dağıtım ve satış birimlerinin yüzde 20 hissesi AK Yatırım’ın konsorsiyum liderliğinde halka arz edilecek. Halka arz edilecek büyüklük şirketin yüzde 18’i olarak planlanırken, ek satış opsiyonuyla yüzde 20’ye çıkılabilecek. Halka arzda 1 lot (1 lira nominal) değerli payın fiyatı 6.25-7.50 lira olarak belirlendi.

Türkiye’de 20 milyon kişiye elektrik dağıtım hizmeti sunan Enerjisa Enerji’nin halka arzı için talepler 1-2 Şubat’ta toplanacak. Enerjisa, 8 Şubat’ta borsada işlem görmeye başlayacak. Hisse başına belirlenen fiyat aralığı Enerjisa’nın 7.4-8.4 milyar lira arasında büyüklüğe sahip bir şirket olduğunu gösteriyor. Ödenmiş sermayesi 1.18 milyar lira olan şirkette yüzde 18 hisseye denk gelen 212.6 milyon lira nominal pay halka arz edilecek. Şirkette 23.6 milyon lira nominal pay da ek satışa konu olabilecek.

En büyüğü olacak

Bu halka arz ile Enerjisa, Türkiye’nin halka arz edilen en yüksek piyasa değerli enerji şirketi unvanına kavuşacak. Halka arzda tahsilat grupları, yurt içi bireysel yatırımcılar için yüzde 5, yurt içi kurumsal yatırımcılar için yüzde 10 ve yurt dışı yerleşik kurumsal yatırımcılar için yüzde 85 olarak belirlendi.

Haberin Devamı

Sırada diğer şirket var

Sabancı Holding CEO’su Mehmet Göçmen, Enerjisa’nın dağıtım ve satış birimlerinin ardından, Enerjisa Üretim’in de halka arz edileceğini ve tarihi yakın zamanda paylaşacaklarını söyledi. Göçmen, “Umarım bir kaç ay sonra da bu şirketimizi ne zaman halka açacağımızı sizinle paylaşırım” dedi. Sabancı Holding, Enerjisa’yı daha etkin yönetmek amacıyla iş kolu bazında ayrışmaya gitmiş, elektrik dağıtım ve satış işlerini “Enerjisa Enerji” (Enerjisa) elektrik üretim, ticaret ve doğal gaz faaliyetlerini “Enerjisa Üretim” şirketi altında toplamıştı.

12. arzları olacak

Şirketin borçlarını çok kısa sürede yönetilebilir bir seviyeye getirdiklerini belirten Mehmet Göçmen, “11 kote şirketimizle beraber Borsa İstanbul işlem hacminin yüzde 10’dan fazlasını yöneten bir grubuz. Enerjisa, bugüne kadarki halka arzlarımız arasında en büyüğü olacak” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Şirketin yüzde 26’lık pay ile elektrik dağıtımında pazar lideri olduğunu hatırlatan Enerjisa CEO’su Kıvanç Zaimler de Enerjisa Enerji’nin halka arzında hisselerin büyük bölümünün yabancı kurumsal yatırımcılara satılacağını belirterek, “2018 yılında 2017 sonuçlarına bağlı olarak ilk temettümüzü vermeyi planlıyoruz” dedi. Ak Yatırım Genel Müdürü Mert Erdoğmuş da Medical Park ve Enerjisa’nın halka arzlarından toplam 3 milyar liralık yabancı yatırımcı talebi gelebileceğini bunun 1.3 milyar lirasının Enerjisa’nın arzından geleceğini aktardı.